Инозитол

Същност: Инозитол (inositol)или „витамин B8” е витаминоподобно вещество, специален въглехидрат, компонент на лецитина. В миналото е бил наричан витамин, но е доказано, че той се синтезира в големи количества в човешкото тяло от глюкоза, и строго погледнато, не е витамин. Открит през 1848 г. от немския химик Юстус фон Либих. Първоначално този компонент е бил подценяван и през 19 век медицината практически не му е приписвала съществена роля. Но още през 1928 г. ползите от инозитола са научно обосновани и той става известен като витамин В8. По-нататъшни изследвания потвърждават значението на елемента за здравословното функциониране на всички органи и системи: за поддържането на нормални нива на холестерола; за функционирането на нервната система; за психичното здраве на човека. Инозитолът е химикал – шествалентен алкохол на циклохексана. Химично наименование на инозитола е: цис-1,2,3,5-транс-4,6-циклохексанхексаол, емпирична формула: C6H12O6.

Синтез, видове и тяхната роля: Инозитолът се синтезира от глюкоза в тъканите и органите, например в сърцето, черния дроб и бъбреците. С кръвта той попада във всички клетки и то в особено висока концентрация – в мозъчните клетки, където се натрупва в защитната мембрана. Свободен инозитол се намира и в кръвта. Този резерв е за онези клетки, които сами не могат да произвеждат това вещество. Лещата, задната стена на окото и слъзната течност съдържат особено голямо количество инозитол и липсата му в организма, може да доведе до различни заболявания на очите. Инозитолът съществува в природата под формата на девет стереоизомери, от които мио-инозитол и D-хиро-инозитол, най-често се намират в живите организми:

Мио-инозитол представлява прекурсор (предшественик за синтезата) на различни фосфорилирани продукти, като например инозитол-1,4,5-трифосфат. Основната му функция е участие в предаването на вътреклетъчен сигнал, както и осигуряването на функционирането на рецепторите. Той е един от протеините, които подпомагат стабилизирането на клетъчните мембрани и участват в скоростта на провеждане на импулсите през нервната тъкан, играе критична роля при аксонална дисфункция. Намаляването съдържанието на мио-инозитол в аксоналната тъкан, дори с 10%, води до значително намаляване на използването на енергия от неврона. Дефицитът на невронален мио-инозитол води до нарушаване на редица функции на клетъчната мембрана, намаляване на активността на Na + ; K + ; ATPase. Мио-инозитолът участва активно в дейността на репродуктивната система, метаболитните процеси и метаболизма на захарта; играе важна роля в секрецията на инсулин, фоликулостимулиращ хормон, катехоламини, растежни фактори и други хормони; носи големи ползи за здравето: регулира менструалния цикъл при жените; подобрява женската плодовитост; подобрява качеството на спермата при мъжете; поддържа здравословен хормонален баланс; широко използвани в акушерската и гинекологичната практика. В репродуктивната медицина веществото се използва преди ин витро оплождане.

Холин инозитол. Инозитолът и холинът принадлежат към групата на витамини В и имат сходни функции, което им позволява взаимно да усилват действието си. Ние сме запознати с холина (витамин B4) от първия ден на нашия живот, тъй като той е част от кърмата. Укрепвайки имунната система, холинът предпазва новороденото от инфекции, а също така активира миелина, който обвива нервните влакна. Благодарение на това бебетата са по-малко палави и стават по-спокойни. Холинът (http://integrabg.info/?p=2800) подобрява паметта и стимулира мозъчната дейност: достатъчно количество от елемента гарантира бистър ум дори в напреднала възраст.

Ефекти на инозитола върху тялото. Инозитолът се синтезира и разпределя в тялото, но концентрацията му е особено висока в мозъчните клетки. За да произведе вещество, тялото използва въглехидрати, които идват с храната. Компонентът е от голяма стойност за тялото; влияе върху производството на хормона инсулин, който нормализира количеството захар в кръвта, както и серотонин, и допамин, които поддържат химичните процеси в мозъка; играе ключова роля за доброто настроение и благополучие; хора, склонни към депресия, повишена тревожност и компулсивни разстройства, имат значително по-ниски нива на серотонин и допамин; той участва активно в липидния метаболизъм, подобрява предаването на нервните импулси, регулира чревната подвижност и влияе върху нивата на холестерола; в ендокринологията се включва в комплексната терапия за профилактика на тиреоидит; веществото се включва и в кремове и маски, предназначени да удължат младостта на кожата.

Здравословни ползи:

Намалява нивата на триглицеридите. Само 4 грама инозитол на ден могат да намалят триглицеридите и „лошия“ холестерол с 20-30%, като по този начин предотвратяват риска от инфаркт, инсулт, хипертония и рак. Витамин B8 също намалява нивото на инсулинова резистентност и стабилизира кръвното налягане.

Блокира паник-атаките. Инозитолът е незаменим за човешкото психично здраве. В сравнение с традиционните лекарства, използвани за лечение на пристъпи на паника, витамин В8 е доказано по-ефективен. За преодоляване на тежка форма на повишена тревожност са необходими 12 грама от веществото на ден.

Стабилизира нивото на захарта при диабет тип 2. Предпоставка за това е съвместният прием на инозитол с витамин B9 (фолиева киселина) в продължение на 6 месеца.

Лекува косопада: Инозитолът придава сила и еластичност на къдриците, укрепва космените фоликули и ускорява растежа на косата. В козметологията шампоаните са много популярни, които включват витамин В8, благодарение на който е възможно да се отървете от сърбеж и лющене на скалпа.

Проучванията показват също, че инозитолът предотвратява риска от диабет при бременни жени. През целия период на бременност много жени изпитват значително повишаване на нивата на кръвната захар. В медицината това явление се нарича гестационен диабет и се регистрира ежегодно при 10% от всички бременни жени. Поради влиянието на витамин B8 върху синтеза на инсулин, който е отговорен за нивата на захарта, приемът на инозитол по време на бременност може да предпази бъдещата майка от риска от гестационен диабет.

За отслабване: Инозитолът е компонент, който влияе върху нивото на хормоните. Това е особено важно да знаят хората с наднормено тегло, тъй като хормоналният дисбаланс често допринася за наддаването на тегло. Това са хормоните на мастната тъкан, които изпращат сигнали до мозъка, които регулират скоростта на метаболитните процеси и процеса на изгаряне на калории. Поради тази причина, в стремежа си да се отървем от мастните натрупвания, е важно да повлияем на хормоналния баланс. В този случай килограмите наистина ще изчезнат, теглото ще бъде стабилно и фигурата ще бъде слаба. Един от хормоналните дисбаланси, който е труден за лечение, е резистентността към лептин, хормон на мастната тъкан. Хората с тази патология често не могат да отслабнат, въпреки положените титанични усилия. Изследванията в областта на ендокринологията показват ефективността на инозитола при коригиране на тези хормонални нарушения. Веществото понижава резистентността към лептин, като помага за предотвратяване на затлъстяването – с приемането на инозитол системно, можете да контролирате теглото си, без да се страхувате повече от телесните мазнини.

Инозитолът в храната: В здраво тяло инозитолът се произвежда в количества до 75% от нормата. В хранителните продукти инозитолът се съдържа под формата на мио-инозитол, фитинова киселина и инозитол фосфати, както и под формата на инозитол фосфолипиди. Има много от него в черния дроб, месото, млякото, пълнозърнестия хляб, зеленчуците и плодовете, бирена мая, говежди мозък и сърце, пъпеш, грейпфрут, стафиди, фъстъци, зеле, ядки; зърнени храни; пшеничен зародиш; масло от сусамово семе; цитрусови плодове; говеждо месо; сардини; яйчни жълтъци; стафиди; стриди; бобови растения; мляко; кисели млека.

Дневната доза инозитол варира в зависимост от концентрацията на компонента, която е индивидуална за всеки производител. Инозитолът може да се приема в количество от 1,5 до 8 г на ден, в зависимост от показанията и целите на приложение. Значително превишаване на препоръчаните дози може да причини повръщане и лошо храносмилане. Отбелязва се, че елементът е по-ефективен с витамините от своята група и витамин Е, които засилват положителния му ефект. Според проучване на учени стандартната диета съдържа по-малко от 100 мг витамин B8, докато дневната норма е 100-500 мг.

Как да приемате инозитол правилно и има ли противопоказания? Приемът на инозитол практически няма странични ефекти. Няма специални противопоказания за перорално приложение, тъй като се синтезира от организма и осигурява нормалното му функциониране. Изключение е индивидуалната непоносимост към съставките в хранителните добавки. Въпреки факта, че редица проучвания потвърждават ползите от инозитола за бременни жени, все пак си струва да се консултирате с Вашия лекар, преди да приемете лекарството. Това важи и за пациенти под 18-годишна възраст.

В заключение: Важно е да запомните, че кофеинът, никотинът, алкохолът, сулфонамидите – нарушават синтеза на инозитол и причиняват неговия недостиг в организма. Отрицателните фактори за синтеза и асимилацията на инозитола са: недохранване, редовно претоварване с калории, лоши условия на околната среда, стрес и приемане на определени лекарства. С дефицит на инозитол могат да се сблъскат и хора с различни заболявания. В риск са жените, диагностицирани с поликистозни яйчници, тъй като с тази патология веществото се екскретира интензивно от тялото. Въпреки факта, че компонентът се произвежда в тялото, неговият дефицит е доста вероятно поради недохранване, стрес и редица заболявания. Редовната употреба на инозитол може да подобри състоянието на хора, страдащи от психични разстройства. Данни от научни изследвания показват, че приемането на този компонент е полезно за пациенти с метаболитни нарушения, панически разстройства, синдром на поликистозни яйчници и захарен диабет. Веществото е необходимо за безпроблемното функциониране на нервната система, както и за репродуктивното здраве и на двата пола.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *