Естествени средства при косопад

Hair-LossЗагубата на коса може да засегне мъжете, жените и децата. Може да има много причини за загуба на коса, но една от основните причини е андрогенният хормон, дихидротестостерон (DHT), който се извлича от тестостерон.

Има само две места по тялото, където не растат косми – стъпалата на краката и дланите на ръцете ни. Останалата част от тялото е покрита с различни видове косми – някои са толкова фини, че изглеждат невидими, а други са по-дебели и по-видими.

Косата се състои от протеин, наречен кератин. Кератин се произвежда в космените фоликули. Те изграждат новите клетки на косата, а старите клетки се изтласкват през повърхността на кожата. Косата, която виждаме, е всъщност низ от мъртви кератинови клетки. Косата обикновено расте с размер от около 15 см годишно.

Каква е причината за загубата на косата?

Има редица фактори, които оказват влияние на косата и могат да бъдат причина за загубата й, например:

  • Лекарства (като химиотерапия)
  • Стрес – физически и емоционален
  • Медицински състояния като нарушения на щитовидната жлеза
  • Ниско желязо и т.н.,

Нашите гени определят предразположението ни към плешивост, хранителен статус и нашите андрогенни хормони: тестостерон и дихидротестостерон – произвеждани от мъже и жени.

Тестостеронът обикновено се придвижва в кръвта, свързан с протеин, наречен глобулин, свързващ половите хормони (SHBG). Когато тестостеронът е свързан с SHBG, той се счита за неактивен. Тестостеронът, който не е свързан с SHBG, се нарича свободен тестостерон.

Това е свободният тестостерон, който се превръща в дихидротестостерон (DHT) от ензима 5-алфа редуктаза. Ако имате ниски количества SHBG, тогава имате по-високи количества свободен тестостерон и след това има повече налични, които да се преобразуват в DHT.

Дихидротестостерон (DHT) е хормонът, който стои зад загубата на коса, той е пет пъти по-мощен от тестостерона. Той се свързва със същите рецепторни места както тестостерона, свързва се по-лесно и е свързан за по-дълъг период от време.

Приблизително 5% от свободния тестостерон обикновено се превръща в ДХТ. Той кара космените фоликули да се свиват, да имат по-кратък живот и освен това и да намаляват продукцията на косми.

Девет продукта за лечение на косопад, според:https://theheartysoul.com/

Следните билки и хранителни вещества спират превръщането на тестостерона в дихидротестостерон (DHT):

Saw palmetto – малка палма, вирееща по югоизточното крайбрежие на Северна Америка; съдържа голямо количество наситени и ненаситени мастни киселини и фитостероли. Най-добре проучените или изобщо познати фитохимикали в състава на растението са бета-ситостерол и стигмастерол. Сао Палмето спира превръщането на тестостерон в дихидротестостерон (DHT). Високите нива на дихидротестостерон са свързани с косопад, а високите нива на тестостерон са свързани с растежа на косата. Тъй като преобразуването се блокира, нивата на тестостерон се увеличават. Това може да намали загубата на коса и понякога насърчава възстановяването на косата чрез увеличените нива на тестостерон.

Pygeum (Prunus Africana) – Пугениум е африканско вечнозелено дърво. Екстрактът от кората му съдържа смоли, фитостероли (бета-ситостероли), мастни киселини, пентациклични тритерпени (урзолова и олеанова киселини), естери на феруловата киселина (n-доконазол и тетраконазол), танини, артарова киселина, N- бутилбензенсулфонамид. Намалява активността на ензима 5-алфа редуктаза, който стимулира превръщането на тестостерона в по-активната му форма дихидростестостерон (DHT).

Корен от коприва – Това е друга билка, която блокира ензима 5-алфа редуктаза по превръщането на тестостерона в DHT. Химичен състав: Кумарини, фенилпропанови производни, дъбилни вещества, фенолни съединения,терпендиол и терпендилови производни.

Тиквени семена – Те съдържат стероид, наречен делта -7 стеарин, който блокира натрупването на DHT в космения фоликул, така че DHT да не може да повлияе на космения фоликул.

Домати, диня, моркови и манго

Те съдържат ликопен, който инхибира DHT естествено чрез инхибиране на 5 алфа редуктаза, по превръщането на тестостерона в най-активната му форма, DHT.

Бадеми, орехи, фъстъци

Те са богати на L-лизин, който е естествен инхибитор на DHT.

Спанак, къдраво зеле, кашу, пшеничен зародиш и варени бели гъби

Те са с високо съдържание на цинк, известен инхибитор на DHT.

Зелен чай – Катехинът Epigallocatechin-3-Gallate или EGCG, един от активните съставки на зеления чай, също блокира образуването на DHT. Доказано е, че зеленият чай намалява значително нивата на ДХТ в кръвта.

Сминдух – Това е друг инхибитор по превръщането на тестостерона в DHT. Химичен състав: витамин С, фибри, протеини, калий, ниацин, желязо и други. Той е източник на съединението диосгенин, която спомага за синтеза на естрогена, подобрява циркулацията на кръвта.

Поддържайте оптимални нива на SHBG, така че да има по-малко свободен тестостерон, който да се преобразува в DHT. SHBG намалява със затлъстяването, така че поддържането на здравословен състав на тялото ще оптимизира нивата на SHBG, за да има по-малко свободен тестостерон.

Намалете възпалението със здравословна диета и омега-3 мастни киселини. ДХТ е по-вредно за космените фоликули, когато има високи нива на възпаление в тялото.

Плодове, пшенични зародиши, банани, фъстъци, бобови растения, швейцарски пайове, яйца (варени), риба тон, сьомга са богати на биотин.

Биотинът (витамин В7), е основно хранително вещество за здрава коса. Биотинът помага на скалпа да осигури здравословна среда за растеж на косата.

Симптомите на дефицит на биотин включват: косопад, червен люспест обрив около очите, носа, устата и гениталиите. Неврологичните симптоми на дефицита на биотин може да включват депресия, летаргия, халюцинации, сковаване на крайниците.

Превод и подготовка на материала за ИнтеграБг: Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *