Ангелика

Ангелика, лечебна пищялка, Angelica archangelica L. (Archangelica officinalis Hoffm.)
Двугодишно (рядко многогодишно) тревисто растение с късо ряповидно масивно коренище. Стеблото изправено, 100—150 см високо, набраздено, зелено, в по-голямата част с виолетова багра, във връхната част разклонено. Съцветието е сложен сферичен сенник с 20 – 40 главни лъча, завършващи със сферични разположени щитчета. Сложният сенник на върха на стеблата в основата е без обвивка. Цветовете дребни с видими чашелистчета. Венчелистчетата 5, елиптични, завити навътре, зеленикавожълти или зеленикавобели. Плодът яйцевиден, странично сплеснат, гол, със силна характерна миризма (както и коренището, а по-слабо и другите растителни части), разпадащ се на две крилати половинки. Цъфти юни — август.

В България ангелика е била наричана „Лечебна пищялка“ и е растяла в миналото по влажни и сенчести места, в Източна и Средна Стара планина и в Родопите. Билката води произхода си от Евразия. Среща се на влажни места, най-вече покрай реки. Вирее на надморска височина около 2000 метра. Често срещана е в европейската част на Русия, Северен Кавказ и Западен Сибир. Расте в горската и степната зона на наводнени поляни, в блатисти гори и в близост до блатата. Среща се в дивата природа в Северна Европа и европейската част на Русия.

Всички видове ангелика са много лечебни и се използват от дълбока древност с различно приложение. Използва се най-вече коренът, който съдържа валерианова киселина, етерични масла и кумарини. Използва се за „женски болести“, като в Китайската медицина се смята за „женският“ еквивалент на жен-шена. Вярва се, че удължава младостта и удължава репродуктивния период, възстановява добре енергийния поток по меридианите.

Химичен състав на ангелика:
В корените на растението се съдържат танин; етерично масло; кумарини (ангелицин, остол, остенол, императорин, ксантотоксин, бергаптен, умбелиферон, умбелипренин); кумаринови производни (императорин, ксантоксол, бергаптен, ксантотоксин, фурокумарина фелоптерин); лактон; архицин; флавоноиди; бета-ситостерол; тлъсто масло; ангеликова и валерианова киселина; витамин B12; ниацин; фолиева киселина.

Лечебни свойства и приложение на ангелика:
През 1665 година става ясно, че ангеликовото дърво притежава антибактериални свойства. Някои хора дъвчат изсушен корен от него с цел засилване на антивирусните свойства на организма им. Доказано е, че е ефективна срещу гъбички, такива като Candida albicans, проявени като първична гъбична инфекция, която може да се развие като фокална или системна. От 10-ти век нататък ангеликата се отглежда като зеленчук и лечебно растение. През 12-ти век постига голяма популярност в Скандинавия. От нейното стъбло се прави музикален инструмент, който наподобява флейта. Северните народи я добавят като овкусител към млякото на северния елен. Друг интересен факт за нея е, че красивите й стъбла се захаросват и се използват с декорираща цел. Ангеликовото дърво притежава приятен аромат, подобен на парфюм.
Свойства на ангелика: откашлящо; потогонно; диуретично; обезболяващо; спазмолитично; апетитовъзбуждащо; антибактериално; противовъзпалително; жлъчегонно.
При болки в стомаха проявява успокояващо действие. Подобрява перисталтиката на червата и възбужда апетита. Стимулира матката. Установено е релаксиращо действие на ангеликата върху трахеята, което определя употребата й при настинки, грип, бронхити, астма. Китайски изследователи съобщават за нейната еритропоетична и повишаваща кръвосъсирването способност.
Ангеликата се използва при: бронхити;трахеити; липса на апетит; повишено кръвно налягане; ангина; грип; кашлица; колики; метеоризъм; гадене; инфекции на пикочните пътища; диспептични заболявания; стомашно-чревни спазми; артрит; болки в ставите; коремен тиф; язви. Използва се при жени с менструални смущения и неприятни симптоми на менопауза, поради хормоноподобното й действие.

Външното приложение на билката се заключва в употребата й като гаргара при ангина, бани при хистерия и нервни разстройства, смачкани пресни листа приложени като компрес върху гърдите при белодробни заболявания.
Билката стимулира притока на кръв към периферните части на тялото, при което е от значение при лечение на нарушено кръвообращение. Счита се за специфично лечение на болестта на Бюргер, състояние, при което се наблюдава стеснение на артериите на ръцете и краката. Тя е била използвана като очистител на кръвта, за насърчаване на кръвообращението и при двата пола. Облекчава периферни циркулационни проблеми и намалява високото кръвно налягане, като съдейства за стабилизиране на кръвоносните съдове.
Корените са били използвани в традиционната австрийска медицина като лекарство, под формата на чай или тинктура, за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, дихателните пътища, нервната система, при треска, инфекции и грип.

Масло от ангелика

Химичен състав на маслото от ангелика:

Маслото от ангелика съдържа най-вече феландрен, алфа-пинен, кафен, бета пинен, сабин, алфа фелландрен, борнилацетат, бета фелландрен, бета бисаболен, копаен, криптон, цис окимен, лимонен, мирцен, пентадеканолид, пара-цимен, ро-цименол, транс оксим, терпинолеин, терпинеол и тридеканолид.

Употреба на маслото от ангелика:

Отпушване на дихателните пътища, притежава противокашличен ефект и откашлечни свойства, успокоява болките при простудни и грипни заболявания; при болки в стомаха, против храносмилателни проблеми и колити, подобрява перисталтиката на червата, газогонно, при нередовна и болезнена менструация, пречистващо, като диуретик и по този начин спомага за премахване на токсините от тялото, успокояващо и укрепващо нервите, релаксиращ ефект, действа очистващо на черния дроб като подпомага функционирането му. Маслото от ангелика се използва в алкохолната промишленост за производството на ликьори, от които по-известни са бенедиктин и шартрьоз, добавя се също така и в джина и вермута. Употребява се в сладкарството, като ароматизатор на бонбони и др, както и в тютюневата промишленост.

Противопоказания: Трябва да се избягва по време на бременност и от диабетици.

Натурален мед от ангелика

Наличието на незаменими аминокиселини и биогенни стимуланти, прави този сорт мед особено полезен. 100 g от продукта съдържа около 329 kcal.

Съдържа: витамин С, витамини от група В, витамин К и Е; богат е на минерали и микроелементите: манган; никел; хром; мед; флуорид; цинк; натрий; фосфор; калций; йод; желязо; фруктоза – 39-42%; гликоза – 33-36%; вода, полизахариди, захароза, пепел, органични киселини, други вещества – 22-28%

Полезни свойства:

Медът от Ангелика укрепва имунната система, полезен е за отслабеното през есенно-зимния и зимно-пролетния период тяло, след операции и болести, както и след уморително физическо и психическо натоварване. Този сорт има противовъзпалителни, антимикробни и антивирусни ефекти. Лекува рани, има благоприятен ефект върху функционирането на сърдечно-съдовата система, бъбреците и черния дроб. Благодарение на меда менструалният цикъл се нормализира. Както всички сортове мед, той е полезен при настинки. Благодарение на фруктозата, която директно навлиза в кръвта и не изисква предварителна и допълнителна обработка, медът помага за бързото възстановяване жизнеността и енергията на целия организъм. За превенция е достатъчно възрастен човек да яде 50-60 г от продукта на ден, а по време на заболяване – 80-100 г.

Какви са заболявания лекува?

Медът Ангелика активира потенциала на самия организъм и повишава имунитета, помага му да се справи с много заболявания: хипертония мускулна дистрофия; цистит; млечница; запек; колит; гастрит; бронхит; възпалено гърло; пародонтоза; конюнктивит; кожни заболявания; следродилни усложнения;

Приложение:

Използва се в медицината, козметиката, сладкарската промишленост. Добре върви с лимонов сок, плодови и други напитки.

Противопоказания:

Поради по-високото съдържание в състава му на фруктозата от захарозата, медът ангелика се препоръчва след консултация с лекар при диабетици.

При прием по- висок от 60 г на ден не е изключена алергична реакция на организма.

Начин на употреба от:https://medpedia.framar.bg/
Отвара – поставят се 2 чаени лъжички корени в 400 мл. вода и се варят 5 минути. След прецеждане се пие 3 пъти на ден, по половин кафена лъжичка, преди ядене;
ангелика в комбинация с вино – 20 г. нарязани корени се накисват в 500 мл. бяло вино за едно денонощие. Прецежда се и се пие половин чашка преди ядене, два пъти на ден;
тинктура – за приготвянето й се използва спирт и ангелика в съотношение 1:5.

Внимание:

Да не се използва в комбинация с билки и медикаменти, които притежават спазмолитични и хормоноподобни действия.
При употребата на ангелика може да се прояви фотосензибилизиращ ефект – чувствителност на кожата към слънчевите лъчи. Превишен прием на билката, може да се отрази негативно на сърдечната честота и кръвното налягане, както и да повиши нивото на захар в кръвта. Ангеликата е противопоказана за употреба при хора със склонност към развитие на диабет. Не трябва да се използва от бременни жени.
Пазете очите, да не попадне сок от растението в тях.

Още показания за употреба, според: https://magazintrav.ru/djagilja

Отвара от корени на ангеликата се препоръчват за употреба при такива заболявания като: бронхит, ларингит, ТОРС; лезии на кожата; хипертония; стомашно-чревна патология; възпаление на бъбреците; възпалителни заболявания на панкреаса и жлъчния мехур; гинекологични заболявания;алкохолизъм; нервни разстройства; заболявания на устната кухина; ишиас, ревматизъм и др.

  • Ангелика корен лекува алкохолизъм

Настойка от коренина Angelica officinalis се използва в борбата срещу алкохолната зависимост. Този продукт, натрупвайки се в организма, постепенно ще започне да предизвиква отвращение към алкохола. В допълнение, ангеликата ще помогне да се премахнат продуктите от разлагането на алкохола, които се появяват в тялото след продължителни употреба. Пиещият ще престане да изпитва копнеж към силните напитки и здравето му значително ще се подобри.

  • Ангелика срещу безсъние и депресия

Коренът на Ангелика е в състояние да нормализира централната нервна система. С лек седативен ефект растението може да се справи с тежки нервни разстройства и депресия. Ежедневният прием на лекарството ще помогне за преодоляване на безсънието, безпокойството, тревожността.

  • Ангелика и гинекологични заболявания

Средства, приготвени от корени на Angelica officinalis, подобряват кръвообращението в малкия таз, имат благоприятен ефект върху яйчниците, премахват възпалителните процеси в женската пикочно-полова система и засилват либидото. Редовната им употреба ще помогне за излекуване на поликистоза, ендометриоза, премахване на фиброиди и кисти, а също така ще помогне да се предотврати появата им в бъдеще. Приемът на ангелика ще помогне за нормализиране на общия хормонален фон и възстановяване на основните репродуктивни функции на жените. Това растение е незаменим при лечението на безплодие и много други гинекологични патологии.

  • Ангелика при хормонални смущения

Лекарство на основата на корена и цветята на ангеликата ще помогне на жени, страдащи от хормонален дисбаланс. Полезната билка компенсира липсата на прогестерон и естроген (основните хормони, отговорни за женския хормонален фон). В резултат на приема на това растение менструалният цикъл се нормализира, а самата менструация става по-малко обилна и болезнена, възстановява се овулацията и симптомите на ПМС изчезват.

  • Корен на ангеликата по време на менопаузата

Приемът на ангелика по време на менопаузата ще помогне на жените да подобрят общото благосъстояние и да премахнат симптомите, които съпътстват менопаузата. Настойка от използваемите части на растението нормализира хормоналния фон, кръвообращението, ще има тонизиращ ефект върху цялото тяло.

  • Ангелика срещу запек

Коренът на Ангелика е в състояние да нормализира храносмилателния тракт и да подобри чревната перисталтика. Благодарение на лекия си слабителен ефект, той ще помогне да се отървете дори от хроничен запек. Редовният му прием на ще подобри храносмилането и ще има терапевтичен ефект при гастрит.

  • Angelica officinalis корен при аритмия

Използването на корен от ангелика ще помогне за подобряване на кръвообращението, нормализиране състоянието на сърцето и кръвоносните съдове, стабилизиране на сърдечния ритъм. Растението спомага за понижаване на кръвното налягане, има успокояващ ефект и елиминира аритмията. Ангелика има благоприятен ефект върху работата на сърдечния мускул и цялата сърдечно-съдова система.

  • Ангелика при панкреатит

Ангелика помага за премахване заболявания на панкреаса. Противовъзпалителният ефект на билката помага да се излекува остър и хроничен панкреатит. Редовната употреба на това растение ще премахне болката в епигастрастриума и ще подобри състоянието на панкреаса.

Методи на приложение:

Отвара от Ангелика – 3 супени лъжици суровина от растението се заливат с 200 мл вряла вода. Контейнерът с течността трябва да се постави на водна баня и да се вари за 30-35 минути. След охлаждане отварата трябва да се филтрира и да се разреди с топла преварена вода (общият обем трябва да бъде около 250 мл. Може да приемате отварата при настинки, ларингит, бронхит, тонзилит, увреждане на черния дроб, заболявания на жлъчните пътища в доза по половин чаша 2 пъти на ден.

Настойка – 15 г от растението трябва да се залеят с 300 мл вряла вода, оставете продукта да се накисва 2-3 часа, прецедете. Пиенето на настойката се препоръчва по 2 с. л. преди хранене 4 пъти на ден при различни гинекологични заболявания, нервни разстройства, разстройства на стомашно-чревния тракт и др.

Тинктура с алкохол – 250 г изсушена билка се залива с 500 мл водка или алкохол и престоява около 2 седмици. След това се филтрира и прецежда. Може да приемате тинктурата по 20 капки 3 пъти на ден при безсъние, главоболие, панкреатит и др.

Противопоказания

Въпреки всички полезни свойства на корените от Angelica officinalis, те не трябва да се приема от жени на нито един етап от бременността. Използването му, може да доведе до спонтанен спонтанен аборт или преждевременно раждане. По време на кърмене е необходимо също да се откаже лечението с това билково лекарство. Освен това не се препоръчва използването на ангелика при наличие на заболявания и състояния като:захарен диабет; алергична реакция към компонентите на растението; тахикардия; тромбоза; пристъпи на диария.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *