Същност на лецитина

Същност на лецитина: Тялото на възрастен здрав човек се нуждае от 10 г лецитин дневно, защото той е строителен материал за мембраните на всички човешки клетки, необходим е за черния дроб и нервната система, а също така участва в производството на енергия. За първи път е изолиран от яйчен жълтък през 1845 г., а 90 години по-късно подобна фракция е изолирана от соя, наричайки я есенциални фосфолипиди. Ето защо термините „лецитин“ и „фосфолипиди“ често се използват като синоними. Лецитинът е мастноподобно вещество, което представлява смес от фосфолипиди с малко количество триглицериди и следи от някои други вещества, като токофероли, въглехидрати, стероли.

При разграждането на фосфолипидите, което се случва в тънките черва, с участието на чернодробни ензими, се получават:

Палмитинова висша мастна киселина – това е преобладаващата наситена мастна киселина в кърмата. Необходими са малки дозиот нея, за да се активира синтеза на еластин, колаген и хиалуронова киселина, които са необходими за здравето на кожата, ставите и костите, участва и в усвояването на калций;

Омега-6-арахидонова мастна киселина – необходима за изграждането на чернодробните клетки и нормалното функциониране на мозъка;

Омега-9-олеинова мастна киселина – необходима за изграждане на всички клетъчни мембрани, намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания;

Холин – предшественик на ацетилхолина, благодарение на който се осъществява функционирането на паметта и парасимпатиковата нервна система, както и нервно-мускулна трансмисия;

Стеаринова наситена мастна киселина – доставчик на енергия, при делението на лецитина се отделят също фосфорна киселина и глицерин, но техните количества са твърде малки, за да навредят на здравето.

Видове: Лецитинът е от животински и растителен произход. В човешкото тяло той и много от неговите компоненти не се синтезират. По-полезен и по-евтин за производство е растителният лецитин. Най-често срещаните култури, от които се произвежда днес, са соята и слънчогледът. Някои производители правят хранителни добавки от рапично масло. Използва се не във фармацевтичната, а в хранително-вкусовата промишленост, като E322 за подобряване на реологичните свойства и удължаване срока на годност на различни хранителни продукти.

Соевият лецитин се произвежда чрез извличане на соево масло, получено чрез нискотемпературна обработка.Момичетата, момичетата и жените се съветват да приемат точно соев лецитин. Тази препоръка съществува поради следните причини: съдържа фитоестрогени (изофлавони); при разграждането в червата се освобождава повече, отколкото в слънчогледовия лецитин, количеството арахидонова киселина, което е необходимо за синтеза и поддържането на активността на женските полови хормони, както и мастните киселини, принадлежащи към групата на Омега-3, които, наред с други неща, имат положителен ефект върху състоянието на кожата, косата и ноктите; поради наличието на вещества, които стимулират щитовидната жлеза; в сравнение със слънчогледовия, приемът на соев лецитин дава по-дълго чувство за ситост.

Слънчогледовият лецитин се получава чрез екстракция от нерафинирано студено пресовано слънчогледово масло. Слънчогледовите семена са богати на фосфолипиди. Момчетата, младежите и мъжете се съветват да приемат слънчогледов лецитин поради: липса на фитоестрогени; изключително нисък риск от развитие на алергия към компонентите; по-високо съдържание на мастни киселини от групата на Омега-9, които укрепват миокарда и намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания; силно хепатопротективно действие. ГМО растенията все още рядко се използват в търговското отглеждане на слънчоглед.Следователно слънчогледовият лецитин не съдържа следи от пестициди и не може да повлияе на поносимостта към антибиотиците. Честно казано, нека уточним, че и двата факта, както и други отрицателни ефекти на ГМО продуктите, са само предположения и не се потвърждават от сериозни медицински изследвания Въпреки това, бременните и кърмещите жени се съветват да приемат хранителни добавки не със соя, а със слънчогледов лецитин.

Дневната превантивна доза лецитин е: за възрастни мъже и жени – 5-6 г; за редовно занимаващи се с фитнес – 10 г; за бременни и кърмещи – 12 г (по 3 г, 4 пъти на ден).

Здравословни ползи от лецитина – необходим на човек от първите дни на живота, по време на растежа, в зряла и напреднала възраст.

За отслабване: Дори при спазване на обичайния калориен прием и физическа активност, фосфолипидите: засилват реакциите на липидния метаболизъм, ускоряване на процеса на изгаряне на мазнини; увеличават количеството изгорена мастна тъкан, като се започне от нейните висцерални резерви; притъпяват чувството на глад; стимулират образуването на молекули източник на енергия; потенцира производството на топлина; емулгират големите мастни молекули в малките в червата, като по този начин ускоряват процеса на тяхното усвояване; подобряват храносмилането на добрия холестерол с висока плътност; лецитинът участва в синтеза на невротрансмитери, отговорни за появата на чувство за ситост; предотвратява умората и загубата на ефективност, тъй като „превключва“ тялото към продължително производство на енергия от мастните резерви.

За черния дроб: Лецитинът е в основата на изграждането на чернодробните клетки, който е 50% съставен от това вещество. Ето защо не е изненадващо, че растителните фосфолипиди са част от някои хепатопротективни лекарства, които помагат за бързото възстановяване на чернодробната тъкан. Препарати с лецитин се предписват при омазнен черен дроб, хепатит, цироза; за черния дроб, сърцето и мозъка действа като антиоксидант, като помага за пречистване на кръвта от отрови и токсини, включително молекули на етилов алкохол и фузелово масло-страничен продукт в процеса на спиртната ферментация. В допълнение, фосфолипидите стимулират синтеза и регулират състава на жлъчката, предотвратявайки образуването на камъни в жлъчката.

За нервната система: Лецитинът е в основата на изграждането на миелиновата обвивка на нервите, бялото вещество на мозъка и предпазващите го мембрани. Общият дял на лецитина в нервната система на възрастен е 17%, мозъкът се състои от него с 30%, а миелинът с 70%.

Липсата на фосфолипиди причинява психо-емоционална нестабилност, води до намаляване на когнитивните способности, изтощение на мозъка и нервен срив. Следователно лецитинът, понякога наричан витамин B4, е неразделна част от невродиетологията. Днес се използва за предотвратяване на стрес както при възрастни, така и при деца. С помощта на лекарства с лецитин успешно се лекуват депресивни неврози, астеноневротични реакции, синдром на Турет, епилепсия, болест на Мениер.

За сърцето и кръвоносните съдове: В състояние е да се противопостави на прогресията при атеросклероза, като активира специален ензим – липопротеин липаза, който разрушава капчиците липопротеини с много ниска плътност, които формират основата на атеросклеротичната плака. Лецитинът намалява вискозитета на кръвта – има положителен ефект върху неговата микроциркулация, това подобрява благосъстоянието, повишава ефективността и толерантността към физическо натоварване и намалява риска от образуване на кръвни съсиреци; миокардът се състои от 30% лецитин и неговият дефицит се отразява негативно върху състоянието на миоцитите и силата на сърдечната контракция. Това обстоятелство обяснява, защо лецитинът в храни или хранителни добавки се предписва на хора с коронарна болест на сърцето, ангина пекторис, хронична сърдечна недостатъчност и на етапа на рехабилитация след инфаркт на миокарда.

За жените: Лецитинът е едно от най-добрите профилактични средства за онкология на женската полова област – съдържа и фитоестрогени (изофлавони), които: активират работата на яйчниците; помагат за възстановяване на редовността на месечния цикъл; отслабват болезнените прояви по време на критични дни; позволява леко протичане на менопаузата. Фосфолипидите са изклюючително важни за синтеза на всички женски полови хормонии, както и влиянието му върху функционалната им активност. По време на бременност се предписват добавки с лецитин за лечение на Прееклампсията (усложнение на нормалната бременност), като лекарства, които спомагат за нормализиране на протеиново-липидния метаболизъм. Особено необходим на жената по време на кърмене – от една страна, той е един от енергийните източници на кърмата и доставчик на строителен материал за растежа на бебето, а от друга страна, намалява нивото на вискозитета на млякото, предотвратявайки запушването на каналите на майката. млечни жлези. Лецитинът е показан и при възрастни жени с диабет тип 2. – стимулира работата на бета-клетките на панкреаса, допринася за нормализиране на нивата на инсулин в кръвта, компенсира липсата на незаменими мастни киселини, която се развива при тази патология.

За децата: Естественият лецитинът е незаменима субстанция през първата година от живота. Недостигът му причинява необратима интракраниална хипертония при кърмачета, влияе неблагоприятно върху развитието и функционирането на мозъка, сърцето и черния дроб. Ето защо лецитинът е задължително включен във всяка бебешка храна, а кърмещите майки се съветват да обогатят менюто си с продукти, богати на лецитин, или да приемат хранителни добавки, които го съдържат. Необходим е на бебета и деца за нормален растеж и развитие. Без него се нарушават показателите на всички видове памет и процесите на формиране и учене на речта стават изключително трудни. Дефицитът на лецитин в тялото на детето води до нарушение не само на умственото, но и на физическото развитие. Дете, което не получава достатъчно лецитин от храната, е болезнено слабо, бързо се уморява, емоционално нестабилно, постоянно раздразнително и хленчещо. Той също така страда от липса на витамини A, D, E и K, тъй като те се усвояват само благодарение на фосфолипидите. Днес лецитинът за деца е включен в спомагателната терапия за психомоторна изостаналост, разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, аутизъм, детска множествена склероза. Предписва се и на деца със захарен диабет тип 1, тъй като това вещество, макар и не много, намалява външната нужда от инсулин.

За възрастни хора: Полезен за възрастни мъже и жени. Препоръчва се да се приема за намаляване нивото на лошия холестерол с много ниска плътност в кръвта, както и за профилактика и лечение на колит, панкреатит. Доказано е, че редовният прием на фосфолипиди: забавя появата на деменция (сенилна деменция); подобрява мозъчната дейност при болест на Паркинсон; спира множествената склероза, прехвърляйки патологията в стадия на ремисия; помага за възстановяване на мозъчната дейност след инсулт; може да предотврати развитието на болестта на Алцхаймер.

За спортисти: За тези, които се занимават с физическо натоврване и спорт, както и за хора, водещи активен начин на живот, приемането на лецитин е показано за: повишаване на показателите за обща, скоростна и силова издръжливост; стимулиране, ускоряване и улесняване на синтеза на ацетилхолин, който е отговорен за нервно-мускулната проводимост; предотвратяване на натрупването на холестерол при спазване на висококалорична диета; лечение на синдром на чернодробна болка; намаляване на проявите на крепатура, ускоряване на възстановяването на скелетната мускулна тъкан след тежки физически натоварвания; поддържане на сърдечния мускул; повишено производство на хемоглобин и червени кръвни клетки; засилване на работата на дихателните ензими в митохондриите и подобряване на тъканното дишане; повишаване на антиоксидантната активност; повишаване на устойчивостта на стрес по време на състезания; за по-бързо възстановяване след тренировки, заболяване и нараняване.

Хранителни източници на лецитин, които трябва да присъстват в седмичното меню: яйчни жълтъци; нерафинирани растителни масла; соя и соеви продукти (без ГМО); фъстъци, бобови растения; ядки и семена; телешко и говежди черен дроб, незамразени; охладена риба от херинга и сьомга, хайвер, рибено масло; елда; зеле, моркови, листни салати. Без излишни мазнини и калории, лецитинът може да се получи от извара, суроватка, нискомаслена сметана, нискомаслена заквасена сметана, разумни количества масло.

Хранителна добавка като алтернатива: Не винаги е възможно да се попълни запасът от необходимото за тялото вещество с храната. По една или друга причина продуктите – източници на лецитин, могат да бъдат изключени от ежедневната диета. Затова лекари, диетолози, треньори, инструктори и експерти по здравословен начин на живот предлагат алтернативен вариант – приемане на хранителни добавки, съдържащи естествен лецитин.

Внимание: За лечение на заболявания и след наранявания се определя от лекуващия лекар поотделно. Дозировката зависи от диагнозата, възрастта и наличието на заболявания и състояния, съпътстващи основната патология.Няма противопоказания за употребата на лецитин. Може да се включва в диетата на здрави възрастни и деца, както при повишени интелектуални и физически натоварвания, при стресови състояния и силни емоционални преживявания, така и в ежедневието. При прием на лецитин повече от 3 месеца е необходимо едновременно да се пият препарати с калций и витамин С. Сред страничните ефекти от приемането на хранителни добавки с лецитин трябва да се отбележи появата на алергии, от които никой не е имунизиран. В случай на предозиране на лекарство, съдържащо лецитин, може да се появи повишено слюноотделяне, гадене и диария. Холинът дава този ефект. Може също да причини спадане на кръвното налягане, както и дъх на риба, пот и урина. Няколко дни прием на сорбент и рехидратиращ агент ще помогнат за справяне с проблема. Когато приемате добавки или лекарства с лецитин, запомните че:

Фенобарбиталите пречат на абсорбцията на лецитин в червата!

Алкохолът разрушава мастните киселини и холина, включени в лецитина!

Комбинираната употреба на фосфолипиди с ноотропни лекарства засилва ефекта на последните!

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *