Масаж на ходилата

hodilaМасажът на ходилата притежава необикновени лечебни свойства.

Древните китайци установили, че масажирайки определени участъци на ходилото, могат да се облекчат и даже да се излекуват болки в различни части на организма: ставите, мускулите, вътрешните органи. Едно просто разтриване от няколко минути е възможно да ви накара да се почувствате ободрени като след дълъг сън. Китайският лечебен масаж се е развивал и усъвършенствал в течение на векове и е станал неделима част от традиционната китайска медицина. Добрият лечебен масаж може с един замах да разреши много от здравословните ни проблеми, премахвайки умората и напрежението. Освен това масажът е една много приятна процедура. Ако сте в ръцете на опитен и добър масажист, не само ще се излекувате, но и ще получите удоволствие от самата процедура, пише: http://3opuu.blog.bg/. Разбира се, понякога, може да се окаже и доста болезнена. Това зависи от здравословното ви състояние преди масажа.

Китайската традиционна медицина отделя внимание предимно на циркулацията, на енергията Ци в организма, а не на физическото тяло на човек. Нарушенията в циркулацията на енергията Ци са основната причина за болестите и проблемите със здравето. Ето защо китайският лечебен масаж има за цел предимно да отстрани преградите по пътят на енергията Ци в организма, а не толкова да въздейства телесно. На този факт се дължи целебното му действие. Докато западните системи за масаж са ориентирани предимно към възстановяването на мускулатурата, то източните влияят на целия организъм. Познанията, които ни дават учебниците по анатомия, не са достатъчни, за да разберем същността на китайския масаж. Тук трябва да забравим наученото по биология и да се потопим в един друг свят.

Според традиционната китайска медицина, енергията Ци се придвижва по невидими канали, наречени меридиани. По тези меридиани съществуват определени активни точки и зони, по които може да се въздейства и да се възстанови нормалната циркулация на енергията Ци. Всяка система в човешкото тяло има рефлекторни зони върху ушите, ръцете, ходилата. Там могат да бъдат открити сигнали, че нещо не е както трябва в организма, както и въздействайки върху тях, да се отстрани проблема.

Какво представлява масажът на ходила и на какво се дължи целебният му ефект?

Според традиционната китайска медицина на стъпалата се намират над 60 активни зони и точки. Масажът на ходилата въздейства на активните точки, които се намират на стъпалото, и по този начин стимулира и балансира общото състояние на вътрешните органи и целия организъм, отнема нервното напрежение и стреса, умората, емоционалната възбуда, подобрява обмяната на веществата и укрепва защитните сили на организма.

Масажът на ходила е необходим както на болния, така и на здравия. Масажът на цялото ходило ще отпусне тялото ви, ще подобри кръвообращението, ще тонизира организма, ще ви избави от стреса и натрупаното напрежение, ще изчисти организма ви от токсините. Показанията са: за подсилване на имунитета; мигренозно главоболие; менструални болки; алергии; хормонални нарушения; нарушена функция на щитовидната жлеза; проблеми с кръвното налягане; дерматологични проблеми; проблеми на дихателните пътища; наднормено тегло; храносмилателни смущения; инфекции на пикочните пътища; артритни болки; възпаление на мускули и сухожилия; болки в гърба; нарушения в съня.

Най-подходящото време за масаж е вечер. Обикновено масажът трае около час. Първо потапяте краката си във вана с гореща вода. По желание в нея може да се сложат билки, които допълнително да съдействат за ползотворния ефект. Трябва да сте седнали удобно или по-скоро да сте полуизлегнати. След което, масажистът използва специален масажен крем и започва същинската част. Може да се случи така, че в определени зони да изпитате болка при масажа, това показва, че в съответната система в организма ви има някакво нарушение. Затова вечер преди лягане сами може да масажирате тези места. Натопете краката си за 10 – 15 мин. в топла вода, подсушете и намажете с по-мазен крем и след това масажирайте съответните зони. Ако повтаряте тези процедури всяка вечер, положителният ефект няма да закъснее. Масажът на стъпалата ще ви зареди с положителна енергия и ще ви освободи от отрицателната:

 • За да се избавите от главоболие, разтривайте палеца на двата крака.
 • За синузит, хреми и възпаление на ушите, носа и гърлото, масажирайте долната част на пръстите.
 • Масажът на външната част на ходилото от малкия пръст до петата ще ви избави от ставни болки и болки в бъбреците.
 • А вътрешната част – от палеца до петата, е зоната на гръбначния стълб, затова въздействието върху тази зона ще ви избави от болки в гърба.
 • След дълъг ден пред компютъра може да масажирате втория и третия пръст на двата крака, за да успокоите изморените очи.

Освен с ръце може да използвате и различни дървени или пластмасови масажори. В миналото хората са ходели боси и по този начин естествено са стимулирали акупунктурните точки. Днес носенето на обувки възпрепятства естествения масаж на стъпалата и в някои случаи дори ни носи вреда, особено когато обувките са тесни или с прекалено висок ток. Съвременните условия на живот, не позволяват да ходим боси, затова хората от изтока са измислили масажните чехли. На мястото, където стъпва крака са разположени издатини, които съответстват на рефлекторните зони. Носейки такива чехли, стимулирате активните точки. Друг „мързелив“начин за масаж на стъпалата са специалните ванички за масаж. Нужно е само да ги напълните с вода, да потопите краката си, да я включите и да се отдадете на активна почивка.

Има някои противопоказания и правила, които трябва да спазвате при масаж на ходилата, за да не си навредите:

 • Масажът трябва да се извършва в точните зони, за да се избегне нежелана мускулна инфекция.
 • Ако току що сте яли, не пристъпвайте към масаж. Изчакайте най-малко час.
 • След масаж е желателно да пиете повече топла вода, за да изчистите токсините, отделени при масажа.
 • Масажът е противопоказен за бременни, за жени в период на менструация и за хора, които имат както вътрешно, така и външно кървене.
 • След масажа изчакайте най-малко един час преди да се изкъпете, за да предотвратите навлизането на студ в тялото
 • Можете да правите масаж на ходилата всеки ден, но времето на масажа на двата крака не бива да превишава 45 мин.
 • За тези, които са претърпели сърдечен удар, той не бива да надвишава 10 мин.

Масаж при главоболие и световъртеж:

Масажирайте зоната в долната част на палеца. Техниката за масаж е следната: натиснете леко зоната в средата на палеца (т.14) и след това преплъзнете косо към свивката (т.16). Повторете движението 20 – 30 пъти. Преди да започнете масажа намажете с масажен или по-мазен крем, за да не нараните кожата.

Схема на рефлекторните зони на ходилата: Ходилата са като своеобразна карта на цялото тяло, а разположението на рефлекторните зони следва разположението на органите и системите в тялото ни. Ако разгледате схемата ще видите, че на пръстите на краката са разположение зоните на главата, очите и ушите, под тях се намират зоните на белите дробове, сърцето, черния дроб и т.н. Ако се вгледате по-внимателно ще установите, че органите, които са по-двойки, например очите, ушите, белите дробове или по-големи по размер, като червата и стомаха, имат рефлекторни зони и на двете ходила, докато сърцето и черния дроб например имат рефлекторни зони само на едно от ходилата. Зона на сърцето има само на лявото, а на черния дроб – само на дясното ходило. Освен от долната част, върху горната част на стъпалото също има рефлекторни зони, които не бива да се пренебрегват.


1. Апендикс

2. Жизнено важен клапан, намиращ се между тънкото и сляпото черво, отговарящ за преминаването на течности

3. Тънко черво

4. Дебело черво

5. Жлъчен мехур

6. Черен дроб

7. Надбъбречна жлеза

8. Бели дробове, бронхи

9. Трапец

10. Уши

11. Очи

12. Синус

13. Троичен нерв

14. Главен мозък

15. Нос

16. Хипофизна жлеза

17. Малък и продълговат мозък

18. Врат

19. Хипертрофична точка (отговаря за кръвното налягане)

20. Паращитовидна жлеза

21. Щитовидна жлеза

22. Стомах

23. Мрежа от нерви в областта на стомаха

24. Панкреас

25. Дванадесетопръстник

26. Бъбрек

27. Уретра

28. Пикочен мехур

29. Точка на безсънието

30. Яйчници, семенници

31. Седалищен нерв

32. Анус

33. Сърце

34. Далак

35. Ректум

Масажът на ходила в Китай е не само лечебно средство, но и част от културата на китайците. Във всяко едно населено място задължително има салон, където правят такъв масаж. И това не е случайно. След един такъв масаж се чувствате като новородени.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *