Обновяването на клетките

Нашият организъм велик и гениален, a от нас се иска да не му пречим да работи и да не го храним с отровна храна. Ако се откажем от отровите и започнем да ядем здравословна храна, след известно време ще получим напълно здраво тяло, освен, ако не сме имали някои много сериозни заболявания преди това. Но учените казват, че дори сериозните заболявания могат да бъдат значително облекчени и евентуално излекувани чрез преминаване към правилно хранене. Всички клетки на нашето тяло се подновяват постоянно и след известна периодичност имаме (всеки орган има свой период) напълно нови органи, пише: https://yulivanchey.com/

Кожа: Най-външният слой на кожата в контакт с околната среда се подновява най-бързо. Епидермалните клетки се подновяват на всеки 2-3 седмици. По-дълбоките слоеве са малко по-бавни, но средно за 60-80 дни настъпва пълен цикъл на обновяване на кожата. За една година тялото произвежда около два милиарда нови кожни клетки. Тогава възниква въпросът защо кожата на едногодишно дете и човек на шестдесет години изглежда напълно различна. Нашето тяло е много неизследвано, досега се смята , че кожата остарява поради влошаването (с годините) на производството и обновяването на колаген и това все още се проучва. В момента само е установено, че фактори като неправилно и лошо  хранене (липса на мазнини и липса на протеини), както и твърде агресивно влияние на околната среда са много значими. Те влошават производството и качеството на колаген. Излишъкът от ултравиолетово лъчение също влияе негативно на регенерацията на кожата. Но 20-30 минути на слънце се считат за терапевтична доза, която влияе благотворно на много процеси в тялото, включително обновяване на кожата.

Клетките на епитела, покриващи стомаха и червата, са в контакт с най-агресивната среда (стомашни сокове и ензими, които преработват храната) и стават по-тънки от непрекъснато преминаваща през тях храна. Те се актуализират на всеки 3-5 дни!

Структурата на лигавицата на езика е много сложна и скоростта на обновяване на различните клетки, съставляващи лигавицата на езика (рецептори), е различна. Опростено можем да кажем, че цикълът на обновяване на тези клетки е 10-14 дни.

Кръвта  е течността, от която зависи целият ни живот. Около половин трилион различни кръвни клетки умират в тялото на средностатистически човек всеки ден. Те трябва да умрат навреме, за да възникнат нови. При здравия човек броят на мъртвите клетки е равен на броя на новородените. Пълното обновяване на кръвта става в рамките на 120-150 дни.

Бронхите и белите дробове  също влизат в контакт с агресивната околна среда, но те обновяват клетките си сравнително бързо. Външните белодробни клетки, които са първият защитен слой срещу агресори, се актуализират след 2-3 седмици. Останалите клетки, в зависимост от техните функции, се актуализират с различна скорост. Но като цяло тялото се нуждае от малко по-малко от година за пълно обновяване на белодробната тъкан. Алвеолите на бронхите  се актуализират на всеки 11-12 месеца.

Косата  расте средно 1-2 см на месец. Тоест, след известно време имаме напълно нова коса, в зависимост от дължината.

Жизненият цикъл на миглите и веждите е 3-6 месеца.

Ноктите  на пръстите растат със скорост 3-4 мм на месец, пълен цикъл на подновяване е 6 месеца. На пръстите на краката ноктите растат със скорост 1-2 мм на месец.

Черният дроб е наистина най-вълшебният орган в нашето тяло. Той не само пречиства цялото тяло, но е и шампион по регенерация. Установено е, че дори при загуба на 75% от клетките му (в случай на хирургическа интервенция), черният дроб е в състояние да се възстанови напълно и след 2-4 месеца имаме пълния си обем. Освен това, на възраст 30-40 години, той възстановява обема дори с лихва – със 113%. С възрастта възстановяването на черния дроб става само с 90-95%. Пълното обновяване на чернодробните клетки настъпва след 150-180 дни. Установено е също така, че ако се откажете напълно от токсичните продукти (химикали, лекарства, пържени, захар и алкохол), черният дроб независимо и напълно се изчиства от вредните ефекти за 6-8 седмици. Нашето здраве до голяма степен зависи от здравето на черния дроб. Но дори и такъв издръжлив орган като черния дроб, ние (опитвайки се) можем да убием. Голямо количество захар или алкохол може да причини необратими ефекти в черния дроб под формата на цироза.

Клетките на бъбреците и далака се подновяват на всеки 300-500 дни.

Скелетът на  нашето тяло произвежда стотици милиони нови клетки всеки ден. Постоянно се регенерира и в структурата си има както стари, така и нови клетки, но цялостно клетъчно обновяване на костната структура настъпва след 7-10 години. При значителни дисбаланси в храненето, клетките се произвеждат в по- малко количество и качество, а в резултат на това с течение на годините имаме такъв проблем като остеопорозата.

Клетките на всички видове мускулна тъкан се  актуализират напълно след 15-16 години.

Сърцето , очите и  мозъкът  все още са най-малко проучени от учените. Много дълго време се считаше, че мускулите на сърцето не се подновяват (за разлика от останалата мускулна тъкан), но последните открития показват, че това е заблуда и мускулната тъкан на сърцето се подновява по същия начин, както другите мускули. Проучванията започват сега, но по предварителни данни се знае, че пълното обновяване на сърдечните мускули настъпва приблизително (все още няма точни данни) за 20 години. Това е 3-4 пъти за средния живот.

Загадката все още е фактът, че  лещата на окото  изобщо не се актуализира, или по-скоро защо лещата не се актуализира. Възстановяват се и се актуализират само клетките на роговицата на окото. Цикълът на актуализиране е достатъчно бърз – 7-10 дни. В случай на увреждане роговицата е в състояние да се възстанови само за ден. Това обаче не отменя факта, че клетките на лещите изобщо не се актуализират! Централната част на лещата се формира на шестата седмица от развитието на плода. И до края на живота си новите клетки „растат“ до централната част на лещата, което го прави по-дебел и по-малко гъвкав, като влошава качеството на фокусиране през годините.

Мозъкът е най-слабо изученият орган в нашето тяло. Разбира се, това е свързано с редица обективни фактори. Мозъкът на жив човек е много труден за изучаване, без да го навреди. Забранихме експерименти с хора (поне официално). Поради това се провеждат проучвания върху животни и доброволци – неизлечимо болни хора, които изобщо не са еквивалентни на здрав, нормално функциониращи човек. Доскоро се смяташе, че мозъчните клетки никога не се подновяват. По принцип нещата все още са така. Мозъкът, който контролира цялата ни най-сложна система, наречена тялото, мозъкът, който дава сигнали за регенерация на всички наши органи, сам по себе си изобщо не се актуализира. Още през 60-те години на миналия век Джоузеф Алтман откри неврогенезата (раждането на нови неврони) в таламуса и мозъчната кора. Научният свят, както обикновено, беше много скептичен към това откритие и забрави за него. В средата на 80-те години това откритие е „преоткрито“ от друг учен – Фернандо Нотебум. И отново мълчание. Но от края на 90-те години на миналия век най-накрая започнаха мащабни изследвания на нашия мозък. В момента (в хода на най-новите изследвания) са направени няколко открития. Вече достоверно е установено, че хипокампусът и обонятелния анализатор редовно обновяват клетките си. При птиците, долните гръбначни и бозайниците скоростта на появата на нови неврони е доста висока. При възрастни плъхове приблизително 250 000 нови неврони се формират и заместват в рамките на месец (това е около 3% от общия брой). Човешкото тяло също обновява клетките на тези части на мозъка. Установено е също, че колкото е по-активна физическата и мозъчна дейност, толкова по-активно се формират нови неврони в тези области. Но все още се проучва.

През последните 20 години науката предприе огромни стъпки в изследването на нашето хранене и здравната ни зависимост от него. Най-накрая разбрахме, че храненето играе важна роля за правилното функциониране на органите. Достоверно е установено от какво се нуждаем и от какво не, ако искаме да сме здрави. Но като цяло? Оказва, че „в детайли“ се актуализираме без да спираме, през целия си живот. Какво ни кара да се разболяваме, да остаряваме и да умираме? Ние летим в космоса, мислим за завладяването и колонизацията на други планети. а в същото време знаем толкова малко за тялото си. Учените, както в древни времена, така и сега, нямат абсолютно никаква представа защо при такава огромна способност за подновяване – остаряваме. Защо се появяват бръчки и състоянието на мускулите се влошава? Защо губим гъвкавост и костите ни стават чупливи? Защо сме глухи или глупави …? Никой не може да каже нещо разбираемо, както и преди. Някои казват, че стареенето е вградено в нашата ДНК, но тази теория няма доказателства, които да я подкрепят. Други вярват, че стареенето е вградено в мозъка и психологията ни, че ние остаряваме и умираме. Че нашето подсъзнание има програми за стареене – също е просто теория без никакви доказателства или потвърждения. Трети (напълно свежи теории) считат, че това се дължи на „натрупването“ на определени мутации и увреждане в митохондриалната ДНК. Но защо те се натрупват, те не знаят, т.е. оказва се, че противно на теорията за еволюцията на Дарвин, клетките, обновявайки се отново и отново, подновяват влошена версия на себе си, вместо подобрена. Оптимистичните „алхимици“ смятат, че ние сме надарени с еликсира на младостта от раждането и няма нужда да го търсим другаде, той е вътре в нас. Просто трябва да изберем правилните ключове за нашето тяло и да се научим как правилно и пълноценно да използваме мозъка си. И тогава тялото ни ще бъде, ако не безсмъртно, то много, много дълголетно! Нека храним тялото си правилно. Ще му помогнем малко, или по-скоро да не му пречим с всякакви отрови, а в замяна то ще ни благодари с добра работа и дълъг, здрав живот.

Публикувано в Без категория

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *