Д-р Борислав Ацев за повишените триглицериди

acev_borislav1Триглицеридите са част от липидния (мастния) профил на организма. Те се произвеждат както вътре в организма чрез черния дроб, така и се приемат отвън чрез храната, богата на мазнини. Повишението на триглицеридите, установено чрез изследване на кръвта, има прогнозен характер относно риска от атеросклероза и сърдечносъдови заболявания. Лекарите и пациентите трябва да разглеждат риска от повишените триглицериди в контекста на всички рискови фактори, установени при отделния човек. Индивидуалният подход е от изключителна важност за определяне на правилното поведение при всеки случай на повишени триглицериди в организма, пише:http://bolenzdrav.com/

Причини за повишените нива на триглицеридите:

Оценката трябва да включва проверка на причините за повишените нива на триглицеридите, като се започне с отговор на въпроса има ли ендокринно или друго заболяване, което да е довело до този резултат. В тази група влизат чернодробната цироза, панкреатитът, хипофункцията на щитовидната жлеза, захарният диабет, нефрозният синдром и фамилната хиперлипопротеинемия.

Понякога причината трябва да се търси в медикаментите, които приема пациентът. Затлъстяването, високото кръвно налягане, нарушенията в глюкозната обмяна (висока кръвна захар), чернодробната дисфункция, фамилната дислипидемия са необходимите фактори за определяне на сърдечносъдовия риск при хората с повишени триглицериди. Мазната храна, тютюнопушенето и обездвижването са допълнителни фактори, увеличаващи риска при тези хора.

Повишените нива на триглицеридите са индикатор за лошо хранене:

Например те се повишават бързо при употреба на бързо усвояващи се захари, напитки със захарно съдържание и алкохол. Белият ориз, белият хляб и други въглехидрати също покачват много бързо нивата на триглицеридите в организма.

Цялото съчетание на рискови фактори и начинът на живот трябва да бъдат внимателно изследван от личния лекар или лекуващия кардиолог, липидолог, ендокринолог и други специалисти. Те трябва да определят колко пъти е повишен рискът от сърдечносъдови инциденти, какви стойности на кръвните показатели, какво тегло и т.н. трябва да се достигнат в хода на лечението. Да се изработи програма за начин на живот и / или медикаментозно лечение и да се контролира.

Какви са нормалните стойности на триглицеридите:

Европейското кардиологично дружество приема за нормални стойностите под 150 мг/дл или под 1,7 ммол/л. Леко или средно повишени са стойностите между 150-880 мг/дл или 1,7-10 ммол/л. Високи са нивата на триглицеридите над 10 ммол/л. За правилната интерпретация на данните от изключителна важност е как е извършено изследването, защото нивата на триглицеридите са много бързо променящи се и зависят до голяма степен от режима на хранене. По тази причина пациентът се инструктира да не се е хранил или пил други течности освен вода в течение на минимум 12 часа.

Дават му се препоръки за начин на хранене през деня преди изследването, например ограничаване на количествата храна, мазнините, бързоусвоими захари, алкохол и др. След получаване и анализ на резултатите при хората с ниски под 1,7 ммол/л триглицериди обикновено не се препоръчват специални мерки, ако няма други рискови фактори. Медикаментозното лечение се препоръчва при нива на триглицеридите над 2,3 ммол/л и с висок риск за сърдечносъдови заболявания според другите показатели. Обикновено се препоръчват лекарства от групата на статините, а при липса на достатъчен ефект се добавят и фибрати.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *