Лечими ли са ставните заболявания

staviКатя Хайнмайер (Katja M. Heinemeier) от Центъра за остаряване в добро здраве в Дания и колегите ѝ провели изследване на човешкия опорно-двигателен апарат с радиовъглеродно датиране, при който стигнали до извода, че с възрастта нашите стави не могат да се обновяват.

Резултатите от тяхното проучване са публикувани в сп. Science Translational Medicine, пише http://nauka.offnews.bg/

В новото изследване, учените прилагат радиовъглеродно датиране – метод, който често се използва в археологията и криминалистиката, за да изучат промените в опорно-двигателния апарат на човека. Проектът събрал петнадесет доброволци, родени между 1935 и 1997 г.

Методическата основа на работата е фактът, че по време на Студената война са провеждани активно ядрени опити. Поради това нивото на въглерод-14, което се абсорбира от всички живи същества от атмосферата, рязко нараства в световен мащаб. По този начин следи от това явление, все още е възможно да се намерят при хора, които са живели в периода между 1950 и 1960 г.

Методът на радиовъглеродно датиране е бил прилаган, за да се определи възрастта на мастните натрупвания, лещата на окото и други тъкани на организма. Учените са го използвали за оценка на състоянието на хрущялната тъкан. Те открили, че по време на живота на един човек почти не се образува нов колаген в хрущялите – дори при хора, подложени на големи физически натоварвания.

Резултатите обясняват защо е толкова трудно да се лекува хрущяла след травми. Те поставят нови предизвикателства пред лечението на остеоартрит и други ставни заболявания.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *