Д-р Росица Чамова за грешките в храненето

 

nutrionУчилищната възраст е рискова по отношение на нарушения в хранителното поведение. Това е период на изграждане на определен модел на хранене. Децата стават по-самостоятелни, започват сами да контролират храненето си, повлияват се от модела на хранене на съучениците си и т. н. Както прехранването, така и недохранването, могат да имат негативни последици за здравето, не само в периода на детството, но и в зряла възраст.

Грешки, които могат да бъдат допуснати при храненето на деца в училищна възраст, споделени във Фейсбук – страницата на Център за здраве Д-р Ева Христова:https://www.facebook.com/

Подценяване на проблемите „наднормено тегло“ и „поднормено тегло“

Напоследък много се говори за негативните ефекти на затлъстяването върху здравето. Освен „затлъстяване“ и „недохранване“, нарушение в хранителния статус е и наднорменото тегло, което също крие рискове за здравето. Много от родителите и роднините (особено бабите) се радват на добре похапващите деца и дори стимулират това. Ако не бъде оценено като „проблем“, наднорменото тегло неусетно еволюира в затлъстяване с всички възможни последствия от това. Често се подценява и поднормено тегло, може би поради факта, че по-рядко в медиите се говори за него. От медицинска гледна точка, той е също толкова значим, колкото наднорменото тегло и затлъстяването. Поднорменото тегло може да е наследствено обусловено, но може и да е белег за хронично недохранване, което води до хранителни дефицити. Последица от тях са изоставане в растежа и развитието (включително и половото), потискане на имунитета и по-често боледуване от инфекциозни заболявания.

Небалансирано по отношение на хранителните вещества хранене

За такъв вид хранене може да се говори при изключване или умишлено ограничаване на определени групи хранителни продукти. В резултат организма се лишава от ценни хранителни вещества. Всяка група хранителни продукти има своите ползи за нормалното развитие и доброто здраве. Здравословното хранене на ученика изисква ограничаване на пържените храни, сладкарските изделия и безалкохолно напитки. Ограничаване на определени храни или групи храни се налага само при наличие на конкретно заболяване, налагащо спазването на определен диетичен режим.

Похапване пред телевизора и/ или докато детето учи

Обикновено в тези случаи се консумират висококалорични храни, които са добре овкусени и отказването от тях е трудно. Здравето на децата е от първостепенно значение за родителите. Понякога в стремежа си да направим най-доброто за тях, постигаме обратния резултат, особено ако се робува на някакви „модерни тенденции“ в областта на Храненето. В България всеки разбира от Футбол и от Медицина; аз бих добавила „и от Хранене“ (което между другото е медицинска специалност). В ерата на Интернет ни залива море от информацията, което често ни обърква. Свикнали сами да разрешаваме проблемите си, забравяме да потърсим квалифицирана помощ, а когато го направим, може и да е късно.

Постоянното предлагане на междинни закуски,

защото „детето расте и трябва да се храни често“ води до изграждане на вредни хранителни навици. Това не важи в случаите на здравословен проблем, изискващ чест прием на храна. Подходящ за училищната възраст е четирикратният режим на хранене. Броят на храненията за денонощие зависи от здравословното състояние и физическата активност на ученика.

Налагане на алтернативни модели на хранене – разделно хранене, суровоядство, веганство, вегетарианство и т.н.

Изключително са популярни през последните години и имат своите привърженици. Те, обаче, не отговарят на принципите на здравословно хранене. Често родители, прилагащи някой от тези модели, го налагат и на своите деца. Важно е да се знае, че това може да има съществени негативни последици за растящия и развиващия се детски организъм.

Прекаляване с ограниченията

Не бъдете крайни в изграждането на хранителните навици на Вашето дете. Децата трябва да бъдат информирани за принципите на здравословното хранене, както и за това, че някои от храните са по-вредни от други и е желателно те да се консумират по-рядко. Не бива да се забравя, че „забраненият плод е най-сладък“. Разбира се не трябва да се стимулира и безконтролната консумация на т.нар. „вредни храни“.

Пренебрегване на индивидуалните вкусови предпочитания на детето

Колкото и да е полезна една храна, ако на детето тя не му харесва и предизвиква у него негативни емоции, не го насилвайте.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия.  ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *