Медолечение

medАпитерапията е метод на лечение, чрез използване на пчелни продукти и пчели.

В зависимост от използвания материал за лечение, може да разграничим следните подвидове апитерапия:

Медът е най – вече храна със сложно съчетание от 70 вещества – въглехидрати, вода, органични киселини, аминокиселини, минерални вещества, и витамини. Съдържанието им в меда е в следното съотношение:

  • Въглехидрати (70-80%), главно от глюкоза и фруктоза, дизахарида захароза и около 20 други ди- и тризахариди. Съдържанието на захароза е под 5%, но в някои случаи (акациев, лавандулов и манов мед) достига 8%.
  • Белтъчни вещества — 0,1-1,5%.
  • Вода около 15 – 20% от състава на меда.
  • Аминокиселини, които в меда са около 20 на брой — пролин, лизин, хистидин, аргинин, треонин, аспарагинова киселина, глутаминова киселина, глицин, метионин, изолевцин, левцин, тирозин, триптофан, фенилаланин и др.
  • Органични киселини в малки количества — глюконова, ябълчена, лимонена, оксалова, винена, млечна, малеинова, янтарна, пироглутаминова, бензоена, мравчена.
  • Минерални вещества — в най-голямо количество са калий, натрий, калций, фосфор, сяра, магнезий.

Пчелният мед не е „регламентирано” лечебно средство, а храна с определено диетично и лечебно действие. Важно е да знаете какъв вид мед консумирате, особено ако имате заболяване, непоносимост, или имате съмнение за такова.

Още в древността меда се е използвал за лечението на рани, поради бактерицидните си свойства. Лекарите от древен Египет например са препоръчвали меда като най – добро средство за лечение на всевъзможни очни заболявания, кожни възпаления и рани. Съвременната медицина потвърждава, че умерена ежедневна употреба на мед съдейства за по – добро храносмилане и регулира киселинността на стомашния сок. Затова той е част от лечението на гастрити и язвата на стомаха и дванадесетопръстника, т. е. на заболяванията, които са свързани с повишена киселинност на стомашните секрети. Благодарение на противовъзпалителното и на противомикробното действие на меда по отношение както на вирусите, така и на бактериите и гъбичките, този пчелен продукт продължава и днес, както и преди хиляди години да се използва за профилактика и лечение на редица инфекции на дихателната, стомашно – чревната, пикочно – половата и други системи, засилва обмяната на веществата, ускорява регенерацията на тъканите, оказва противовъзпалително и тонизиращо действие, резорбира отоците.

При апитерапията трябва да се използва истински пчелен мед – този, който се захаросва след известно време, акациевият мед може да кристализира до две години. Истинският мед неограничено дълго време може да съхранява лечебните си и хранително-вкусови качества, той е един от най – издръжливите хранителни продукти.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *