Енергиен дефицит

„В живота често ни се случва да нямаме сили за едно или друго нещо. Понякога тривиалните причини за това са претоварване на работа, прекалено много ангажименти или потиснатост и липса на настроение. Последното става все по-често сред мнозина и то увеличавайки степента си, достигайки до състояния на апатия и депресия. Тези състояния представляват силна обезсиленост и демотивация. Това се получава, когато вибрациите на нашата енергия драстично спаднат и вече малките неща ни изглеждат като прекалено трудни. Всички болестни състояния, и психически и физически, се дължат на спадането на вибрациите на нашата духовна енергия. Тяхното спадане става от наслояване на негативна енергия, генерирана от проблемни мисли и чувства. За съжаление, днес много хора страдат от проблемни мисли и чувства. Когато негативните мисли и чувства започнат да доминират, настъпва болестно състояние. От духовно гледище, животът е в положителната енергия, а смъртта идва от отрицателната. От това следва, че колкото повече е положителната енергия в нас, толкова по-живи сме и обратното. Негативната енергия изсмуква положителната и от това се получава енергиен дефицит.

Днес виждаме все повече хора на всякъде с психични проблеми. Хора, които често се оплакват, хулят, псуват, злорадстват, завиждат, мразят, злословят, своенравничат, мързелуват, черногледстват, лъжат, мълчат, всичко това са следствия от психични проблеми. Тези проблеми представляват енергийни дефици. Това са само най-често срещаните, но има и мнозина други. Те са следствие от развити негативни мисловно-емоционални конструкции, които създават тъма, горчивина, болка в душата на човека, от която, той се опитва всячески да се освободи. Всичките тези негативни прояви са следствие от напрежение, което създават негативните енергии. Напрежението  идва, когато негативната енергия се е натрупала прекомерно много и вече организма не може да я понася и овладява. Целта на напрежението е да изкара част от негативната енергия извън душата, като така се постига леко облекчение. Така, който псува, обижда или злорадства например, всъщност на подсъзнателно ниво, изкарва отровата си извън себе си. От това му поолеква за кратко. Но не му решава проблема, защото отровата се генерира от самите мисли и чувства. Проблемът е в самите мисловно-емоционални конструкции, те трябва да се отстранят, за да не произвеждат негативна енергия. Това е дълъг процес, който става мъчно и бавно.

Ако си представим развитието като една скала, силата на положителните мисли и чувства ни дърпа на горе по скалата, а тази на отрицателните, ни дърпа надолу. Колкото по-интензивни и силни са отрицателните мисли и чувства, толкова по-надолу е паднал човек в скалата и толкова по-сериозни са душевните проблеми. Тези проблеми създават болестни състояния (както психически, така и физически), чиято крайна цел е пречистването на душата. Именно затова, някои лекари използват израза: „с любов към психичната болест“, защото знаят, че тя е една временна необходимост за излекуването на душата.

В другия спектър са положителните мисли и чувства, върху които се крепи здравето на душата, колкото по дълбоки и интензивни са те, толкова по добре се чувства човек. Но те се развиват много по трудно от отрицателните. За тях е нужно търпение, смирение, вяра, твърдост, устойчивост, качества, които при повечето хора не са достатъчно развити. Тук излиза още един проблем, който се наблюдава, при хора, които изглеждат нормални, сравнително позитивни, интелигентни и добронамерени, но често не успяващи да се справят с житейските трудности. Липсва им достатъчно мотивация и воля! Те често изпадат в апатия и безсилие. Хора с по-големи вътрешни липси. Това са енергийни дефицити. Духът на тези хора е като оглозган и по-неразвит. Причината за това са прекомерно развитите негативни мисли и чувства, които са причинили душевни щети и са блокирали развитието. Те може да са от най-различен порядък – страхове, своенравия, предразсъдъци.

Тези проблемни мисли и чувства са се развивали от предишни животи и имат дълбоки корени. Затова е много трудно освобождаването от тях. Ако повече от един живот си развивал лоши мисли и чувства, обикновено ти е нужен и повече от един живот за да се изчистиш от тях. Затова има много болестни състояния, които продължават цял живот.

Когато човек не е развил положителни мисли и чувства, на тяхно място идват отрицателните. В природата, недостигът на необходимото се запълва от вредното!

Има и случаи, при които хората имат по-развити положителни и отрицателни мисли и чувства. Това поддържа нещата в относителен баланс, и първите не им позволяват да потънат във вторите. Първите дават устойчивост и основа за развитие. Но когато първите са слабо развити, психиката става лабилна и уязвима. При този случай, хората често се затварят  в свой вътрешен свят на наивност и розови представи за реалността, защото  психиката им не може да издържи на негативите на външната реалност и си създава безболезнена вътрешна реалност. Тя е като мехлем, като обезболяващо за болезненото вътрешно състояние. Така илюзиите се превръщат в комфортна зона за душата и тя се привързва към тях. Тя не може да приеме външната реалност преди психиката да е позаздравяла до определена степен. Илюзиите са почва, върху която душата събира сили, които да и донесат относителна устойчивост и хармония. За да ги поддържа, тя трябва да се затвори за външната действителност. Но с времето идва момент, в който илюзиите стават все по-тесни и празни, значението, което преди са имали започва да се губи. Мислите и чувствата, които са ги изпълвали със съдържание започват да се изчерпват и под тях се зараждат други мисли и чувства. Така съзнанието малко по малко разбулва блокажа на подсъзнателните самовнушения и започва да преоткрива реалността в отделни аспекти. Автор: Иван Кръстев“

Отказ от отговорност: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *