Методът TOETVA и в България

TOETVA 1Университетската болница „Лозенец“ е първата в страната ни, въвела нова, иновативна методика за транс-орална ендоскопска тиреоидектомия.

За първи път в България бе извършена уникална по рода си лапароскопска операция, благодарение на невероятните умения на екипа от лекари, заели се с въвеждането на иновативния подход.

На този етап държавата ни се нарежда на девето място в Европа при използването на метода за шийна ендокринна хирургия, непосредствено след страни като: Италия, Турция, Швейцария, Германия, Австрия, Русия, Испания и Португалия.

Първата по рода си лапароскопска операция в страната ни, бе извършена на специално организирана за случая демонстрация, която се проведе изцяло с хуманитарна и научна цел по програма за международно сътрудничество, пише:http://uspelite.bg/

Екипът от лекари, които осъществиха интервенцията се състоя от трима специалисти, двама от които чужденци – италианският професор докто Джанлоренцо Диониджи и турският му колега професор доктор Озер Макай, които бяха поканени от секретаря на Работната група по ендокринна хирургия към Българското хирургично дружество – професор доктор Румен Пандев.

Интервенцията бе извършена върху жена, страдаща едновременно от две заболявания – аденом на паращитовидна жлеза и нодозна гуша с горещ хиперфункциониращ възел. Това се оказа голямо предизвикателство за специалистите, което съответно събуди интерес при наблюдателите на операцията, които на живо следяха всичко случващо се в една от учебните зали на университетската болница „Лозенец“.

„За нас е изключителна възможност да въведем в България иновативния метод TOETVA, за да могат нашите пациенти да се възползват от най-модерните и успешни практики на съвременната медицина“, сподели професор доктор Любомир Спасов, директор на УБ „Лозенец“.

До момента иновативният операционен метод е въведен в 75 университетски центъра по целия свят, сред които Тайланд, Южна Корея, Тайван, Китай, Индия, Сингапур, САЩ, Бразилия, Австралия. А за първи път е използван в Германия през 2008 година.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *