Билки за първа помощ

Билки използвани за оказване на първа помощ

Билките, които отглеждате сами, използвайки подходящи естествени методи, са най-подходящи за много медицински цели. Ако култивирате и съберете билките правилно, техните активни съставки ще се съхранят и те няма да съдържат вредни вещества, които могат да бъдат намерени в растения, отглеждани с търговска цел при използване на съвременни методи и химически торове. Някои билкови препарати съдържат такива лечебни свойства, че си струва да ги имате в наличност в дома ви. Това се отнася специално за препарати, които се използват за първа медицинска помощ, когато ще се нуждаете от мигновен достъп до лечебен препарат.

Добра идея е да се запознаете с най-много използваните билки за оказване на първа помощ, за да можете да действате незабавно, ако се случи малка злополука, с някой член на вашето семейство. Билковите лекарства могат да осигурят, ефикасно облекчение при голям брой злополуки, от ужилване на оса до по-малки изгаряния и навехнати глезени.

Двете най-важни категории са билки, използвани за малки порязвания, рани и изгаряния (например невен, лайка и арника) и билки с антисептични свойства (например карамфил, евкалипт и лавандула), които са неоценими за париране на инфекциите. В допълнение съществуват само полезни лекарства за успокояване на нервната система и за оказване на помощ при състояния като шок или безсъние, в това число и лекарството на д-р Бах – „ Bach Rescue Remedy

Както билките, така и лечебните препарати, посочени тук, можете да съхранявате вкъщи, за да са подръка при обикновено неразположение, като простуди, грип и стомашни разстройства. Винаги е добре да лекувате заболяването бързо и адекватно. Между най-полезните билки за тази цел са ароматната композиция, специално предназначена за простуди, лайката – за релаксиране и маточината – за безсъние.

Покрай билките и билковите препарати, които трябва да ви бъдат подръка, трябва да притежавате и основно обзавеждане, присъщо за всяка домашна аптечка: ножици, бинт и стерилна абсорбираща марля, специален мъхнат плат за превръзка и водоустойчив лейкопласт. В допълнение съществуват няколко несвързани с билки неща, необходими при оказване на първа помощ заедно с билковите препарати. Натриевият бикарбонат (сода бикарбонат) може да бъде приготвен под формата на паста, прилагаща се при изгаряния и ужилване от пчели. Маранта или талк на прах, може да се смеси с прахообразно чили и е подходящо за третиране на измръзвания. Ябълковия оцет се явява подходящ заместител на алоето, когато се третира обрив, предизвикан от маслото, излъчвано от листата на североамериканското растение Rhus radicans.

Билки за първа помощ

Невенът и лайката са прекрасни билки за оказване на първа помощ. Невенът е подходящ за порязвания и възпаления, а лайката -за безсъние.

 • Невен

Може да се намери под формата на тинктури – това е едно най-ефективните билкови лекарства за малки порязвания и херпес. Като алтернатива може да купите мехлем, съдържащ невен, който също е полезен лечебен препарат. Запарка приготвен от цветовете на невен, също се приготвя за лечение на порезни рани и облекчаване след слънчево изгаряне.

 • Хамамелис

Това е едно от най-много използваните билкови средства за оказване на първа помощ, ценено поради неговите адстрингентни и кръвосъсирващи свойства. Има го като дестилат от лайка, който трябва да съхранявате в хладилник. Може те да го използвате под формата на компрес при малки изгаряния и навяхвания или да го слагате директно върху кожата при случаи на ухапвания от насекоми, кръвотечения от носа и порязвания.

 • Жълт кантарион

Маслен извлек от жълт кантарион и полезен за лекуване на изгаряния и малки рани. Под формата на компрес билката се използва за лекуване на дълбоки порязвания

 • Алое

Най-добрия начин да използвате лечебната сила на алоето е като си отглеждате растение върху слънчевия перваз на прозореца ви. Така ще можете при нужда да отчупите от него и да втриете вътрешната пулпа директно върху кожата за успокояване от слънчево изгаряне или отравяне от бръшлян. Ако не можете да си намерите растение някои от предлаганите в търговската мрежа кремове и мехлеми, съдържащи гел от алое. Обаче, те се различават значително по качество – някои са фалшификати или за извличането на гела са били използвани разтворители с дразнещо действие, ако не сте сигурни в търговския продукт, посъветвайте се с медицинско лице, занимаващо се в билколечение.

 • Черен оман (зарасличе)

Зарасличето се предлага под формата на мехлем или запарка и помага за лекуване на натъртвания и порязвания. Подпомага растежа на тъканта, изграждаща цикатрикса след порязване.

 • Арника

Това растение се цени високо от билколечители и специалистите по хомеопатия, заради способността му да лекува навяхвания и натъртвания, когато целостта на кожата не е нарушена. Билката е достъпна под няколко форми – като тинктура и в състава на мехлеми.

 • Американски бряст

Това растение се продава под няколко различни форми. Като храна – действува върху храносмилането, но най-ценно е като средство за първа помощ под формата на прах. Можете да използвате като лапа за изтегляне на трънчета или циреи.

 • Карамфил

Карамфиловото масло е традиционно лекарство за болка, свързана със зъбите. Поради своите антисептични свойства е подходящо и за третиране на порязвания.

 • Евкалиптово масло

Това антисептично масло се използва в ароматотерапията и билколечението за третиране порязвания и циреи. То е също така добро средство за инхалации с пара при простуди и кашлица.

 • Ароматна композиция

Включва цвят от черен бъз и лютива лента – това е добро лекарство при простуда и грип.

 • Лавандулово масло

Лавандуловото масло е важно както за билколечението, така и за ароматотерапията поради добре известните негови антисептични, антибактериални и лекуващи раните свойства.

 • Лайка

Струва си винаги да имате подръка изсушена лайка, за да можете да приготвяте релаксиращи чайове против безсъние. Ще установите, че лайката действа и при други оплаквания.

 • Маточина

Тази билка действа добре, особено при деца, по-специално при стомашни разтройства и други неразположения, където се изиска релаксиращ ефект

 • „Спасяващо лекарство“

Това е комбинация от пет лечебни средства, получени от цветове на билки –

открито е от д-р Едуард Бах, като широко се прилага от билколечители , специалисти по хомеопатия и други терапевти, използващи природни продукти. Повечето от използваните билкови лечебни средства са екстракти от цветове и пъпки на растения. Въпреки, че никой не знае как точно действат билковите средства на д-р Бах, много специалисти и пациенти са изпитали огромно удовлетворение след използването им при психологически проблеми свързани с емоции. „Спасяващото лекарство“ специално се препоръчва при шокови състояния.

Из „Книга за билките“ на изд. Кибеа – 2001, 2009 г.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *