Най-важният антиоксидант

 

GluГлутатионът се нарича „майката на всички антиоксиданти“, въпреки това, много малко хора знаят за неговото съществуване. През последните години се е превърнал в един най-изследваните елементите в медицината, които са с доказано положително въздействие върху здравето ни. Силата му според изследователи на дълголетието е такава, че нивото на глутатиона в клетките ни може да се превърне в показател за това колко дълго ще живеем.

Какво представлява глутатионът?

Произвеждан естествено от всяка клетка на тялото ни, глутатионът е молекула, която изпълнява различни жизнени функции. Той се смята за най-важният антиоксидант, защото е вътре в клетката. От биологична гледна точка глутатионът е комбинация от три прости градивни елемента на аминокиселините: цистеин, глицин и глутамин. Той е важна част от детоксикационната система на тялото, а тайната на неговата сила се крие в химическите групи сяра, които съдържа. Сярата е миришеща, лепкава молекула, която действа като „попивателна хартия“. Много от вредните продукти се прилепват към нея, включително свободни радикали и токсини, като живак и други тежки метали. Сярата привлича токсините към глутатиона, той ги води до жлъчката и след това в изпражненията, за да бъдат окончателно отстранени от тялото.

Как се появява дефицитът на глутатион?

При естествени условия глутатионът се произвежда и рециклира в организма. Но когато токсичният товар, който носим, е твърде тежък, този цикъл се прекъсва. Проучванията са установили, че много висок процент от хората имат недостиг на глутатион. Медицинските експерти са съгласни, че дефицита на глутатион води до повишено окисляване, замесено в стареенето, както и в появата, и прогресирането на редица заболявания. Много стресови окислителни фактори могат да нарушат нивата на глутатион: ултравиолетови лъчи, вирусни инфекции, токсини от околната среда, домакински химикали, тежки метали, хирургични операции, възпаления, изгаряния, септичен шок, както и прекалената употреба на определени фармацевтични продукти, като например ацетаминофен. Ниските нива на глутатион, също могат  да бъдат резултат от ограничен синтез, поради постене, или неадекватен протеинов или аминокиселинен прием. Налице е все по-голям и почти неограничен кръг на човешки заболявания, свързани с недостиг на глутатион и в резултат на оксидативен стрес: хемолитична анемия, невропатия, миопатия, цироза, вирусен хепатит, хронична обструктивна белодробна болест, остър респираторен дистрес синдром, астма, болестта на Крон, гастрит, язва на дванадесетопръстника, панкреатит, инфаркт, исхемична болест на сърцето, болест на Уилсън, диабет, невродегенеративни заболявания, включително болестта на Алцхаймер и Паркинсон, кистозна фиброза, ракови заболявания, сърдечен удар, възпаления, припадъци. Дори самият процес на стареене е свързан с нарушен метаболизъм на глутатион.

Ползите от глутатиона:

Подобрява имунната функция

Предотвратява заболявания

Намалява възпаленията

Основен детоксикатор

Бори се със свободните радикали

Бори се със стрес и хронична умора

Лекува автоимунни заболявания

Помага при чувствителност към околната среда

Против стареене

Подпомага енергията и умствената яснота

Подпомага здравето и дълголетието

Глутатион и рак:

Една от най-изследваните области е тази на ролята, която глутатионът играе при профилактиката на рака и подкрепата за пациенти с рак. „Развитие на резистентност към редица химиотерапевтични лекарства“, изследване, публикувано през 2004 г. в Cell Biochemistry and Function, подчертава: „Повишените нива на глутатион в туморните клетки, са в състояние да защитят тези клетки в костния мозък, гърдата, дебелото черво, ларинкса и рак на белите дробове „. По същество това проучване установи, че глутатионът играе положителни и отрицателни роли. Едната от тях е от решаващото значение за детоксикацията. От друга страна, някои от химиотерапевтичните лечения, които западната медицина използва за борба с рака, са много по-малко ефективни, пише:https://www.karenberrios.com/glutathione-powerful-antioxidan.

Много неща остават да бъдат проучени и открити, но тъй като изследователите продължават да изучават тези явления, те са стигали до заключението, че глутатионът е по-силен антираков агент, отколкото първоначално се е смятало.

Увеличете глутатиона си с няколко стъпки, които ще помогнат да подобрите нивата на глутатиона, за да да се насладите на дълъг и здравословен живот.

Яжте храни, богати на сяра: чесън, лук и кръстоцветни зеленчуци (броколи, зеле, карфиол, кресон и т.н.)

Движете се, правете упражнения. Упражненията увеличават нивата на глутатиона и по този начин помагат да се повиши имунната система, да се подобри детоксикацията и да се подобри антиоксидантната защита на тялото.

Прием на хранителни добавки, подобряващи нивата на глутатион
Човек си мисли, че е лесно да вземе глутатион под формата на хапче, но тъй като тялото разгражда протеини, вие не можете да получите ползи по този начин. Производството и рециклирането на глутатион в организма, изисква много различни хранителни вещества. В допълнение към вземането на мултивитаминно и рибено масло, основните добавки, които трябва да се приемат редовно, за да се увеличат нивата на глутатион, са:

N-ацетил-цистеин – Използва се в продължение на години при лечение на астма и други белодробни заболявания, както и в терапията при пациенти с чернодробна недостатъчност.

Алфа – липоева киселина – Изключително важна за клетките ни, алфа – липоевата киселина участва в производството на енергия, контрола на кръвната захар, здравето на мозъка и в детоксикацията. Въпреки, че тялото обикновено прави това, производството й се влияе от стрес.

Фолати и витамини В6 и В12 – Това са ключовете за поддържане производството на глутатион в организма. Метилирането, производството и рециклирането на глутатион са двете най-важни биохимични функции във вашето тяло.

Селен – Този минерал помага на организма да рециклира и да произвежда повече глутатион.

Едно семейство от антиоксиданти – Антиоксиданти като витамините С и Е работят заедно, за да рециклират глутатиона.

Екстракт от семена на магарешки бодил се използва при лечение на чернодробни заболявания. Помага да се увеличат нивата на глутатиона.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. Тази статия е информативна  и не може да служи за самолечение! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *