С чай срещу Алцхаймер

teaВъпреки големия интерес и многобройните проучвания за лекарствено лечение на болестта на Алцхаймер и деменцията (попадащи под прикритието на когнитивно увреждане), все още не е открито ефективно фармацевтично лечение. Най-добрите налични възможности за лечение са насочени към превенцията, но при повечето от тези стратегии, има какво още да се желае.

Неотдавнашно проучване, публикувано в списание за хранене, здраве и стареене, установило, че пиенето на чай може да намали риска от когнитивното увреждане наполовина, пише: http://undergroundhealthreporter.com/.

За хората с генетичен риск от развитие на болестта на Алцхаймер, намаляването на риска може да бъде с до 86%!

Има ли лесен и ефективен начин за предотвратяване на деменцията?

„Нашите констатации имат важни последици за профилактиката на деменцията“, заявил проф. Feng Lei, асистент от Катедрата по психологична медицина в Университета по медицина към Националния университет в Сингапур (NUS) Yong Loo Lin. „Данните от нашето проучване показват, че един прост и евтин начин на живот – ежедневното пиене на чай – може да намали риска от развитие на неврокогнитивни нарушения в края на човешкия живот.“

Проф. Feng Lei и екип от изследователи извършили дългосрочно проучване, обхващащо 957 китайски възрастни, всички над 55-годишна възраст. Те установили, че редовното пиене на чай понижава риска от когнитивно увреждане на участниците с 50%. Участниците, които носели гена APOE e4, показващ генетично предразположение към болестта на Алцхаймер, намалили риска от развитие на когнитивното увреждане с до 86%.

Анализиране на невропротективните ползи от чая

Проф. Feng Lei и изследователският екип събирали информация за потреблението на чай от участниците между 2003 и 2005 г. На всеки две години до 2010 г. те оценявали когнитивната функция на участниците, използвайки стандартизирани тестове. Освен това проследили и начина им на живот, медицинските условия, физическите и социални дейности, като използвали статистически модели за контрол, те гарантирали, че резултатите са възможно най-неоспорими и точни.

Екипът вярва, че ползите, свързани с консумацията на чай идват от многобройните биоактивни съединения, които се намират в листата от чай: катехини, теафлавини, теарубигини, L-теанин. Те установили, че съединенията проявяват противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, както и допълнителни биоактивни свойства, които изглежда предотвратяват съдовото увреждане на мозъка и невродегенерация.

„Нашето проучване за подробните биологични механизми е все още много ограничено“, отбелязал проф. Feng Lei , „затова се нуждаем от повече изследвания, за да открием категорични отговори“.

Няма значение дали e черен, зелен, светъл или тъмен, всички са добри

Проф. Feng Lei и екипът му планират да проведат по-нататъшни изследвания, включващи стриктно изследване ефектите на биоактивните съединения открити в листата на чая, които ще потвърдят проучването им за ефекта от чая върху когнитивните нарушения. Те също така възнамеряват да проучат и как други елементи от традиционната китайска храна, влияят върху когнитивното здраве в процеса на стареене.

Най-важното, което те вече са открили, е, че невропротективните ефекти от пиенето на чай не са свързани с конкретен вид чай. Чрез варенето на чаша от любимия си зелен, черен или друг вид чай, вливате в клетките си мощна антиоксидантна защита от когнитивено увреждане, свързано със остаряването.

Превод: Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *