Витамин А и диабет

 

vitami aДиабетът е хронично заболяване, при което се уврежда способността на организма да метаболизира захарите. То засяга милиони хора – както възрастни, така и деца – по целия свят. Едно ново проучване, проведено от изследователи на New York’s Weill Cornell Medical College, отключи тайната роля на витамин А в диабета, пише:https://www.healthyandnaturalworld.com

Дефицитът на витамин А е по-често срещан, отколкото си мислите. Според Дженифър Брет, доктор по Натуропатична медицина, дефицитът на витамин А е често срещан в САЩ сред групите с ниски доходи. Бързо развиващите се деца са особено уязвими. Освен това хората, които спазват диети с много ниско съдържание на мазнини и ограничават консумацията на черен дроб, млечни продукти и тъмнозелени зеленчуци, както и тези, които страдат от малабсорбция на мазнини, породена от заболявания като целиакия или инфекциозния хепатит, също могат да получат недостиг на витамин А.

Диабетът е достигнал епидемични размери

Според данните, публикувани от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, повече от 29 милиона души само в САЩ страдат от диабет, а една четвърт от тях дори не знаят, че имат диабет.

Диабетът може да бъде тип 1, понякога наричан младежки диабет, или тип 2, известен още като диабет, настъпващ при възрастни. Въпреки това, през последните години все по-млади хора са били диагностицирани с диабет тип 2. Защо? Едно скорошно проучване може да има ключов отговор на този изгарящ въпрос.

Връзката – Витамин А и диабет

В проучване с гризачи, проведено от изследователи на New York’s Weill Cornell Medical College, учените разкриха тайната ролята на витамин А в диабета.

Данните, публикувани в издание от декември 2014 г. на Journal of Biological Chemistry, показват, че витамин А играе централна роля за поддържането на правилната функция на бета клетките в панкреаса. Тези клетки са от решаващо значение за поддържане кръвната глюкоза на оптимално ниво и стават дисфункционални при хора с диабет тип 2.

Когато гризачите в изследването са били лишени от витамин А, тяхната бета-клетъчна функция се смалила, а когато витамин А е върнат в храната им, функцията на бета-клетките и нивата на кръвната захар се върнали в норма.

Защо витамин А е от решаващо значение?

Витамин А е едно от основните хранителни вещества необходими ни за да живеем, но което не можем да произвеждаме сами. Способността на витамин А да укрепва клетъчната функция не се ограничава до панкреатични бета-клетки, а помага и при клетъчното възпроизводство за клетките на всички органи, от кожата до вътрешните органи.

Витамин А е ключово хранително вещество за здрави очи. Хората с дефицит на витамин А са по-склонни да изпитват проблеми със зрението, като „сухи очи“ и миопия, които са често срещана причина за замъглено зрение. частична слепота и лошо нощно зрение. Другите симптоми за недостиг на витамин А включват диария и кожни заболявания.

Той е един от топ 8 витамини и хранителни вещества за прекрасна кожа; помага за ускоряване зарастването на рани; има решаващо значение за функцията на репродуктивните органи; за функцията на слузната мембрана и помага да се поддържа имунната система – децата с морбили по-бързо се възстановяват в сравнение с техните връстници, когато им се дава витамин А, като добавка.

Накратко, ползите от получаването на достатъчно витамин А се простират по-далеч от диабета и неговото лечение.

Естествени източници на витамин А

Витамин А постъпва в организма от два източника:

Ретиноиди – чрез храна от животински източници

Бета-каротин – чрез храна от растителни източници

Тялото преобразува бета-каротен във витамин А. Бета-каротенът е органичен пигмент, който има важни биологични свойства, включително антиоксидантни и фото-защитни.

Има различни варианти, когато става въпрос за храни, богати на витамин А. Някои се консумират термично приготвени, някои се консумират сурови и всички са вкусни и добри за вас.

Ето някои от най-добрите храни за повишаване нивата на витамин А в тялото ви:

Сладки картофи

Вкусните сладки картофи са универсални, което дава възможност за избор на подправки. Можете да ги направите като десерт или да добавите някои подправки, които да ги направят солени – по единия или другия начин, ще увеличите приема на витамин А, когато ги ядете!

Моркови

Морковете отдавна са изтъквани от народната медицина като важни за зрението – и сега знаем защо: заради тяхното високо съдържание на витамин А. Варените и суровите моркови съдържат значително количество витамин А.

Тъмнозелени листни зеленчуци

Маруля, спанак и зеле доставят витамин А, независимо дали са приготвени и сервирани горещи с вечеря или консумирани в сурова салата. Можете да използвате и други листни зеленчуци, за да подобрите здравето си.

Кайсии

Кайсиите могат да се консумират сурови или изсушени, за да се стимулира нивото на витамин А. Яжте ги пресни или  сушени, те са богати на хранителни вещества и са прекрасни.

Манго и пъпеши

Тези сладки плодове са с високо съдържание на витамин А в сурова форма. Можете да си доставите в организма витамин А от пъпеш с мед, както и от манго. Яжте ги самостоятелно или смесени в плодова салата, за лесно усвояване на витамин А.

Зимни тиква

Много различни видове зимни тикви имат витамин А, който се крие под твърдите им обвивки. Насладете на супа от тиква или пюре от тиква, за да добавите допълнителна доза витамин А към вашата диета.

Червен пипер 

Сладките червени чушки могат да се консумират сурово или леко солени. Докато зелените и жълти чушки съдържат витамин А, червените са особено подплатени с каротиноиди и съдържат почти единадесет пъти повече бета-каротин, отколкото зелените пиперки.

Как да увеличите абсорбцията на витамин А

За да сте сигурни, че се възползвате максимално от богатите на витамин А храни, които ядете, не забравяйте да ги консумирате със здравословни хранителни мазнини. Те помагат да се увеличи абсорбцията на мастноразтворими витамини като А и D, опитайте да добавите към вашата супа зехтин; авокадо или ядки към вашата зелена салата или чаена лъжичка зехтин.

Ефектът от готвенето върху витамин А

Витамин А е относително устойчив при топлинно въздействие. Мастноразтворимите хранителни вещества като витамини А, D, E и К се запазват по време на готвене.

Доклад в The Journal of Agriculture and Food Chemistry“ (Журнал на земеделието и хранителната химия) заключава, че сварените моркови, тиквички и броколи са по-добри, отколкото, ако са на пара, пържени или сервирани сурови (пърженето е най-лошият метод за запазване на хранителните вещества). Но трябва да помните, че докато един начин на готвене може да подобри наличието на едно хранително вещество, той може да разруши друг. Например сварените моркови значително увеличават нивата на каротеноиди в сравнение със суровите моркови, но в суровите моркови има много повече витамин С, който се влияе от топлината.

 Предпазливост към витамин А

Витамин А е мастноразтворим витамин, така че приемането на твърде много от него може да е токсично за организма. За разлика от водоразтворимите витамини (като витамин С и витамин В), излишъкът от витамин А не може просто да се промие с урината. Витамин А се съхранява в черния дроб. Бъдете внимателни, когато добавяте витамин А, за да се уверите, че не превишавате препоръчителния дневен лимит (около 10 000 IU максимум).

В идеалния случай една здравословна и балансирана диета е най-добрият начин да доставите витамин А в тялото си, вместо да се възползвате от възможността за добавки в таблетки или капсули.

Забележка: Тази статия е информативна  и не може да служи за самолечение! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *