Нови възможности за регенерация на косата

portrait of the beautiful young woman with beauty long ringlets hairs lying on the floor

Учени от Университета на Калифорния, Сан Франциско откриха, че регулаторните Т-клетки играят много по-важна роля в регенерацията на тялото, отколкото се считаше досега.

Учените бяха установили, че Т-клетките играят роля за имунната система, като информират други клетки какво да атакуват.

При изследването в Калифорнийският университет са извадили Т-клетките от кожата на мишка, като след това са открили, че в резултат на това, козината на животното престава да расте.

Екипът задълбочил експеримента в тази област и открил, че Т-клетките в кожата, за разлика от тяхното обикновено местонахождение в лимфните възли, съдържат необикновено високи равнища на Jagged 1, (Jag1), който е отговорен за изпращането на сигнали към стволовите клетки.

Когато Т-клетките бъдат премахнати от кожата, сигналите до стволовите клетки рязко намаляват. Когато изследователите добавили микроскопични мъниста обвити в Jag1, сигналите към стволовите клетки се възстановили и от своя страна стволовите клетки активирали успешно фоликулната регенерация.

Това откритие е в граничната зона между имунологията и заболяванията водещи до загубата на коса. Особено полезно е откритието за хората страдащи от алопеция, относително често срещано заболяване на автоимунната система, пише:http://megavselena.bg/

С откритието за ролята на Т-клетките в кожата, лекарите вече имат по-ясна представа за причината предизвикваща болестта, както и потенциалните средства за лечението й.

Ефектът на това откритие обаче, надхвърля възможностите за регенерация на косата. То дава възможности и за успешно лечение на други кожни заболявания, както и за лечението на наранявания.

Резултатите от изследването показват, че стволовите клетки и клетките изграждащи имунната система работят заедно, за да стане възможна регенерацията на коса и кожа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *