Диабет

sportТази диагноза носи чувство на обреченост, но има лечение и то е едно от уменията на интегративната медицина.

Диабетът се характеризира с високи стойности на количеството глюкоза в кръвта. В циркулацията на кръвта съществуват и други захари, но организмът не е чувствителен към нивата им. Нивото на кръвната захар (глюкозата) е строго регулирана от организма. Глюкозата е основен източник на енергия за организма, тя се транспортира чрез кръвообращението от храносмилателния тракт до всяка клетка.

При нормални условия и здрав индивид, концентрацията на кръвната захар в референтни стойности е между 4 и 6 мМ/l[1].

Инсулинът е хормон, отделян от панкреаса, който стимулира клетките да приемат глюкозата и да я превръщат в необходимата за функционирането им енергия.

Повишеното ниво на кръвната захар може да се дължи на отслабена реакция на клетките към инсулин или на недостатъчното му призводство. Когато клетките не абсорбират достатъчно количество глюкоза, тя се натрупва в кръвта – нарича се хипергликемия и води до усложнения, които могат да са с дълготраен характер.

Захарният диабет има много разновидности, но най-разпространени са три типа:

  • Захарен диабет тип 1: се дължи на неспособността на панкреаса да произвежда инсулин, нарича се още – инсулинозависим диабет. Макар че има случаи с известна генетична предразположеност, развитието на болестта се предизвиква от външен дразнител. В миналото е наричан детски диабет, тъй като повечето случаи на захарен диабет се проявяват в ранна възраст. При диабет тип 1 са правени опити за лечение чрез трансплантация на панкреас, но с ограничен успех.
  • Захарен диабет тип 2: дължи се на неспособността на клетките да реагират на хормона инсулин, често в съчетание с пониженото му производство (може да бъде инсулиново независим). Конкретна причина за проявяването му не е известна. Основните провокиращи фактори за заболяването са нездравословен начин на живот, злоупотреби и в някаква степен генетична предразположеност. Характерно е наднормено тегло на повечето боледуващи.
  • Гестационен диабет: проявява се по време на бременност и обикновено изчезва с приключването й, но без наблюдение от специалист гестационният диабет може да увреди здравето на плода или на майката. Рисковете за плода са: повишено тегло при раждане, вродени аномалии на сърдечната и централната нервна система и скелетно-мускулни малформации.

Диабетът е хронично състояние, което от конвенционалната медицина не може да бъде излекувано, но всички форми на диабет могат да бъдат контролирани чрез въвеждане на инсулин в тялото, а диабет от тип 2 – до известна степен и с други препарати.

Несериозно отношение към болестта и неадекватното й лечение могат да доведат до дълготрайни увреждания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *