Тялото като неделимо цяло

treasure of chinese traditional medicineСпоред традиционната китайска медицина нашето тяло е едно неделимо цяло.

Ако някъде вътре се появи проблем, то организмът със сигурност ще даде сигнал навън. Всеки един от нашите вътрешни органи си има свой „прозорец“ и „огледало“, които отразяват в какво състояние се намира той.

В „Хуанди нейдзин“ („Трактат на Жълтия император за вътрешното“, основният учебник за практикуващите традиционна китайска медицина, написан преди около 2000 години) се казва, че прозорец на сърцето е езика, на далака-устата, на белите дробове – носа, на черния дроб – очите, на бъбреците – ушите. Огледало на сърцето е лицето, на далака – устните, на белите дробове – кожата, на черния дроб ноктите, а на бъбреците – косата. Така петте отверстия отразяват здравето на органите, пише:http://bulgarian.cri.cn/

Сърцето

За работата на сърцето можем да съдим по езика. Той е негов „прозорец“. Според традиционната китайска медицина по формата, цвета, гъвкавостта и вкусовите усещания на езика можем да съдим за функцията на сърцето. Когато той е червен на цвят, гъвкав и усеща вкусовете нормално, то сърцето е в добро здраве. Но ако върхът на езика е нарязан, има ранички или болезнен, то най-вероятно на лице е възпаление. Ако по езика има петна, вероятно има застой на жизнената енергия Ци на сърцето. Ако езикът е тъмно червен на цвят, вероятно на сърцето не му достига Ин енергия, а ако е удебелен, то сърцето не разполага с достатъчно Ян.

Лицето е „огледало“ на сърцето. Ако то е розово на цвят, то Ци на сърцето е обилна, кръвта циркулира нормално и пулсът е ритмичен.Но ако на сърцето не му достига жизнена енергия Ци, тогава кръвоносните съдове са слабо снабдени с кръв, пулсът е тънък и слаб, а лицето бледо и кожата сива и бледа.

Ако искате да се погрижите за сърцето, осигурете си достатъчно почивка. Като допълнение може да добавите чай от семена на лотос. Ако се чувствате отпаднали, помагат билки като кодонопсис, китайска ангелика и астрагал.

Далака

Цветът на устните отразява състоянието на далака. Те са негово „огледало“, а „прозорец“ е устата. Устата е мястото, от където влиза храната и отразява състоянието не само на далака, но и стомаха. Ако тези два органа са здрави и функционират нормално, то цветът на устните е червен. Но ако са налице нарушения във функцията им и не им достигат кръв и Ци, то устните са бледи. Ако не усещате вкусовете, най-вероятно далака не разполага с достатъчно жизнена енергия Ци. Ако чувствате устните си лепкави и в устата ви има сладък привкус, то в далака и стомаха има прекалено много влага и горещина. Ако ви киселее в устата, значи е нарушена хармоничната връзка между далака и черния дроб. Ако се появят ранички в устата или ъглите на устните, то в далака има прекалено много горещина. В тези случаи ще трябва да промените начина си на хранене и да избягвате студените и мазни храни. Може да добавите билки като кодонопсис, ямс, коикс, корени от лилия, семена от долихос лаблаб (люляков боб).

Белите дробове

Състоянието на белите дробове се отразява на носа. Той е техния „прозорец“. Според традиционната китайска медицина енергията на белите дробове минава през носа. Ако те работят хармонично, то и дишането е нормално, а носът възприема правилно миризмите. Ако носът е запушен и тече, то най-вероятно белите дробове са засегнати от болестотворни вятър и студ. Ако носът е зачервен, то огънят в белите дробове е в излишък. Ако носът е сух и често кърви, то на белите дробове не им достига Ин и огънят е прекалено активен. Нечувствителният към миризми нос, честата кашлица или затруднено дишане са знак за отслабнала функция на белите дробове.

Според традиционната китайска медицина белите дробове са свързани с кожата и тя е тяхно „огледало“. Ако жизнената енергия Ци на белите дробове е слаба, то кожата става суха и набръчкана.

За да се погрижите за белите дробове, трябва да откажете цигарите и да се пазите от студа, да увеличите заниманията със спорт, да консумирате повече пресни плодове и зеленчуци. Може да си приготвите чай от бяла ряпа, круши, корен от лотос и да добавите небет шекер по желание. Този чай изчиства излишния огън от белите дробове и действа отхрачващо.

Черния дроб

Ако черния дроб разполага с достатъчно кръв, то в очите има блясък, защото те са негов „прозорец“. Според традиционната китайска медицина очите са тясно свързани с този орган. Ако на черния дроб не му достига кръв, погледът се замъглява, появява се кокоша слепота. Ако в черния дроб има прекалено много от елемента Огън, очите се зачервяват и подуват. Ако на черния дроб и бъбреците не им достига Ин енергия, се появява сухота в очите.

„Огледало“ на черния дроб са ноктите. Ако те са бледи и чупливи, това подсказва за изменения в работата на черния дроб.

За да помогнете на черния дроб, освен да следите за хигиената на очите, може честичко да пиете чай от годжи бери и хризантеми. Варете ги около 15 минути или просто ги запарете в гореща вода. Този чай прояснява зрението, подсилва организма.

Бъбреците

По слуха може да съдите за състоянието на бъбреците, защото ушите са техен „прозорец“. Ако бъбреците разполагат с достатъчно жизнена енергия Ци, със сигурност чувате добре. Но ако ви се вие свят и се появи шум в ушите, слухът отслабне и се стигне до оглушаване , появи се болка в петите и кръста или се налага често да ходите по малка нужда, то това означава, че бъбреците ви не работят с пълна сила.

„Огледало“ на бъбреците е косата. Те контролират растежа й. Когато не им достига жизнена енергия Ци, косата започва да побелява.

За да поддържате бъбреците в добро здраве, се постарайте да редувате труда с почивката, не прекалявайте със секса, прекарвайте повече време на открито, осигурете си достатъчно сън.

Между петте отверстия и органите съществува тясна връзка, но за здравословното състояние не може да се съди само по тях. Необходима е цялостна оценка и детайлен преглед от лекар специалист преди да се пристъпи към приема на лекарства и лечение.

За традиционната китайска медицина далакът е един от най-важните органи.

Той е като център, от който зависи гладкото протичане на почти всички процеси в организма. Много хронични и тежки здравословни проблеми (като отоци, хронична умора, безсъние, косопад, недостиг на желязо, нередовна менструация, безплодие и т.н.) е много вероятно да се дължат на нарушения във функцията на този орган.

Затова е важно да знаем какви са задълженията му и първоначалните признаци и симптоми, които подсказват за нарушения в работата му. Ранното им откриване и отстраняване ще предотврати бъдещи здравословни проблеми.

„Задълженията“ на далака

Според традиционната китайска медицина далакът и стомахът са двата основни органа, които осъществават храносмилателния процес. Стомахът обработва приетата храна и течности, а далакът ги преобразува в хранителни вещества. Затова го наричат „източник на Ци и кръвта“. Друга задача на далака е да разпредели тези хранителни вещества като ги усвои, абсорбира и транспортира до другите органи. Той също така помага и на движението в червата.

Тъй като далакът и стомахът са тясно свързани, нарушения във функцията му се отразяват на стомаха, тънкото и дебелото черво. Това може да предизвика появата на симптоми като подуване на корема след хранене или изпиването на течности, запек, лениви черва, диария, синдром на раздразнените черва.

Далакът управлява метаболизма на течностите и участва в борбата с наднорменото тегло. Той помага за транспортирането на преработените течности през тялото и за изхвърлянето на ненужните. Ако далакът е слаб или с нарушена функция, в тялото се задържат течности и се появят следните симптоми: отоци, особено по ръцете, краката и корема, подпухване на лицето, лесно трупане на килограми и проблеми с отслабването, чувство на тежест в тялото.

Далакът управлява и определени процеси, свързани с кръвообращението, като помага на движението на кръвта. Според традиционната китайска медицина честа причина за проблемите с кръвообращението са недостигът на Ци и Ян в далака, пише: http://bulgarian.cri.cn/. Това се отразява на качеството на кръвта и влошава циркулацията й. Възможно е да се появят симптоми като недостиг на желязо, ниско кръвно, оскъден цикъл при жените, бледо лице и устни, студени крайници, липса на сили, жажда за сладко.

Как да се грижим за далака?

Далакът не обича студеното. Студените храни и напитки не са от полза за работата на далака. Избягвайте прекалената им консумация, особено през зимата. През този сезон не е желателно да прекалявате и с пресните плодове и зеленчуци, защото „ще претоварите“ далака. Това ще причини подуване на корема и ще забави работата на червата. Далакът обича затоплящите напитки и храни, особено през студените месеци.

Далакът не обича студа и влагата. Студът и влагата вредят на работата на далака. Ако забележите наличието на някой от горепосочените симптоми, желателно е да си осигурите повече слънце и топлина в жилището. Освен това не пропускайте слънчевите дни и отделете време за спорт или други занимания на открито. В същото време, когато вали или е влажно, се старайте да прекарвате повече време в закрито и сухо помещение. Плуването също не е подходящ спорт при проблеми с далака.

Далакът не обича прекаленото мислене. Когато човек се претоварва с умствена работа или не може да се отърве от натрапчивите мисли, наранява енергията Ци на далака. Потокът й се забавя и предизвиква чувство на умора, подуване и тежест в тялото. Затова, ако сте натоварени с умствена работа, на всеки 1-2 часа си давайте кратки почивки от по 10-15 минути и се раздвижвайте.

Далакът обича следните храни. Ако се оплаквате от горепосочените симптоми, добавете следните храни към менюто си: джинджифил, лук, банани, мандарини, овче месо, скариди.

Китайската традиционна медицина в помощ на далака

Основната цел при лечението на болестите в традиционната китайска медицина е да се възстанови цялостното състояние на организма. Но за постигането на този резултат, първо трябва да се определи къде са се появили нарушения. За тази цел лекарят изследва пулса на пациента, езика, обръща внимание на външния му вид, на гласа, разпитва за ежедневните му навици. Едва след това поставя диагнозата и пристъпва към лечението. За да се възстанови нормалната работа на далака, обикновено на помощ идват билките, акупунктурата, веднузите или масажът гуаша.

Състоянието на далака може да се определи и по вкусовите усещания и цвета на устните. Когато далакът е здрав, човек има добър апетит и нормално усещане за вкусовете, а устните му са червени. Нарушенията в работата му водят до загуба на апетит и влошаване на вкусовите усещания, а устните стават бледи.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *