Витамин B3 – функции и ползи

integra-4Витамин B3 или ниацин е без мирис, бяло, кристално вещество, водоразтворимо .То е устойчиво на топлина, оксидация  и алкали. Това е всъщност един от най-стабилните витамини и е важен за: правилното кръвообращение и здравословното функциониране на нервната система, нормалните функции на стомашно-чревния тракт и е от съществено значение за правилния метаболизъм на протеините и въглехидратите, здрава кожа, кръвоносната система и капилярите, кръвната захар, производство на енергия, регулиране на холестерола.

Каква е функцията на витамин B3?

Компоненти на ДНК в нашите клетки, се нуждаят от витамин B3 за тяхното производство. Недостиг на витамин B3 (като дефицит на други B-комплекс витамини) е пряко свързан с генетични увреди. Връзката между витамин B3 и увреждане на ДНК се оказва особено важно във връзка с раковите заболявания и тяпната превенция.

Въпреки, че не се знае точния механизъм, чрез който витамин B3 участва в регулиране на кръвната захар и функцията на хормона инсулин, многократно е доказано, че той се включва в метаболизма на инсулина и регулиране на кръвната захар. Някои изследователи поддържат идеята за “ глюкозен толеранс фактор “ (GTF) молекула, която включва витамин B3  за оптимална активност на инсулин.

Подобно на останалите B-комплекс витамини, ниацин е  необходим и при освобождаване на енергия от храната, както и за правилното функциониране на над 50 ензима.  Две уникални форми на витамин В3 (никотинамид аденин динуклеотид, NAD, и никотинамид аденин динуклеотид фосфат или НАДФ) са от съществено значение за превръщането на протеини, мазнини и въглехидрати в използваема енергия. Ниацин също се използва за синтезиране на нишесте, което може да се съхранява в мускулите и черния дроб за евентуалното използване като източник на енергия.  Терминът „ниацин“ който се използва за витамин B3, всъщност е технически термин и се отнася до няколко различни химични форми на витамина. Тези форми включват никотинова киселина и никотинамид.

Какво може да се случи при недостиг на храни с високо съдържание на витамин B3?

Кои фактори могат да допринесат за недостиг на витамин B3?

Чревни проблеми, включително хронична диария, възпалително заболяване на червата. Физическа травма, всички видове стрес, прекомерна консумация на алкохол, са  свързани с повишен риск от недостиг на ниацин.

Какви храни са източници на витамин B3?

Най-богатите източници на витамин B3 са бананите, прасковите, диня, киви и пъпеш. Този витамин е от съществено значение за правилното функциониране на храносмилателната и нервната система.

Месото и рибата са по-добри източници на ниацин от растителните продукти. Храните от животински произход, богати на този витамин, са овчи черен дроб, постно месо, скариди, свинско и краве мляко. Вегетарианските източници, богати на витамин В3 са ориз, трици, пшеница, фъстъци, слънчогледови семена, бадеми и листни зеленчуци като ряпа и цвекло, както и листата на морковите, дивата лоза и целината. Дрождите и триците са добри естествени източници на този витамин, но премахването на дрождите от смилането на пшеницата води до значително снижаване на съдържанието на ниацин в бялото пшенично брашно.

Как да готвенето, съхранение или преработка засяга витамин B3?

Витамин B3 е един от по-стабилни водноразтворими витамини и минимално податливи на повреди по въздух, светлина и топлина. Готвенето причинява малко действително унищожаване на ниацина, но значително количество може да бъде загубено при готвене във водата. В една смесена диета, 15% до 25% ниацин от готвени храни може да се загуби по този начин. Серни лекарства, алкохол, техники на обработване не храна, и приспивателни са склонни да унищожат този витамин.

Какви е препоръчителната дневна доза?

Хората не трябва да консумират повече от 35 мг на ден. Прекомерният прием може да доведе до увреждане на черния дроб и повишава  нивата на глюкозата при диабетици.

Витамин В3 може да играе роля в превенцията и / или лечението на следните заболявания: Алцхаймер, катаракта, гърчове, депресия, диабет, подагра, халюцинации, главоболие, СПИН, хиперактивност, хипотиреоидизъм, възпалителни заболявания на червата, безсъние, интермитентно накуцване, менструални болки, множествената склероза, артроза, пелагра, ревматоидният артрит, миришещи нарушения, вкусови нарушения, световъртеж. Достатъчния прием на витамин B3 предотвратява появата на болестта „пелагра“, която причинява стомашно чревни разстройства, дерматит, умствена обърканост, безсъние и дори деменция.

Автор Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *