Лечение на магарешка кашлица с хомеопатия

homeopathy5Коклюш или магарешка кашлица е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от пръчковидната бактерия Bordetella pertussis. Болестта се предава по въздушно-капков път. Засяга и възрастни, но основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите.

Инкубационният период на болестта е 1-3 седмици след заразяването, а до 40-тия ден болните са заразни. Започва с лека, постепенно засилваща се суха кашлица, придружена от отпадналост и повишена телесна температура. Постепенно кашлицата придобива пристъпен характер с невъзможност пациентът да си поеме въздух по време на пристъпа. Очите се зачервяват, устните и езикът посиняват.

След края на пристъпа на кашлицата, болният отделя жилави светли храчки. Тежестта на заболяването се определя по честотата и продължителността на пристъпите на кашлица, като по-тежките пристъпи са придружени и от повръщане. Усложнения могат да засегнат кърмачетата и малките деца, като най-сериозното от тях е бронхопневмонията. Предадените от майката антитела, осигуряват по-слаба защита на новородените по отношение на коклюша в сравнение с другите инфекции. Това е причина бебетата доста често да боледуват от това заболяване, въпреки че коклюшът е най-разпространен между 2 и 7-годишна възраст. При алергични и психично лабилни деца, кашлицата може да продължи няколко месеца.

Прилаганата противококлюшна ваксина предпазва повечето от децата, но малък процент от тях могат да заболеят от коклюш, който протича нехарактерно, продължава с месеци и трудно се разпознава. Антибиотиците в почти 50% от случаите не довеждат до излекуване. Грижите за болното дете са от голямо значение. Децата трябва да се извеждат ежедневно на чист въздух и да спят на отворен прозорец. Храната трябва да бъде кашеста и в малки количества, за да не повръщат.

В началния период на заболяването лекарите – хомеопати прилагат някои от следните медикаменти:

 • Алиум цепа в разреждане 9 или 15 СН
 • Еуфразия официналис в разреждане 5 или 9 СН
 • Беладона в разреждане 9 СН.
 • Карбо вегетабилис в разреждане 9, 15 или 30 СН.

 

В периода на характерната за коклюша симптоматика – пристъпите на кашлица, лекарите-хомеопати най-често прибягват до някои от следните хомеопатични медикаменти:

 • Ипека в разреждане 9 СН
 • Дрозера в разреждане 9 или 15 СН
 • Коралиум рубрум в разреждане 5 или 9 СН
 • Купрум металикум в разреждане 5, 9 или 15 СН
 • Кокус какти в разреждане 9 СН
 • Мефитис путориус в разреждане 5 или 9 СН
 • В периода на затихване на оплакванията:- Пулсатила в разреждане 15 СН или Калиум бихромикум в разреждане 9 СН

Веднъж преболедували коклюш, болните изграждат постоянен имунитет към причинителите на болестта. За профилактика на това заболяване се прилага комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *