Психосоматично бъбречно заболяване

 

KidneysНа Изток се вярва, че човешкото тяло е съд за мисли. От това, което си мислят хората, зависи състоянието на техния организъм и здраве. Всички органи са много важни, тяхното функциониране е пряко повлияно от начина на живот на човека. И ако всичко е в хармония, тогава болестта не може да пребори тялото.

Психосоматиката на бъбречните заболявания ще бъде неразбираема, без обща представа за тези органи. Те се намират в близост до края на ребрата и се палпират на гърба, малко над талията. Бъбреците изпълняват няколко функции: отделят продукти от обмяната на веществата и осъществяват метаболизма на водата в организма. Освен това, те играят важна роля в нервната и репродуктивната система. Трябва да знаете, че неправилният воден режим, може да унищожи бъбреците и пикочните пътища. Това може да бъде сравнено с неправилна диета, причиняваща голяма вреда на стомашно-чревния тракт. В своята теория, О. Г. Турсонов – доктор по психология, отбелязва, че мислите и емоциите оказват много силно влияние на левия бъбрек, а желанието и волята – на десния бъбрек. Според теорията, това означава, че ако нашите желания не се изпълняват и не се удовлетворява потребността от нещо, това води до възпаление, и ако човек е в постоянен емоционален стрес или получава силен стрес, може да изпита болки в бъбреците. Така психосоматиката може да даде пълна картина на болестта, т.е., ако човек изпитва положителни емоции, спре да потиска волята си и свободно да изразява желанията си, това ще доведе до укрепване на кръвоносните съдове и добре функциониращи органи.

Ролята на психосоматиката в човешкото здраве

Съвременната медицина идентифицира голяма група психосоматични заболявания, които възникват в резултат от влиянието на психологични и физиологични фактори. Тук е включена и патологията на бъбреците. Нейната проявление може да се дължи на много фактори. Между другото, доста е трудно да се разграничат такива заболявания от тези, провокирани само от физиологични промени. Всички симптоми в тях могат да бъдат идентични, но подходът към лечението е различен, пише:https://econet.ru/.

Психосоматиката включва точното определяне на причините за бъбречните заболявания, и което би помогнало на лекаря при избора на лечение. Тук вече има нужда да се работи с подсъзнанието и участие на други специалисти. Всичко трябва да бъде насочено към преодоляване на психологическите проблеми и ограничения. Изследователи установили, че причините за заболяване на бъбреците, често са именно психологически, а не физически.

Психосоматично бъбречно заболяване

Учени провели проучвания и установили, че редица психологически проблеми водят до патологии на бъбреците:

  • Пиелонефритът се проявява при хора, които не са доволни от работата си.
  • Разрушаване на бъбречното легенче се случва при тези, които изпълняват работните си задачи без удоволствие.
  • Депресията води до съдово изчерпване, с което се нарушава нормалния кръвен поток.
  • Патологиите на бъбреците се проявяват при хора, които не могат да се разделят с миналото си, постоянно отлагат ситуации изискващи промяна.
  • Тези, които страдат от камъни в бъбреците, психосоматиката ги определят като хора, които постоянно се притесняват от случващите се неприятните събития и които не могат да се освободят от това бреме.
  • Възпалителните процеси се появяват при хора, не умеещи да прощават, постоянно намиращи се във висок емоционален стрес.

Много изследвания потвърждават теорията, че нашето емоционално състояние засяга бъбреците. Психосоматиката ни позволява да разглеждаме задълбочено причините за бъбречните заболявания, обяснявайки ни какво се случва, не само на физиологично ниво.

Камъни в бъбреците

Как се появяват камъни в бъбреците? Този въпрос притеснява много хора, които са се срещали с този проблем. Но преди всичко е необходимо да разберем какво представляват те. Смята се, че уролитиазата е една от най-честите патологии на бъбреците. Камъните са соли, които се втвърдяват под въздействието на определена среда. Те са резултат от сложни физикохимични процеси. Просто казано, това са кристални съединения на соли, които се намират в урината, постепенно се натрупват и утаяват в бъбречното легенче, чашките, уретера или в пикочния мехур. Размерите и формата на камъните варират – от малки, с големина 1 мм до гигантски, достигайки 10 см. Теглото на тези камъни също е различно, специалистите са регистрирали случаи, когато теглото на камъка достигнало килограм. Трябва да се отбележи, че при мъжете камъните в бъбреците са по-чести, отколкото при жените. Но най-често в резултат на дисбаланс в състава на урината, пациентът първо образува пясък в бъбреците. Затова и неговата психосоматика е идентична с появата на камъни.

Характеристики на болестта

В медицината камъните в бъбреците се наричат конкременти. Тази болест, се смята за най-разпространена сред всички по отношение на пикочно-половата система. При жените тази патология продължава по-сложно, отколкото при мъжете. Много често има и тежки форми, при които камъните засягат цялата област на бъбреците. Специалистите наричат такава патология – коралова нефролитиаза. Според възрастовата категория заболяването обхваща всички, от деца до възрастни хора. Разбира се, в по-младото поколение заболяването е рядко. Най-често засяга хора в трудоспособна възраст, протича в остра форма и често с тежки усложнения. По принцип патологията засяга само единия от бъбреците, но има статистически данни, че камъните могат да се появят и при двата. В такъв случай съществено се нарушава механизмът за задържане на водата и обменните процеси. Лекарите наричат такава патология „двустранна уролитиаза“. Освен това бъбречните камъни могат да бъдат единични, но могат да се натрупват и в големи количества.

Причини за появата на камъни

Лицето, което е поразено от това заболяване, естествено се интересува от въпроса, как са се появили камъните в бъбреците? Причините могат да са разнообразни. Някои експерти смятат, че камъните се появяват, поради вродени особености на тялото. Това означава, че при раждането, в организма е заложена определена програма и ако тя не работи, метаболитните процеси се нарушават. Съответно, бъбреците вече не могат да функционират нормално и в тях се събират кристални соли. Химическият състав на камъните може да варира значително при различните хора, но механизмът остава същият. Неразтворимите соли се преобразуват в пясък, а след това в камъчета. Съществуват редица метаболитни нарушения, които водят до появата им. Тези нарушения, могат да включват високо ниво на някои съединения, като: пикочна киселина в кръвта; пикочна киселина в урината; фосфатни соли в урината; калциеви соли в урината; оксалатни соли в урината. Но това са само част от причините, поради които могат да се появят камъни.

Екзогенни и ендогенни фактори

Някои лекари изтъкват теорията, че появата на уролитиаза е свързана, не само с вродени фактори, но и с външната среда. Също така, не бива да се пренебрегва влиянието на вътрешните причини върху формирането на заболяването. Външните причини, които причиняват заболяване са: климатични условия; режим на хранене и приемане на течности; геоложки особености; химически състав на водата; въздействие на флората; начин на живот; условия на труд. Един от основните външни фактори, които влияят върху функционирането на бъбреците, е диетата. Ако храната и водата се доставят в достатъчни количества, организмът ще работи нормално. Много е важно човек да получава всички микро и макроелементи, минерали и хранителни вещества. Към вътрешните причини, които причиняват болестта се включват: генетично предразположение; липса или излишък на определени ензими; инфекции на пикочните пътища; общи инфекциозни заболявания; заболявания на стомашно-чревния тракт и черния дроб; травма; ограничена подвижност.

Гломерулонефрит – какво е това?

Такова заболяване като гломерулонефрит – съвсем не е рядкост, засяга най-вече деца на възраст между пет и дванадесет години. Това заболяване е свързано с редица бъбречни патологии и варира в зависимост от хода на заболяването. Увредата на бъбречните гломерули е свързана със сериозно нарушение в нормалните функции на бъбреците, а оттам и на целия организъм. Гломерулонефритът е придобита болест. Има няколко форми на заболяването: остра – възниква внезапно, може да премине в хронична форма; хронична – при нея често се наблюдават сезонни ремисии и обострения; подостра – (злокачествен) – протича бързо и се характеризира с тежки усложнения. Симптоми на болестта – към общите симптоми на заболяването се включват: тежко главоболие; повишена температурата; отпадналост; болезненост в лумбалната област; гадене, повръщане. Специфика на заболяването – много е важно родителите да получават от лекарите изчерпателен отговор на въпроса: гломерулонефрит – какво е това? Най-вече за хода на болестта и нейните първи признаци. Също така е важно да знаете, че при тази болест има и специфични признаци:

  • Оточност – всичко зависи от степента на отока – това може да бъде подуване само на клепачите, а може отокът да обхване цялата телесна кухина.
  • Бързо повишаване на кръвното налягане, което се дължи на невъзможността за отстраняване на излишната течност.
  • Уринарен синдром – цветът на урината се променя.
  • Има първичен и вторичен гломерулонефрит. Първият се проявява като отделно заболяване, а вторият е резултат от други заболявания.

Луиз Хей за психосоматиката на бъбречните заболявания

И все пак, как психосоматиката обяснява патологията на бъбреците? Луиз Хей, психолог, световноизвестна с  книгите си, дава предложения в това отношение. Според нейната теория всичко изглежда достатъчно просто. Ако физическите фактори не са преки причинители на заболяването, тогава проблемът, според нея, е в характеристиките на емоционалния фон на човека. Всички негови състояния и емоции се отразяват в организма, и е възможно да се изберат няколко от тях, засягащи бъбреците. Психосоматиката при такова заболяване е следната: тежко възприемане на критика; страда от разочарования; неуспехи; срам; лоши отношения с родителите; често изпитва гняв. За да се преодолее болестта, според Луис Хей, е необходимо да осъзнае горепосочените състояния и емоции. Човек трябва да осъзнае проблема си, и да открие причината, поради която не може да освободи емоционалното си състояние. Когато бъде установена причината, тя трябва да се преработи на няколко етапа. За това ще помогнат предложените от психолога методи, които ще премахнат напрежението и ще насочат към правилно решение. Луиз Хей твърди, че ако промените своето отношение към живота, нагласите си, тогава болестта не може да увреди тялото. Но всичко зависи само от човека – от желанието му да бъде здрав, да се радва на живота, да се наслаждава на това, което светът му предлага!

Превод за ИнтеграБГ.инфо: Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *