Накратко за инсулина

nakratko za insulinИстината за затлъстяването и метаболитния синдром започва и завършва с хормона инсулин. Инсулинът трансформира захарта в мазнина. Инсулин стимулира увеличаване съдържанието на мастните клетки. Колкото повече инсулин, толкова повече мазнини, пише:http://golbis.com/

Инсулиновата резистентност се проявява със слабо ниво на енергия и промени в настроението. Тя води до хипертония, сърдечно-съдова патология, рак, диабет, подагра, киселини в стомаха, старческа деменция и преждевременно стареене.

Инсулинът въвежда дезорганизация в работата на половите хормони и може да доведе до безплодие. Заради него расте коса на места, където не искаме, и пада там, където е нежелателно.

Блокирайте инсулина и мастните клетки ще намалеят, липидния профил ще се възстанови, хроничното възпаление ще угасне, кръвното налягане и кръвната захар ще се понижат. Но за да се получи такъв ефект, човек трябва да овладее методите за корекция на инсулина до съвършенство.

Препоръки за коригирани нивото на инсулина:

 • Премахнете от диетата си въглехидратите с бързо действие: брашно, бял ориз, захар, захарни заместители и подсладители. Това са тези въглехидрати, които провокират изблици в нивото на инсулин, в кръвта. Допуска се в малки количества стевия, няколко фурми, както и „бавни“ въглехидрати, като сладки картофи, тиква, киноа.
 • Например, заменете традиционната си закуска от овесена каша, тост и портокалов сок на омлет с бекон или извара със заквасена сметана. Въведете ядки, семена и плодове.
 • Не забравяйте, че храните и сокът промишлено производство, съдържат скрита захар и други нежелани хранителни добавки. Ако предлагания хранителн продукт не се яде от вашите баби, тогава и вие се въздържайте.
 • Яжте не по-малко от 400 гр зеленчуци на ден в сурова и варена форма. Зеленчуци, а не зърнени култури. Не забравяйте за гъби, кълнове и листни зеленчуци.
 • Всяко хранене трябва да включва протеини от животински и / или растителен произход. Тъй като протеиновата храна е способна да повиши нивото на инсулина, количеството на протеина не трябва да бъде по-високо от 25-45 гр три пъти дневно.
 • Прекъсванията между храненията трябва да бъде най-малко 4-6 часа. В противен случай, нивото на инсулин няма да има време да се върне към изходния, след предишното хранене. Ако след три часа чувствате остра нужда да ядете отново, това е сигурен знак, че имате инсулинова резистентност и нестабилни нива на кръвната захар.
 • С всички сили се въздържайте от похапвания между храненията.
 • Постоянните леки закуски и честото хранене, поддържат повишено нивото на инсулин. Този навик ще доведе до повишаване нивата на инсулина, дори в случаите на нисковъглехидратна или нискокалорична диета.
 • Ако не можете да се въздържите от леките закуски, опитайте се да увеличите количеството протеини по време на основното хранене. Или пийте чаша чиста вода, изчакайте 20 минути и вижте дали желанието ви за закуска е намаляло. Ако това не работи, хапнете нещо с високо съдържание на мазнини (ядки, семена, някои какаови зърна) или пийте чай с масло. Не забравяйте, че само мастните храни не повишават нивото на инсулин!
 • Опитайте се да избегнете похапване след вечеря. Вашата цел не е да спите на пълен стомах. На практика това означава да вечеряте 3-4 часа преди лягане. Нощната почивка (между вечерята и закуската) трябва да бъде поне 11-12 часа. След 8-10 часа след хранене около половината от енергийните резерви се покриват с изгаряне на мазнини. След 11 часа без храна започва увеличаването на бързото изгаряне на мазнините. От друга страна, продължителното гладуване води до загуба на мускулна тъкан.
 • Позволено е да се яде не повече от половин чаша (120 гр) неподсладен плод (плодове, авокадо, кисела ябълка или маслини). Желателно е да се откажете от сладките плодове, плодове и грозде.
 • Внимателно дъвчете храната. По този начин помагате на храносмилателната система да започне храносмилането в устата и да дадете достатъчно време на организма си да отдели хормона на насищането.
 • Не забравяйте за пробиотиците! Приятелската микрофлора ще ви помогне и ще премахне токсините, особено солите на тежките метали.

Предупреждение: Всички промени в храненето трябва да се извършват постепенно. Острата промяна в метаболизма може да доведе до временно повишаване нивото на триглицеридите и „лошия“ холестерол. Хората склонни към подагра може временно да повишат нивото на пикочната киселина и да предизвикат атака. Освен това, ако приемате лекарства, например, хипотензивни или за понижаване на нивото на захарта, може да се получи общ ефект от храната и медикамента.

В заключение, Възстановяване равновесието на такъв силен хормон, като инсулин, ще повлияе положително върху баланса на другите хормони и ще доведе до обрат на болестта.

Превод:Димитринка Станчева

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта! Тази статия е информативна  и не може да служи за самолечение! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *