Конопено масло

Конопеното масло се произвежда от сортове Cannabis sativa, но то не трябва да съдържа тетрахидроканабинол (THC), психоактивен елемент, присъстващ в растението канабис. Конопеното масло се получават чрез сурово пресоване на семена от коноп. Производственият процес обикновено включва почистване на семената до 99.99% преди пресоването на маслото. Съвременното производство на масло от конопено семе, особено в Канада, успешно понижава стойностите на THC от 1998 г. В маслото от конопено семе, нивата на THC обикновено са под границата на откриване от 4 ppm (части на милион или 4 mg / kg), при нормативна граница за съдържанието (в Канада) 10 ppm. Някои eвропейски страни имат граници от 5 ppm,а някои страни от ЕС нямат такива ограничения.
Конопеното масло е описвано като най-перфектно балансираното природно масло, тъй като съдържа перфектно балансирано съотношение (3:1) на омега-6 към омега-3 есенциални мастни киселини, което се приема за оптимално при здравословно хранене. В допълнение, маслото от коноп съдържа малки количества от други полиненаситени мастни киселини като гама-линоленова киселина, олеинова киселина и стеаринова киселина. Тази комбинация от есенциални мастни киселини е уникална сред ядливите маслодайни семена.

Конопените семена са богати на протеини, полиненаситени мастни киселини, омега-6 и омега-3 мастни киселини и неразтворими фибри. Те са добър източник на фитостероли, токофероли и витамин Е, фосфолипиди и редица минерали, включително калций, фосфор, магнезий, сяра, калий, желязо, цинк и микроелементи като стронций, торий и хром. Конопеното масло от семена също е добър източник и на хлорофил.

Студено пресованото, нерафинирано конопено масло е тъмно или светлозелено на цвят и е вкусно. Колкото по-тъмен е цветът, толкова е по-вкусно. Не бива да се бърка с Hash oil или cannabis oil, произведено от цвета на канабиса и съдържащо тетрахидроканабинол.

Конопеното семе представлява хранително масло, съдържащо 76% незаменими мастни киселини – омега-6 мастни киселини, включително линолова киселина (LA, 54%) и гама-линоленова киселин (GLA, 3%), омега-3 алфа-линоленова киселина (ALA, 17%) в допълнение към мононенаситени мазнини (5% до 11%) и стеаридонова киселина (2%). Маслото от конопено семе съдържа 5% до 7% наситени мазнини.

Конопеното масло е богат източник на алфа-линоленова киселина – омега-3 мастна киселина, която е от съществено значение за правилното функциониране на тъканите и органите. Тя е подобна на омега-3 намерена в рибното масло и може да е от полза в превенцията на сърдечно-съдови заболявания, артрит и депресия. Може да помогне за намаляване на липопротеините с ниска плътност (лошия холестерол), който запушва артериите.
Богато е на полиненаситени мастни киселини (най-вече на гама-линоленова киселина) и стеаринова киселина. Въпреки че, това не са незаменими мастни киселини, те може да помогнат за намаляване на симптомите на атопичен дерматит и други кожни заболявания.
Съдържа около 25 % висококачествени протеини, които осигуряват аминокиселини в съотношения подобни на тези в месото и яйцата. Освен това, в сравнение с други масла, маслото от коноп осигурява протеини и аминокиселини, без да доставя излишни калории.

Както и при другите масла, маслото от конопено семе осигурява 9 ккал / г. В сравнение с други кулинарни масла е с ниско съдържание на наситени мастни киселини.

В състава на студено пресованото конопено масло влизат и витамини: A, B1, B2, B4 (холин), B6, C, D, E, K; фитостероли; каротеноиди; хлорофил; микро и макроелементи: желязо, калий, калций, магнезий, манган, натрий, сяра, фосфор, цинк; Cannadibiol – вещество, което не оказва никакво влияние върху психиката, но има пряко въздействие върху вещества, които са отговорни за реакцията на тялото в случай на поражения върху имунната система.

Благодарение на своя уникален състав маслото от коноп действа благотворно и лечебно – предпазва от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, повишава издръжливостта, витализира тялото, ускорява зарастването на раните, намалява възпаленията, подобрява имунитета.

Днес се правят различни изследвания за влиянието на гама-линоленова киселина върху различни видове рак. Лабораторни експерименти са показали, че тази киселина унищожава раковите клетки, без да навреди на здравите клетки.

Омега 6 мастните киселини забавят растежа на различни клетки на рак в лабораторни условия, а в организма забавя растежа на туморните клетки. Гама-линоленова киселина се смята, че е полезна при рак на гърдата. Когато е с добър метаболизъм, организмът ни сам си създава гама-линоленова киселина.

Омега-6-мастната киселина присъства в храната, предимно в растителните масла за разлика от гама-линоленова киселина, която в храната присъства в много малки количества. Известно е, че организмът на диабетиците не може да създаде гама-линоленова киселина от линолната киселина, затова е желателно да се вземат хранителни добавки за по-добро действие на нервната система и за да се предотврати заболяването на нервите поради захарната болест. Трудности в превръщането на омега-6-мастни киселини в гама-линоленова киселина също има при възрастните и при хората, които редовно консумират алкохол. Изследванията показват, че гама-линоленова киселина има свойства, които са ефективни срещу язва. Гама-линоленова киселина може да намали възпалението на ставите, отичането и сутрешната скованост. Гама-линоленова киселина от конопеното масло доказано действа за намаляване на наднорменото тегло. Съдържащите се омега-3 и GLA мастни киселини в конопеното масло, укрепват имунната система, предпазват и забавят растежа на раковете клетки при рак на мозъка, рак на гърдата и особено при рак на белия дроб. Конопеното масло е източник на омега-3 и омега-6, които защитават сърдечно-съдовата система. Омега-6 също е богата на мастни киселини GLA.

Още ползи: Конопеното масло намалява лошия холестерол, повишава добрия холестерол. Балансира хормоните, особено в периода на менопаузата. Благоприятства ревматоидния артрит и различните ставни болки. Конопеното масло има способността да изключва апетита, като потиска желанието за сладко и ви помага да отслабнете. Конопеното масло може да намали зависимостта от алкохол и предотвратява увреждането на черния дроб; силно подобрява цялостната нервна система и така помага при предотвратяване на заболявания на нервите, причинени от диабета; действа балансиращо – понижава кръвното налягане и помага за предотвратяване сърдечни заболявания; помага при „сухота в очите“ и „синдрома на сухота в устата“; поради своите хранителни свойства, маслото от коноп е идеално за грижа за косата и кожата, като регенерира и енергизира защитният слой на кожата: поради високото си съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини, маслото от коноп има състав, наподобяващ този на кожните липиди, което го прави отличен естествен омекотител и овлажнител за кожата. Това е особено полезно за суха, уморена или дехидратирана кожа и нокти. Спомага за повишаване на еластичността на кожата и капацитета за задържането на вода в тъканите. Може да се втрива директно в кожата за лечение на напукана и суха кожа или да се добавя към масла и кремове за тяло, както и други продукти за лична хигиена. Изследване показва, че псориазисът е причинен от недостиг на омега-6 мастни киселини в организма. Мастните киселини в конопеното масло помагат за подобряване на оксигенацията и хидратацията на кожата. Конопеното масло подхранва пробиотичните бактерии в червата и укрепва имунната система и премахва запек. Омега мастните киселини в конопеното масло осигуряват баланс в тялото. Той е много хранителен, особено за вегетарианци.

Препоръчителната доза на прием на е 2-4 ч.л. дневно. Можете да го приемате сутрин, обед и вечер след хранене. За по-лесно приемане може да разредите с чаша вода.

Каква е разликата между конопеното масло и другите масла?

• Намалява напрежението преди менструацията.
• Има противовъзпалителни ползи.
• Намалява щетите от слънчевата светлина.
• Има много витамин Е.
• Това е единственото масло, съдържащо витамин D, необходимо за абсорбцията на калций.

Как се използва конопено масло?

Конопеното масло се използва в промишлеността, храните и алтернативната медицина. То не бива да липсва в нашата кухня. Конопеното масло губи вкуса и качествата си при температури над 71°. Затова не трябва да се използва в пържени картофи.

Конопеното масло е вкусно и полезно, придава деликатен и пикантен вкус на много ястия. Може да се използва за приготвяне на салати и всякакви зеленчукови ястия. Конопеното масло се използва предимно като хранително масло и хранителна добавка.

Рафинираното масло от конопено семе е бистро и безцветно, по-малко вкусно и липсват естествените витамини и антиоксиданти. Рафинираното масло от коноп се използва предимно в продуктите за козметика, а индустриалното масло – в смазочни материали, бои, мастила, горива и пластмаси. Друго приложение на конопеното масло включва използването му като биодизел. То е безопасен заместител на нефта, тъй като не е токсичен и не вреди на околната среда. Може да се използва и в производството на бои, тъй като не предизвиква никакви вреди и има много ниски емисии в сравнение с петролните бои, които се използват в момента.

Странични ефекти и предупреждения относно конопеното масло
Конопеното масло може да се използва за лечение на леки заболявания, както и за поддържане на добро здраве и благосъстояние. Смята се за едно от най-полезните естествени добавки за организма, благодарение на способността си да предоставя незаменими мастни киселини на човешкия организъм. Въпреки това, човек трябва да бъде наясно с потенциалните странични ефекти, свързани с употребата на конопено масло:
Въпреки че, има редица ползи за здравето, маслото от коноп трябва да се избягва от пациенти с рак на простатата или хора, приемащи лекарства за разреждане на кръвта. Има данни, че създава добри условия за регенерация на клетките, което би могло да насърчи растежа на някои ракови клетки, особено тези на простатата.
Ефект върху кръвта. Друг, често срещан страничен ефект засяга сърдечната система и кръвообращението. Маслото от коноп и неговите производни могат да повлияят коагулантните свойства на тромбоцитите в кръвта, както и директно да потиснат производството им. Поради тази причина, хора, които страдат от нарушено кръвосъсирване или друго сърдечно заболяване не бива да използват добавки на основата на конопено масло.
Храносмилателни симптоми. Според някои източници, високи дози масло от коноп може да предизвикат гадене, повръщане и/или коремни спазми. Продължителната или по-тежка диария може да доведе до загуба на тегло или малабсорбция. Все още са необходими допълнителни изследвания, за да се обосноват и докажат напълно тези твърдения, но се препоръчва лица с анамнеза за нарушено храносмилане или нарушена чревна дейност да избягват употребата на конопено масло. Съхранявайте на недостъпно за деца място!
Пероксиди. Не използвайте конопено масло като заместител на масла за пържене! То може да се добавя в студени или леко топли ястия, но никога не се загрява. Високата температура разгражда полиненаситените мазнини до вредни пероксиди. Може да използвате масло от конопени семена и като подобрител на аромата в много рецепти. След отваряне на маслото, го съхранявайте плътно затворено, в хладилник или фризер.
Работа с машини. Като всеки продукт добиван от растение съдържащо неврологично активни вещества, приемано продължително и във високи дози, конопеното масло може да предизвика халюцинации, еуфория или повишена тревожност. Препоръчително е да не се използва преди работа с машини или шофиране, поради известен риск от тези симптоми. Това е особено важно за хора, които са с повишена чувствителност към THC.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *