Откритие предлага нов подход за лечение

амилоидозиНевиждани досега изображения при ранен стадий на Алтцхаймер разкриват колко малко знаем за болестта и поставят под въпрос съвременния подход за „лечението“ й. Нова технология позволява на изследователите да наблюдават болестта още преди да започне образуването на бета-амилоиди. Откритието предлага нов подход към борбата с болестта, чрез стабилизиране на протеините, вместо опитите те да бъдат редуцирани, пише:http://fresh-science.com/

Изследователи от Швеция са успели, с помощта на най-мощният синхротрон – MAX IV, да произведат изображения от състоянието на Алцхаймер, преди образуването на токсичната плака от бета-амилоиди, протеините за които се смята, че са причина за болестта.

Оказва се, уникалните изображения противоречат на текущото ни разбиране за причините на болестта.

Вместо да се опитват да елиминират бета-амилоидите, така наречената плака, сега изследователите предлагат те да бъдат стабилизирани.

От дълго време в научните среди се смята, че бета-амилоидната плака се образува почти мигновено с настъпване на болестта. Инфрачервената спектроскопия, обаче, показва нещо съвсем различно. Изследователите за първи път виждат структурните и молекулярни промени съпътстващи състоянието и образуването на плака.

„Никой досега не е имал възможността да наблюдава развитието на болестта по този начин. Изображенията ни казват, че процесът е много по-бавен и съществуват различни нива в развитието на болестта, за които знаем малко или нищо. Това, разбира се, събужда нашето любопитство.“ – обяснява Гънар Гурас, професор по експериментална невробиология в университета Лунд, Швеция.

Резултатите разкриват и нещо друго, а именно, че бета-амилоидите не произлизат като самостоятелни пептиди, а се образуват при разпадането на други четири полипептида – тетрамери.

Така учените стигат до заключението, че причината за болестта не са самите протеини, а неправилното разпадане на полипептидите, които имат своята роля в нервната система. Това е голямо откритие, което ще помогне за намиране първопричината и на други амилоидози.

Добрата новина е, че за това състояние вече съществува медикамент, който е способен да стабилизира тетрамерите, което значително може да забави развитието на болестта.

Надеждата на изследователите е, че със стабилизиране на бета-амилоидите ще попречат на развитието на болестта. Откритието може да промени хода на леченията, тъй като в момента клиниките се стремят да елиминира плаката.

Следващата стъпка на изследователите е да се фокусират върху причината, която кара бета-амилоидните протеини да се разпадат, което се очаква да промени и изцяло подхода за лечението на болестта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *