За алкохола и мозъчното здраве

alkoholВсеки минава през естествения процес на стареене, но някои хора остаряват по-здравословно от други. Когнитивното увреждане е един от свързаните с възрастта проблеми, от които хората се страхуват, освен хроничните заболявания като сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Едно скорошно проучване показвало, че по-възрастните хора, които редовно консумират алкохолни напитки, могат да живеят по-дълго без когнитивна дегенерация в сравнение с тези, които изобщо не пият.

Проучването е озаглавено “Приемане на алкохол и когнитивно здравословно дълголетие при възрастни: проучване в Ранчо Бернардо”и обхваща 1344 възрастни от Rancho Bernardo в Сан Диего, Калифорния. Изследването е проведено за период от 29 години от 1984 до 2013 г., ръководено от старши автор д-р Линда МакЕвой, доцент в Калифорнийския университет в Калифорния и водещ автор Ерин Ричард, завършил студент в Joint San Държавен университет в Диего. Резултатите от това проучване са публикувани в августовския брой на Journal of Alzheimer’s Disease, пише: https://biopogled.com.

Предишни изследвания са довели до корелация между умерения прием на алкохол и дълголетие, но това проучване е уникално, защото се взема впредвид когнитивното здраве.

Изследователите установяват, че умереното потребление на алкохол е свързано със значително намаляване на смъртността и по-големи шансове за запазване на когнитивно здравословно състояние в процеса на стареене.

Изводите показват, че мъжете и жените на възраст над 85 години, които са имали история на умерена до тежка консумация на алкохол от пет до седем дни в седмицата, са по-склонни да бъдат когнитивно здрави от тези, които не пият. Когнитивното здраве на участниците се оценявало на всеки четири години, използвайки стандартен скринингов тест за деменция. Установили 4 категории за консумация на алкохол:

  • умерена консумация включва една алкохолна напитка дневно (възрастни жени на всяка възраст и мъже над 65 години) и две напитки на ден за възрастни мъже под 65 години;
  • тежка консумация включва три алкохолни напитки дневно (възрастни жени на всяка възраст и мъже над 65 години)
  • 4 напитки на ден за възрастни мъже под 65 години;
  • превишаване на тези количества са категоризирани като прекомерни.

Редица проучвания вече са доказали, че дългосрочната прекомерна консумация на алкохол причинява деменция, свързана с алкохола и други хронични заболявания. Има много изследвания на алкохола в ущърб на цялостното здраве (физическо и психическо), поради което проучването е гореща тема за дебат – дали приемането на алкохол влияе положително или отрицателно върху продължителността на живота и когнитивното здраве.

Докато изследването заявява, че умереното пиене може да е част от здравословния начин на живот, това не трябва да се възприема като препоръка за всеки да пие. Хората, които изпитват здравословни проблеми и хронични заболявания, се влошават от консумацията на алкохол и имат шанс да съкратят живота си. Някои хора са по-податливи от други, особено ако имат неконтролируеми навици за пиене или история на алкохолизъм.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *