Споделен опит

d-r-mirko-bergerД-р Мирко Бергер, специалист по обща медицина, анестезиология и хомеопатия от Хамбург, беше сред лекторите на шестата научно-практическа конференция по Шуслерова терапия и хомеопатия по покана на Европейското общество по интегративна медицина в България и Немския хомеопатичен съюз. Д-р Бергер сподели своя дългогодишен опит в лечението с хомеопатия на често срещани заболявания в детска възраст. При остри състояния са подходящи лекарствата в ниските D6 разреждания, които се дават начесто, а също и D30 разреждания – приемът им е 2-3 пъти дневно. Приемът на високите хомеопатични потенции D1000 се назначава единствено от лекар хомеопат, пише:http://www.puls.bg/

                     Лечение на среден отит (възпаление на средното ухо)
Неусложненият среден отит е вирусно заболяване и като такова може лесно да се излекува с хомеопатична терапия, категоричен е д-р Мирко Бергер. Над 60% от пациентите му са деца и поради тази причина всяка година той има множество случаи с възпаления на ушите, но никога не му се налага да предписва антибиотик за лечение на среден отит. В практиката си е установил, че с тези 4 популярни хомеопатични лекарства могат да се лекуват до 80% от случаите на възпаление на средното ухо при децата:
Хамомила D6 – при силна болка, зачервено тъпанче. Много характерно е психическото състояние на детето, което се нуждае от Хамомила. То е гневно, недоволно, силно раздразнително, извън себе си от болка. Единственото, което помага за успокояването му, е носенето на ръце с ритмично, бързо полюшкване.
Беладона D6 – при отит, който протича с висока температура. Характерни са зачервеното от температурата лице, блестящият поглед. Заболяването започва внезапно – сутринта детето се е чувствало добре, а следобед извeднъж вдига 3940 С. Изпитва силна болка.
Ферум фосфорикум D12 – характерно е бавното развитие на заболяването с умерено висока температура (около 38 С), оплаквания почти липсват – детето се хваща отвреме навреме за ухото, има лека хрема, но състоянието му не изглежда сериозно. Така е възможно да протича едно леко възпаление на средното ухо.
Пулсатила D6 – отитът протича с умерено висока температура, характерни са хремата с обилни жълто-зелени секрети или такива храчки, ако има кашлица. Носът е запушен, общото състояние на болното не е добро. Оплакванията бързо се сменят. Подобрение настъпва при излизане на чист, свеж въздух, при движение. И обратно – прекалено топли помещения и залежаване в леглото провокира влошаване. Детето, което се нуждае от лечение с Пулсатила, се нуждае от подкрепа, иска да се сгуши в скута на майка си, чувства се слабо и безпомощно.
          Изборът на лекарство при ринит е свързан с вида на секрецията
При водниста и течаща хрема типично лекарство е Алиум цепа D6. Дразнещ, обилен секрет, заради който носът е зачервен и раздразнен, очите сълзят, детето много често киха. Но когато излезе на чист въздух, настъпва подобрение.  Арсеникум албум D12 – отново при водниста хрема, но със слаба секреция, с усещане за парене и с разраняване. Общото състояние на детето е силно влошено. Изпитва силна слабост, втрисане, нуждае се от топлина, загряване.
Еуфразия D6 – при тази хрема силно са засегнати очите, раздразнени, възпалени, сълзящи и със силна чувствителност към светлина.
При ринит със слузести, жълто-зелени секрети са много подходящи две хомеопатични лекарства – Пулсатила D6 и Хепар сулфурис D10. Разграничават се по следното:
Пулсатила D6 се препоръчва при хрема с мек, жълто-зелен секрет, с намалено обоняние и вкус. Носът е запушен, когато детето е на топло у дома, но излезе ли на чист въздух, усеща подобрение.
Хепар сулфурис D10 – и тук има слузеста, жълто-зелена секреция, но общото състояние е силно влошено и има много силна чувствителност към всякакъв вид студ. Обратно на Пулсатила, детето се подобрява при затопляне.
При хрема със запушен нос – Калиум бихромикум D12 е често използвано хомеопатично лекарство. Болното дете има много крусти в носа (сухи корички), които трудно могат да бъдат почистени. Хремата е с гъст и жилав секрет.
Нощно време е много драматична ситуацията при бебетата със запушен нос. Заради затрудненото дишане кърмачето не може да се храни, плаче, не може да спи. В тези случаи се препоръчва Самбукус нигра D6, но важна характерна особеност за нуждата от това хомеопатично средство е, че детето се поти обилно.                                                                                                       Помощ с хомеопатия при запек
В хомеопатията има много лекарства, подходящи при запек, но в повечето случаи може да се постигне облекчение с помощта на:
Силицея D10 – това лекарство е нужно при ниска виталност, слаба реактивност на организма. Прилага се в случаите, когато се наблюдава трудно изхождане със силни, но безуспешни напъни (поради голямата слабост изпражненията се връщат обратно). Детето, което се нуждае от Силицея, по принцип лесно измръзва, влошава се от студ и въздушно течение, възможно е да има продължителни и рецидивиращи възпаления.
Ликоподиум D6 – препоръчва се при запек с подуване на корема и голяма флатуленция (образуване на газове). Изпражненията в началото са твърди, след това редки/течни. Характерно за детето, което се нуждае от Ликоподиум, е силният апетит, който бързо се засища. Ако е кърмаче, то суче лакомо и припряно, настоятелно, властно. Спира и после отново засуква за кратко, на принципа „Аз съм Господарят!”
Нукс вомика D6 – добър избор при чести, неуспешни позиви за изхождане и многократни изхождания с малки количества. Влошаването сутрин е типично за детето, което се нуждае от Нукс вомика. Състоянието му е придружено с раздазнителност, нетърпение.
Калциум карбоникум D10 – при липса на позиви за ходене до тоалетната, което обаче ни най-малко не притеснява детето. Може няколко дни да липсва изхождане, но то остава доволно и щастливо, няма никакви проблеми с това. Характерно за тези деца е, че са спокойни, хипотонични, липсва им желание за промяна. Често при тях се наблюдава бавно затваряне на фонтанелата, бавно никнене на зъби, късно прохождане и забавено развитие като цяло, липса на активност. Други типични признаци за детето, което се нуждае от Калциум карбоникум, са: силното изпотяване в областта на главата като потта мирише кисело, бързо изморяване, бледност, светла коса, голяма глава, отпусната кожа, пастьозност, подпухналост, склонност към напълняване.
                           Хомеопатия при трудна дентиция (пробив на зъби)
Калциум карбоникум D10 е едно от подходящите лекарства при бавен и затруднен пробив на млечните зъби. Дава се, ако детето притежава типичните характеристики за Калциум карбоникум, изброени по-горе, като дентицията е съпроводена с температура, слабост, възможно е да се съпровожда от диария.
Ако пробивът на зъбите протича с повишаване на температурата с недоволство, раздразнителност, стигаща до гняв, тогава е нужна Хамомила D6. Детето, на което ще помогне лечение с Хамомила, много трудно може да бъде успокоено, особено през нощта, когато се влошава. То плаче безутешно и само носене на ръце с ритмично подрусване, може да го укроти (но за кратко). Дентицията може да е придружена и с диария със зеленикав цвят. Хамомила е сред добре познатите хомеопатични лекарства в случаи на силна раздразнителност. От него се нуждаят свръхчувствителните деца, които в пристъп на гняв може да хвърлят напосоки предмети, да бъдат агресивни, да пищят.
Хамомила трябва добре да се разграничи с лекарството Беладона D6, което помага при пробив на зъбите с висока температура с характерното силно зачервено лице. Влошаване на състоянието на детето настъпва в следобедните часове.
Ако дентицията се придружава със силно подути, възпалени венци, обилно слюноотделяне, подути лимфни възли, тогава би помогнало лекарството Меркуриус солубилис D12. Детето може да отказва да се храни и да поема течности, може да има диария. Протрахиран (продължителен) възпалителен процес, лош дъх в устата.

Забележка: Тази статия е информативна и не може да служи за самолечение, консултирайте се с класически хомеопат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *