Какво е рейки

reiki-1Рейки е форма на алтернативна медицина, разработена през първата половина на 20 век от Д-р Микао Усуи в Япония. Излизайки извън Япония, Рейки добива широка популярност в Европа и САЩ. Името Рейки идва от Японските йероглифи Рей („вселена“, „дух“, „душа“) и Ки („енергия“, „живот“). Прието е да се превежда като „Универсална жизнена енергия“.

Микао Усуи произхожда от стар самурайски род. Още като малък той бил изпратен на обучение в манастир, където останал да служи. През 1922 година основава Духовно Общество на Целителите, работещи по системата Рейки – „Усуи Шики Рейки Риохо“.

Рейки принципи

В Рейки школата си Микао Усуи давал на учениците си да запишат кратък текст,който сега е известен като Рейки принципи. Оргиналният запис намерен в надгробния параклис на Усуи има приблизително следното съдържание:

Съкровено изкуство за постигане на щастие.

Чудодейно избавление от всички болести.

Точно днес не се ядосвай.

Не се тревожи, а се изпълни с благодарност.

Отдай се напълно на работата си.

Бъди добър към хората.

Всяка сутрин и вечер събирай ръце за молитва, нека словата, произнесени от твоите устни, бъде молитвата на твоето сърце.

Усуи Рейки е изкуство за усъвършенствуване на тялото и ума.

Как работи Рейки?

Рейки е система за енергийно въздействие, която активира вашите собствени лечителски енергии, като същевременно подпомага и допълва всички възможни терапии. Рейки не замества медицината и лекарствените средства – тя е в помощ на класическата медицина, както и на другите видове лечение като масажи, хомеопатия, психотерапия.

При лечение практикуващият полага ръце върху различни части на тялото, отговарящи за определени енергийни точки. Средната продължителност на всяко полагане на ръцете варира в зависимост от собственото усещане на даващия.

При лечение с Рейки, позициите на ръцете съответстват едновременно на различни локализации на ендокринните жлези и на седемте главни чакри. Като работи с взаимодействието между чакрите и ендокринните жлези, Рейки интегрира физическия, енергийния и психическия план в оздравителния процес.

От енергийна гледна точка ендокринните жлези са равностойни на седемте главни чакри. Трябва да се знае, че седемте главни чакри са разположени в етеричното човешко тяло и комуникират с фина мрежа паралелни енергийни канали в гръбначния стълб, без които физическото тяло не може да съществува. Те са индивидуално свързани с даден орган, по този начин определени зони на тялото въздействат на функционалния план на организма.

Ендокринната система лекува „равновесието“ и хормоналния „метаболизъм“. Хормоните, произведени от жлезите, се изпращат директно в циркулацията на кръвта или в кръвоносните съдове, които снабдяват органите, разпределящи жизнената енергия, като в същото време пренасят и космическата енергия в организма.

Ефект

Рейки успокоява болката, подпомага оздравяването, може дори да моделира химическия състав на тялото, като елиминира токсините и регенерира органите, като по този начин спомага образуването на тъкани и костни съединения. То е ефикасно срещу стрес, безсъние, мигрена, умора и усилва имунната система, поддържа и засилва процеса на оздравяване при терапевтични лечения като алопатия и традиционна медицина и психотерапия.  Макар че най-често хората възприемат,  използват тази възможност само като средство за лечение, всъщност Рейки основно е път за духовно развитие и лечението е само едно от частните приложения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *