Алтернативно лечение на варицела

chek upТова е вирусно инфекциозно заболяване, като  първите му симптоми са главоболието, болките в гърба и липсата на апетит. Инкубационният (скритият) период на заболяването е от 12 до 21 дни.

Заболяването започва с висока температура до 39°С, болки в гърлото, хрема, кашлица, и типичен обрив – първоначално леко надигнати червени петна, върху които след няколко часа се появяват и везикули (мехурчета). Везикулите отначало са пълни със бистро съдържание, но после потъмняват и на тяхно място се образуват тъмни корички, а след тяхното падане остават тъмни петна по кожата, които изчезват след няколко месеца без никакви белези. Развитието на обрива продължава обикновено 3-4 дни, през които продължават да се появяват нови обривни единици, и след това настъпва обратно развитие със завяхване на обривите. Обикновено е налице силен сърбеж, който принуждава децата да разчесват ожесточено обривите, но се получава разкъсване на везикулите с потенциална опасност от тяхното инфектиране. Освен по кожата, обриви може да има по лигавицата на устната кухина (бързо преминаващи в афти), гениталиите, ануса и гръкляна. Характерно е, че при децата варицелата протича по-леко отколкото при възрастните, поради което някои родители целенасочено търсят контакт с болни, за да подсигурят евентуално по-леко преболедуване за своите деца.  Описаната форма е типична на протичане на това заболяване, но трябва да знаете, че има и други варианти:

  • рудиментарна форма – с единични обриви, нормална температура и запазено добро общо състояние
  • пустулозна форма – с гнойно възпаление на везикулите, при тяхното разкъсване и гнойно възпаление на подкожната тъкан
  • булозна форма – сливане на отделните везикули в Були (големи мехури).
  • хеморагична форма – изпълване на везикулите със кръвоподобно съдържание, протича тежко и може да доведе до летален изход, при пациенти със понижен имунитет.
  • гангренозна форма – образуване на некрози (участъци от мъртва тъкан), гнойни рани и лоша прогноза за изхода на заболяването.

Лечение

Обикновено при неусложнените форми на болестта пациентът се изолира в дома за 7-10 дни. Прилага се външно мазане с ментолов спирт – против сърбеж и дезинфекция – минимум 3 пъти дневно навсякъде където има обриви включително и в косата. Избягва се къпането. Допълнително се назначава лечение с витамини. Желателно е да се поемат храни, които не са кисели, не са пикантни, без подправки, да са течни и кашави (във връзка с развитието на афти в устата), да се набляга на храни съдържащи витамини -пресни плодове и зеленчуци. За да избегнете разчесването на везикулите – изрязвайте ноктите на детето. Изключително важно е да се избягва контакт с бременни жени, които не са боледували от варицела, с оглед на евентуалното им заразяване и предаване на инфекцията на плода, което в първата половина на бременността води до появата на малформации на плода. В някои страни (САЩ, Германия и остров Сицилия), се прилага ваксина срещу варицела и Херпес зостер, но в България няма разрешение за легална употреба.

Усложнения

Най-честото усложнение е вторичното инфектиране на везикулите при тяхното разкъсване и развитие на инфекциозно възпаление на околната подкожна тъкан.  Понякога се стига до усложнения – като гнойна ангина, възпаление на ухото, синузит и други заболявания на горните дихателни пътища.
По-рядко усложнение на варицелата е развитието на първична варицелна бронхопневмония, протичаща леко и поддаваща се лесно на стандартно лечение.
Изключително редки усложнения на Варицелата са нефритът (възпаление на бъбреците), артритът (възпаление на ставите) и енцефалитът (възпаление на главният мозък).

Лечение с хомеопатия

Антимониум тартарикум – за варицела, при която обривът избива бавно. Децата са раздразнителни и сънливи. Те се потят обилно, имат гадене и развиват упорита кашлица, която е влажна, шумна и дрънчаща. В бронхите се натрупва изобилен секрет, който не може да се отхрачи.

Рус токсикодендрон – това хомеопатично лекарство се дава на детето, когато мехурчетата са пълни със светла, прозрачна течност и се намират върху зачервена, сърбяща кожа.

Мезереум – обикновено се препоръчва в по – късния стадий на заболяването, ако течността в мехурчетата придобие мътен жълто-кафеникав цвят, а също и когато тези мехурчета се пукнат и на тяхно място се образуват кафеникави корички.

Лечение с билки

За облекчаване на сърбежа при варицела се използват следните растения и билки :
лайка, бор, къпина, горска ягода, зуница, звоница, пламеница, плюскавица, плашунка, орех, овес.

Хранене при варицела

Давайте пилешка супа и продукти, богати на въглехидрати, например картофи. Плодовите и зеленчуковите сокове осигуряват течности и хранителни вещества, необходими за борба с инфекциите. Добре е да смесите сок от моркови или червено цвекло с малко сок от лечебна поточарка. За стимулиране на имунната система използвайте чесън на таблетки или капсули, а стига детето да обича, го добавяйте суров към храната. Ако има разстройство, избягвайте млечни продукти и сладки храни, избягвайте храните алергени. По-малко вероятно е възникването на стомашно-чревни проблеми заради зеленчукова супа или обикновен ориз.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *