Подобряване на зрението

зрениеКои храни пазят зрението? Може ли с диета да се избегнат очила, перде, макулна дегенерация, глаукома?

Основните причини за намалено зрение са на първо място дългото стоене през компютъра, телевизора, четенето в легнало положение, продължителното взиране в телефоните и др.

От друга страна от голямо значение за доброто зрение са храните, богати на антиоксиданти, както и бета-каротина, тъй като той също се отразява благоприятно върху зрението. Зеленчукът с най-високо съдържание на бета-каротин са морковите. Червеното цвекло и целинати, както и спанакът, и зелените листни зеленчуци са другите фаворите, осигуряващи необходимите витамини и вещества, нужни за правилното функциониране на очите.

Суровите ядки и по-специално орехи, тиквено семе, сусам, шам-фъстък, бадем, конопено семе също са полезни за засилавне на зрението.

От плодовете, особено препоръчителни са пигмент-съдържащите, богати на антоцианини: боровинки, къпини, касис, арония, дозирано количество бъзак, както и съдържащите особено полезната за ретината съставка – лутеин: пъпеш, праскова, киви, манго.

Природни рецепти за подобряване на зрението:

Намалено зрение – лек с моркови

Нужни са ви 500 гр настъргани моркови и 500 гр домашен мед. Смесете двата продукта и оставете в хладилник. Приемайте всяка сутрин по 2 супени лъжици и таблетка витамин А. Лечението трае месец. След това се изисква почивка от 10 дни и отново повтаряте курса на лечение.

Намалено зрение рецепта със зехтин

Нужни са ви 300 гр зехтин, 30 гр жълт кантарион и същото количество невен. Нужно е да варите в захлупен съд на водна баня. Оставете за 1 час. Приема се по 2 супени лъжици три пъти на ден. Продължете лечението до подобрение на състоянието си.

Някои хранителни вещества се набавят само от животински продукти. На първо място за зрението можем да посочим суровият яйчен жълтък. Задължително преди употреба се измива щателно черупката с детергент. При необходимост могат да се приемат 3 и повече кокоши жълтъка дневно.

Важно е също така да се знае кои храни следва да се избягват при очни проблеми и заболявания. Това са глутен-съдържащите зърнени варива, особено под формата на хляб, включително и пълнозърнест, но най-вече солта, особено бялата сол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *