Обуздайте емоциите!

EmotionsДоброто психическо състояние гарантира, че системите от органи работят в хармония и тялото е в състояние само да се защитава ефективно от болестите. В сравнение с миналото, изискванията по отношение на психиката в наши дни са по-високи. Забързаният начин на живот, непрекъснатата надпревара в работата и други фактори създават по-голям стрес и ни карат непрекъснато да сме нащрек.

Чувствата, паметта, мисленето, емоциите, желанията и т. н. са част от психичните дейности, които по принцип традиционната китайска медицина отнася към духа Шън. Според теорията на традиционната китайска медицина, сърцето е дом на Шън, а кръвта и Ци на този орган са важен източник за психическата и емоционална дейност. Единствено, когато кръвта и Ци на сърцето са в изобилие, духът Шън се подхранва правилно, умствените дейности протичат нормално, което позволява на човек да е напълно бдителен и да реагира адекватно на външните дразнители.

Традиционната китайска медицина е на мнение, че основното в грижите за психическото здраве е умът да се поддържа спокоен, като се избягва прекаленото емоционално натоварване и постоянното чувства на неудовлетвореност. Човек трябва да умее да се наслаждава на любимите занимания, да укрепва сърцето и в същото време физическото тяло.

Редовният и балансиран начин на живот са необходими както за физическото, така и за психическото здраве. Грижите за сърцето са предпоставка за дълъг и енергичен живот.

По-важното обаче е, човек да контролира емоциите си, като реагира умерено и решава конфликтите, колкото се може по-бързо.

Емоциите са външен стимулатор, който води до физически промени.

В същото време, традиционната китайска медицина ги определя като проява на физиологичната функция на органите. Това означава, че жизнената енергия Ци и есенцията Дзин на органите са материална база за емоционалните дейности.

В по-широк смисъл лекарите по китайска медицина твърдят, че честата проява на гняв, тревога, страх, мъка, прекалените радост, мислене и агресия са сред най-често срещаните психични смущения при хората.

Тези специфични емоционални състояния в традиционната китайска медицина се определят като „седемте емоции“, пише:http://kitajdnes.com/. Ако са в нормални граници, те не вредят на здравето, но когато станат неконтролируеми и непреодолими, водят до нарушения във функцията на определени органи.

Според традиционната китайска медицина, гневът вреди на черния дроб, прекалената радост — на сърцето, мъката и тревогата — на белите дробове, прекаленото мислене — на далака, а страхът и уплахата — на бъбреците. Прекалените и продължителни емоции смущават потока на жизнената енергия Ци и водят до следните разстройства:

Гневът кара Ци на черния дроб да се издига нагоре, което насочва кръвта в същата посока.

Прекалената радост разпръсква Ци на сърцето.

Скръбта и тревогата консумират от Ци на белите дробове.

Прекаленото мислене предизвиква застой на Ци на далака.

Уплахата и страхът изтощават Ци на бъбреците и предизвикват смущения в общия поток на жизнената енергия.

Традиционната китайска медицина свързва всяка емоция и орган с един от петте първоелемента — Дърво, Огън, Земя, Метал и Вода. На базата на теорията за непрекъснатото взаимодействие между тези пет елемента, лекарите прилагат някои методи, за да ограничат вредните реакции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *