Ехинацея

Eхинацея (Echinacea) са род от около десет вида тревисти цъфтящи растения от семейство Сложноцветни, наричани още coneflowers (конусоцветни или иглоцветни). Имат високи червеникви стъбла, носещи единични цветове с розови, лилави, бели или жълти венчелистчета (в зависимост от вида) излизащи от централен конус, който обикновено е в лилав или кафяв цвят. Големият конус всъщност е семенна глава покрита с остри тъмнокафяви или червени шипове и приличащ на таралеж – оттук идва и името на рода Ехинация, на гръцки ἐχῖνος, (ekhinos) означава таралеж.

Използваеми части:

От вида Echinacea angnstifolia – изсушен корен и коренище;

от Echinacea Purpurea и Echinacea pallida – цялата билка и корена.

Разпространение:

Среща се предимно в Източна и Централна Северна Америка, расте във влажни до сухи прерии и открити гористи местности, цъфти през цялото лято. Съществуват доказателства, че коренните жители на Америка – индианците и първите заселници на САЩ, са използвали ехинацеята като противодействащо средство срещу отровата на змии, за очистване на гнойни рани и за общо „излекуване“. Ехинацеята става известна в Европа около 1895 г. В миналото хората са използвали ехинацея за лечение на скарлатина, сифилис, малария, отравяне на кръвта и дифтерия. Била е популярна през 18-ти и 19-ти век, но употребата й започва да намалява след въвеждането на антибиотиците. През целия 20 век, препаратите от ехинацея стават все по-популярни в Германия. Всъщност повечето от научните изследвания върху ехинацеята са проведени в Германия.

Видове ехинацея:

Възможно е различните видове да имат различни ползи за здравето. За определяне броя на видовете Ехинацeя се прилага ДНК анализ, ясно разграничаващ видовете въз основа на химичните различия в кореновите метаболити. От изследваните 40 генетично разнообразни популации на ехинацeя, има десет различни вида ехинацeя:

Echinacea angustifolia – теснолистна

Echinacea atrorubens – пурпурна

Echinacea laevigata – гладка

Echinacea pallida – бледолилава

Echinacea paradoxa – жълта

Echinacea purpurea – лилава

Echinacea sanguinea – лилаво-червена

Echinacea serotina – теснолистна лилава

Echinacea simulata – вълнолистна лилава

Echinacea tennesseensis – тенеси ехинацeя

Два от видовете E. Tennesseensis и E. Laevigata, в САЩ, са обявени като застрашени видове. Пурпурната ехинацея (Echinacea purpurea) е най-популярният вид от рода Ехинацея. Вирее на ярко слънце и почви с добри дренажни свойства, като цяло по-суховати. Цъфти най-често с пурпурни съцветия с кафяв център, но съществуват и сортове в различни други комбинации от цветове: Magnus – с пурпурни съцветия и оранжев семенен диск, The King – с розови цветчета и кафяв диск, White Swan и White Lustre – с бели съцветия и жълти дискове. Използва се, както, като декоративно цвете, така и като лечебно растение. В билковите лекарства освен нея се включват още E. Angustifolia и E. Pallida – сходни по химичен състав: етерично масло – включващо хумулен и кариофелен; глюкозид; полизахарид; полиацетилени; изобутиламид; смола; бетаин; инулин; сесквитерпен. Днес билколечителите считат препаратите с ехинация за едни от най-добрите пречистващи кръвта, специално при заболявания на кожата – абсциси и циреи, свързани със замърсена кръв. Основната им употреба в медицината е за усилване на имунната система, при кожни заболявания и общи инфекции – прилага като противовъзпалително и имуноусилващо средство при лечение на стрептококови и стафилококови инфекции, грип и други инфекциозни заболявания, за лечение на рани, язви и изгаряния.

Химичен състав на род Ехинацея:

Ехинацеята съдържа няколко активни вещества, които играят роля в нейните терапевтични ефекти. Те включват полизахариди, гликопротеини, алкамиди, летливи масла и флавоноиди. Съдържащите се в корена химикали се различават значително от тези в надземната част на растението. Например, корените имат високи концентрации на летливи масла (миризливи съединения), докато надземните части на растението са склонни да съдържат повече полизахариди (вещества, за които е известно, че задействат активността на имунната система). Комбинацията от тези активни вещества е отговорна за благоприятното въздействие на ехинацеята, но изследванията показват, че надземната част от ехинацея пурпурея е по-ефективната. В Германия надземните части на Echinacea purpurea са одобрени за лечение на настинки, инфекции на горните дихателни пътища, инфекции на пикочните пътища и бавно заздравяващи рани. Коренът на растението Echinacea pallida, също е одобрен за лечение на грипоподобни инфекции.

Всички части на растението съдържат: полизахариди (хетероксилани, арабинорамногалактани); етерично масло (с основни компоненти – нециклични сесквитерпени): в централния семенен конус до 0,5%, в листата до 0,35%, в корени и коренище до 0,23%; ензими; макро и микроелементи (калий, калций, селен, кобалт, сребро, молибден, цинк, манган и др.). Корените съдържат също инулин до 6%, глюкоза 7%, гликозиди (ехиногликозид), ехинакозид, фитостероли, органични киселини (палмитинова, линолова, церотинова), фенол карбоксилни киселини, полиамиди, антиоксиданти (ехиноцин, ехинолон) и др. Причина за антибиотичния ефект на растението е ехинакозидът, чиято сила сравняват с тази на пеницилина. Ехинацеинът от своя страна се противопоставя на действието на ензима хиалорунидаза, с чиято помощ бактериите проникват в тъканите. Растенията от рода Ехинацея съдържат сложна комбинация от активни вещества. Някои от тези съединения могат да имат антимикробни и антивирусни свойства, докато други могат да поддържат имунната система по други начини, но всички видове ехинацея съдържат феноли. Те са активни вещества, които контролират активността на редица ензими и клетъчни рецептори, отговарят за защита на растението от инфекции и UV увреждане. Фенолите имат високи антиоксидантни свойства, които са полезни за здравето на човека.

Общи ползи:

Родът Ехинацея е отлично лечебно средство при тонзилити, възпалени венци, катари в носа, синусите, белите дробове и храносмилателния тракт.

Днес хората по света използват продукти съдържащи ехинацея, за да подпомогнат лечението на редица заболявания:

 • кашлица и настинки
 • бронхит
 • инфекции на горните дихателни пътища
 • гингивит
 • грип
 • гнойни рани
 • гъбични инфекции
 • ушни инфекции
 • вагинит и др.

Външно растението се използва за лечението на рани или язви, редуцирайки процесите на гниене и болка. Промивка с билката може да помогне за облекчаване на непоносимия сърбеж при копривна треска (уртикария), при ужилвания и ухапвания. Антибиотичното действие на ехинацеята е научно потвърден. Тя има заслужена известност за усилване на имунната система. Научните изследвания показват, че стимулира продукцията на белите кръвни клетки, борещи се срещу инфекцията и, че нейният полизахарид проявява противовирусна активност. Поради тази причина продукти от растението могат да се използват при лечение на вирусни инфекции, като мононуклиоза и пост вирусен синдром (миалгичен енцефаломиелит). Съществуват доказателства, че е приложима и при алергии.

 • Дали ехинацеята помага за предотвратяване или лечение на обикновената настинка?

Някои изследвания показват, че билката, може да ви накара да се почувствате по-бързо излекувани. Други предполагат, че ехинацеята изобщо не влияе на настинката. Няколко клинични проучвания показват, че хората, които приемат ехинацея веднага щом се почувстват болни, намаляват тежестта на настинката си и имат по-малко симптоми от тези, които не приемат билката. Преглед на 14 клинични проучвания установил, че ехинацеята намалява шансовете за развитие на настинка с 58%, а продължителността на настинката – с 1 до 4 дни. Някои експерти оспорват тези констатации, твърдейки, че има няколко слабости в анализите. Тестваните в клинични изпитвания препарати от ехинацея се различават значително. Важно е да изберете висококачествен продукт с ехинацея и да го използвате възможно най-рано при настинка, с няколко дози на ден в първите дни. С оглед на тези и на множество други проведени изследвания се стига до заключението, че Ехинацеята е мощен имуностимулатор.

 • Може ли да лекува COVID-19?

През 2011 г. автори на проучване установяват, че някои екстракти от ехинацея, могат да помогнат за лечение на вирусни респираторни инфекции. Те обаче посочват, че липсата на стандартизация сред продуктите от ехинацея, може да попречи на хората да намерят ефективни лекарства. Междувременно проучване от 2020 г. показва, че търговски продукт, съдържащ екстракт от ехинацея, може да помогне за предотвратяване на тежки респираторни заболявания, причинени от коронавируси. Други учени обаче предупреждават, че това ограничено проучване, не е разгледало ефекта на продукта върху вируса, който причинява коронавирусната болест-19 (COVID-19).

Въпреки противоречивите мнения на специалистите, резултатите от последни проучвания доказват по безспорен начин ползите от приема на ехинацея.

Форми и начин на употреба:

За медицински цели обикновено се използват три вида ехинацея:

Echinacea angustifolia, Echinacea pallida и Echinacea purpurea. Много препарати от ехинацея съдържат един, два или дори и трите от тези видове. Различните продукти използват различни части от растението ехинацея, поради което ефективността на ехинацеята, може да е различна.

Ехинацеята се предлага без рецепта в аптеки, здравни магазини и онлайн – изсушена, в чайове, като течни екстракти или в капсули.

Отвара от корена на ехинацея: Сипете една чаена лъжичка в 226 гр вода и оставете да къкри за 10 минути, след това прецедете. Използвайте по 1 чаена чаша 3 пъти дневно.

Тинктура с ехинацея: по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно. За бебета използвайте 20 до 40 капки 3 пъти на ден.

Пресен сок от ехинацея: по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден.

Капсули с ехинацея: 250 до 500 мг три пъти на ден.

Стандартизиран екстракт с ехинацея: 100 до 250 мг три пъти дневно.

Прах за вънно приложение: може да се смеси с вода, докато стане на паста и да се прилага върху циреи.

Може да се използва локално за измиване, за компреси, крем или мехлем.

Странични ефекти:

Употребата на билки е утвърден във времето подход за укрепване на организма и лечение на болести. Въпреки това билките съдържат активни вещества, които могат да предизвикат странични ефекти и да взаимодействат с други билки, добавки или лекарства. Хората с туберкулоза, левкемия, диабет, нарушения на съединителната тъкан, множествена склероза, ХИВ или СПИН, всякакви автоимунни заболявания или евентуално чернодробни заболявания не трябва да приемат ехинацея. Съществува известна загриженост, че ехинацеята може да намали ефективността на лекарствата, които потискат имунната система. Поради тази причина хората, получаващи трансплантация на органи, които трябва да приемат имуносупресори, трябва да избягват тази билка.

В редки случаи ехинацеята може да причини алергични реакции, вариращи от лек обрив до анафилаксия (животозастрашаваща реакция, придружена от стягане на гърлото, задух и евентуално припадък). Хората с астма и алергии, може да са с повишен риск от развитие на тези нежелани реакции. Хората с алергии към растения не трябва да приемат ехинацея без надзор.

Незначителните странични ефекти могат да включват стомашно разстройство, гадене, виене на свят и сухота в очите. Когато се приема през устата, ехинацеята може да причини временно изтръпване и изтръпване на езика.

Има един доклад за отделен развиващ се еритема нодозум (болезнено състояние на кожата) след прием на ехинацея за лечение на грип.

Въпреки опасенията, че ехинацеята може да бъде опасна за бременни или кърмещи жени, данните показват, че употребата на ехинацея по време на бременност не увеличава риска от вродени дефекти или други здравословни проблеми, свързани с бременността. Необходими са повече изследвания. Междувременно избягвайте употребата на ехинацея по време на бременност или кърмене, докато не бъдат проведени по-категорични изследвания.

Възможни взаимодействия:

Ако приемате някакви лекарства, отпускани по лекарско предписание, включително лекарства, използвани по време на операция, като лекарства за анестезия, трябва да поговорите с Вашия лекар, преди да приемете ехинацея.

Някои от добре познатите взаимодействия включват следното:

 • Еконазол

Ехинацеята може да бъде полезна в комбинация с еконазол, противогъбично средство, използвано за лечение на гъбични инфекции.

 • Имуносупресори

Имуносупресорите се отнасят до група лекарства, които се използват за две основни цели, за лечение на рак и потискане на имунната система след трансплантация на органи, така че новият орган да не бъде отхвърлен. Тъй като ехинацеята, може да засили имунната функция, хората не трябва да използват билката с имуносупресивни лекарства, особено когато се приемат за трансплантация на органи.

 • Кофеин

Ехинацеята може да увеличи времето, необходимо за организма да разгради кофеина и следователно увеличава количеството време, което кофеинът остава в организма.

Отказ от отговорност:

ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. Тази статия е информативна и не може да служи за самолечение! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *