Мелатонин

melatoninНе е необходимо да спите няколко дни, за да се запасите с мелатонин. Много хора вече са чували за хормона на съня – мелатонин, наричан още хормон на живота или дълголетието. Учените и до сега изучават неговите свойства, но положителните му въздействия върху организма на човека и необходимостта му, за да имаме нормална жизнена дейност, вече са установени, пише:http://golbis.com/

Как се появява мелатонина в човешкото тяло?

 • естествено произведен в тялото;
 • чрез храна;
 • лекарства и добавки.

Как се произвежда мелатонин в тялото?

Разглеждането на този въпрос преди всичко се свързва с епифизата или шишарковидната жлеза. Под влиянието на слънчевата светлина аминокиселината триптофан в организма се преобразува в серотонин, който през нощта се превръща в мелатонин. След синтеза му в епифизата, мелатонинът попада в гръбначно-мозъчната течност (ликвора) и кръвта.

За осъществянато на всички тези преобразувания е необходимо ежедневно да прекарвате поне по половин час на улицата, на дневна светлина. Количеството на генерирания в епифизата хормон, зависи от времето през деня; през нощта се произвежда около 70% от целия мелатонин в организма. Струва си да се отбележи, че производството на мелатонин в организма зависи от светлината: при прекомерна осветеност (през деня) – синтезът на хормона намалява, а при намаляване на околната светлина – се увеличава.

Активното производство на хормона започва около 20 часа, а пикът на концентрацията му, когато се произвежда мелатонин в големи количества, се случва в периода след полунощ до 4 часа сутринта. Ето защо е много важно именно в тези часове да спите в тъмна стая. В тялото на възрастен човек ежедневно се синтезират около 30 мг мелатонин.

За да се увеличи нивото на генерирания мелатонин по естествен път, е необходимо да се придържаме към няколко важни правила:

 • старайте се да си лягате преди полунощ;
 • ако трябва да остане буден след 24 часа, останете на слабо осветление;
 • осигурете си достатъчно време за сън, за да възстановите силите си;
 • преди да си легнете, изключете всички светлинни източници, плътно издърпайте завесите, а ако не можете да изключите светлината – използвайте маска за сън;
 • когато се събуждате през нощта, не святкайте всички лампи, а използвайте нощна лампа.

Днес учените доказаха, че мелатонина се произвежда не само в епифизната жлеза на човека. В допълнение, за да се гарантират жизнените процеси и регулирането на ритъма сън-бодърстване, количеството на генерирания в човешкия мозък мелатонин, би бил недостатъчен. Затова се обмисля дву-компонентната система за производство на мелатонин: централно – в епифизата, където синтеза на сънния хормон зависи от смяната на светлината и тъмнината, и периферно – чрез други клетки, в които производството на мелатонин не е свързано със светлината. Тези клетки са разпространени по целия организъм на човешкото тяло: клетките на стените на стомашно-чревния тракт, клетките на белия дроб и дихателните пътища, клетките на бъбреците, клетките на кръвта, и т.н.

Свойствата на мелатонина:

Основната функция на хормона мелатонин е регулирането на ежедневния ритъм на човешкото тяло. Благодарение на този хормон можем да заспим и да спим здраво. При по-продължително и задълбочено проучване на мелатонина и неговото влияние върху човешкия организъм, учените установили, че това вещество има и други важни и полезни за човека свойства:

 • осигурява ефективна работа на ендокринната система на организма,
 • забавя процеса на стареене в тялото;
 • допринася за адаптирането на организма към промяната на часови зони,
 • стимулира защитните функции на имунната система на организма,
 • има антиоксидантен ефект;
 • помага на организма да се справи със стреса и сезонната депресия;
 • регулира работата на сърдечно-съдовата система и кръвното налягане,
 • участва в храносмилателната система на тялото;
 • засяга производството на други хормони в организма;
 • оказва положително влияние върху клетките на човешкия мозък.

Ролята на мелатонина в организма е огромна. При недостиг на мелатонин, човек започва да остарява бързо: натрупват се свободни радикали; разрушава се регулацията на телесното тегло, което води до затлъстяване; при жените се увеличава риска от ранно начало на менопаузата; увеличава се риска от развитие на рак на гърдата.

Важно е да се помни, че мелатонин в организма не се натрупва, т.е. не е необходимо да спите няколко дни, за да се запасите с мелатонин. Важно е да се придържате редовно към правилен режим на сън, бодърстване и хранене.

Мелатонин в храната:

Хормонът мелатонин се произвежда в тялото с разнообразно хранене, което задължително трябва да съдържа въглехидрати, протеини, калций и витамин В6. В някои храни мелатонинът се намира в чиста форма, в други – като компоненти, необходими за неговия синтез.

Храни съдържащи мелатонин в готовата форма: царевица, банани, домати, ориз, моркови, репички, смокини, магданоз, овесени ядки, орехови ядки, ечемик и стафиди.

Аминокиселината триптофан в големи количества се намира: в тиквата, орехите и бадемите, сусамовото семе, сирене, постното говеждо и пуешко месо, в пилешките яйца и млякото.

Богати на витамин B6 са: банани, орехи, кайсии, боб, слънчогледови семки, леща, червени пиперки.

Голямо количество калций се открива в бобовите растения, обезмаслено и пълномаслено мляко, ядки, смокини, зеле, пъстърва, соя, овесена каша и др.

Струва си да се отбележи, че производството на мелатонин в тялото спира когато употребяваме алкохол, кофеин, и някои лекарства: кофеин, бета-блокери, приспивателни, противовъзпалителни средства и антидепресанти.

С възрастта количеството произведен хормон на съня намалява.

Синтез на мелатинин от 22 до 6 часа, според възрастта:

5 – 10 години – мелатонин 180 мг

15 – 35 години – мелатонин 160 мг

35 – 50 години – мелатонин 140 мг

50 – 60 години – мелатонин 120 мг

60 – 70 години – мелатонин 100 мг

над 70 години – мелатонин 80 мг

Това води до нарушения на съня: нощното пробуждане, слаб сън, безсъние. Ако липсата на мелатонин в организма на млад човек почти не се усеща, то след 35 години липсата му може да се отрази на неговото здраве.

Превод: Димитринка Станчева

One thought on “Мелатонин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *