Опасна ли е високата температура

sick-childТемпературното състояние не е болест, а е симптом, който придружава много болести от които страдат децата, особено при инфекции.

Задължително трябва да се обадите на вашия педиатър, ако имате бебе с висока температура и е на възраст под три месеца. Препоръчително е да се обадите на лекар, ако детето ви има висока температура и друго заболяване (заболяване на сърцето, рак, сърповидно-клетъчна анемия, проблеми с имунната система или друго заболяване).

В повечето случаи обаче температурата не е опасна. Как можем да помогнем на детето, без да му даваме веднага температуросвалящи лекарства?

Малцина знаят, че съществуват хомеопатични лекарства за спешни състояния, които са също толкова ефективни при понижаване на високата температура, както и конвенционалните медицински препарати. Най-често използваното хомеопатично лекарство при висока температура е Belladona, особено ако е съпроводено с зачервяване, сухота на лигавиците, главоболие.

Интегративната медицина изследва и насочва към индивидуален подход на лечение, според неговата конституция и причини за симптомите на заболяването. Висока температура е симптом на инфекция причинена от различни външни организми, но в комбинация с друго заболяване изисква съвместим и гъвкав подход на лечение, което е същността на интегративната медицина.

Ако детето е по-голямо, активно и игриво, не е със затруднено дишане и се храни и спи добре, или ако не го „тресе”, по-скоро се налага домашно лечение и не е задължително да свържете с лекар.

Температурата е  защитен механизъм на организма срещу вируси и бактерии. Тялото създава допълнителна топлина, стремейки се да унищожи външния причинител – вирус или бактерия. Така температурата помага в борбата със заболяването. Повишената температура е нещо добро, в повечето случаи.

Детският мозък е в процес на интензивен растеж и няма добре развит контрол над телесната температура, затова често се наблюдава много рязко повишаване или спадане на температурата.

Един от най-простите и най-ефективните начини да помогне на дете с висока температура, за да се чувства по-добре, е да се свалят част от дрехите му – топлината се отделя от тялото по-лесно.

Не ги поставяйте под студен душ, това ще повиши вътрешната температура, можете да направите вана на детето с температура на водата – 36 градуса. Така детето по-лесно ще свали температура, ако има желание дайте му играчки и го оставете във ваната за няколко минути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *