Динята намалява риска от инфаркт

диняРедовната консумация на диня предпазва от развитието на рак и намалява риска от инфаркт, сочи ново проучване.

Изследване, проведено с над 47 000 души за период от шест години, показва, че консумацията на диня повече от два пъти седмично, понижава риска от развитие на ракови заболявания между 21% и 34% и намалява риска от сърдечен удар с до 50%. Здравословните ползи се крият във високите нива на ликопен, съдържащи се в сладкия плод.

Ликопенът е фитонутриент от групата на каротеноидите, който се натрупва в черния дроб и при необходимост се преобразува във витамин А. Според учените приемът на ликопен чрез диня, червен грейпфрут или гуава поне 5 пъти седмично, понижава риска от рак на простатата с 20%, а при 10 пъти седмично – с 45%. При жените този пигмент може да намали риска от развитие на рак на маточната шийка до 5 пъти. Силата на ликопена се крие в неговата антиоксидантна активност.

Наред с този полезен фотхимикал динята съдържа и друга полезна алфа аминокиселина – цитрулин. Тя е полезна с това, че при натрупването си в бъбреците и други органни системи се превръща в аргинин – благотворен за сърдечносъдовата система. Именно заради това консумацията на диня се препоръчва за понижаване риска от сърдечен удар.

Похапването на 500 грама диня на ден ви осигуряват 71% от ориентировъчния дневен прием за витамин С, 58% от този за витамин А, 15% калий, 13% магнезий и едва 5% от калориите, необходими за деня или около 150 калории.

Информация от: http://sun-bg.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *