Диабетът всъщност има пет форми

 

tip1Учените казват, че диабет – това е болестно състояние с пет отделни форми и лечението може да бъде адаптирано към всяка форма.

Диабетът – или неконтролируемо ниво на кръвната захар – обичайно се разделя на тип 1 и тип 2.

Но изследователите от Швеция и Финландия смятат, че по-сложната картина, която са открили, ще доведе до ерата на персонализираната медицина за диабет. Експертите твърдят, че това изследване е предизвестие за бъдещото лечение на диабет, но промените в лечението няма да бъдат незабавни.

Диабетът засяга около един на всеки 11 възрастни по света и увеличава риска от сърдечна атака, инсулт, слепота, бъбречна недостатъчност и ампутация на крайниците.

Диабетът тип 1 е заболяване на имунната система, която засяга около 10% от хората във Великобритания, пише: http://www.bbc.com/. Тя атакува погрешно инсулиновия фактор на организма (бета-клетките), затова хормона за контролиране нивата на кръвната захар е недостатъчен.

Диабетът тип 2 в значителна степен се разглежда като заболяване вследствие лошия начин на живот, тъй като мазнините в организма на човека, могат да повлияят на начина, по който работи инсулина.

Проучване, проведено от Lund University Diabetes Center в Швеция и Института по молекулярна медицина във Финландия, изследвало 14,775 пациенти, включващо подробен анализ на кръвта им.

Резултатите от изследването, публикувани в The Lancet Diabetes and Endocrinology, показват, че пациентите с диабет, могат да бъдат разделени на пет отделни групи:

  • Група 1 – с форма на тежък автоимунен диабет, в общи линии, същата като класическият тип 1 – той поразявал хората, когато са били млади, със здрав вид, и имунното заболяване ги е направило неспособни да произвеждат инсулин
  • Група 2 – пациенти с тежка форма на диабет, с недостиг на инсулин; първоначално изглеждали много близко до тези в група 1 – те са били млади, имали са здравословно тегло и с всички сили организмът им се опитвал да произведа инсулин, но тук имунната система не е виновна
  • Група 3 – пациенти с форма на тежък инсулинорезистентен диабет, обикновено са с наднормено тегло и произвеждат инсулин, но организмът им вече не реагира на него
  • Група 4 – лека форма на диабет, свързана със затлъстяването, наблюдава се главно при хора с голямо наднормено тегло, но с метаболизъм, много по-близо до нормалния от тези в група 3
  • Група 5 – лек диабет, свързан с възрастта, пациентите развиват симптомите, когато са значително по-възрастни от изследваните пациенти в другите групи и заболяването им е в по-лека форма

Професор Лейф Гроуп, един от изследователите, казва пред Би Би Си: „Това е изключително важно, правим реална стъпка към прецизната медицина. При идеалния сценарий, изследването ще се прилага за диагностициране и ще ни насочва към най-подходящото лечение за пациента. Трите тежки форми могат да бъдат третирани по-агресивно от двете по-леки“. Пациентите от група 2 понастоящем ще бъдат класифицирани като тип 2, тъй като нямат автоимунно заболяване. Изследването обаче показва, че тяхното заболяване вероятно е причинено от дефект в бета-клетките, а не от прекаленото затлъстяване. И може би лечението им трябва да е по-близко до пациентите, класифицирани в момента като тип 1. Група 2 са имали по-голям риск от слепота, докато група 3 са имали най-голям риск от бъбречно заболяване, поради това някои групи могат да извлекат полза от разширения скрининг.

Изследването е за по-добрата класификация на диабета

Д-р Виктория Салем, консултант и клиничен учен в Империал Колидж Лондон, каза, че повечето специалисти знаят, че тип 1 и тип 2 са „крайно неточна класификация“. Тя каза пред Би Би Си: „Това определено е бъдещето на това как да мислим за диабета като болест.“ Но тя предупреди, че изследването няма да промени практиката още днес.

Проучването е само за скандинавци, а рискът от диабет варира значително в целия свят, като например повишеният риск при южноазиатците.

Д-р Салем заяви: „Все още има огромно количество от неизвестното – може да се окаже, че в световен мащаб има 500 подгрупи в зависимост от генетичните и локалните екологични фактори. „Направеният анализ има пет групи, но те могат да са повече“.

Стедеш Кумар, професор по медицина в медицинското училище в Уоруик, заяви: „Ясно е, че това е само първата стъпка. „Ние също трябва да знаем дали третирането на тези групи по различен начин ще доведе до по-добри резултати“.

Д-р Емили Бърнс, от Diabetes UK, каза, че разбирането на болестите може да помогне за „персонализиране на лечението и потенциално намаляване на риска от усложнения, свързани с диабета в бъдеще“. Тя добави: „Това изследване е обещаваща стъпка към разглеждане на диабет тип 2 в детайли, но ние все още се нуждаем от повече знания за тези подтипове, преди да можем да разбираме, какво означават те за хората, живеещи с това заболяване“.

Превод за IntegraBg.info:Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *