Д-р Елисавета Павлова за хранителните нарушения

intuitive nutritionД-р Елисавета Павлова е психолог, лицензиран специалист по ментално здраве при хранителни нарушения към Първа българска организация за хранителни нарушения, пише:http://bnr.bg/. Тя е и обучител/лектор към ОнЛайн Академията на Асоциация УНИКАЛ.

Диетите са ключ към нарушено хранене, съответно към хронични и хранителни разстройства.

Ние се занимаваме с различните форми на нарушено хранене като анорексия, булимия, безконтролно преяждане (признато официално през 2013 година като психична диагноза), както и с други форми на нарушеното хранене и проблемите, свързани с храна, тяло, хранене и тегло.

Основно помагаме за възстановяване на емоционалното здраве, тъй като в повечето случаи това, което насочва хората, е не как се храним, а с какво, докато фокусът в нашата асоциация е насочен върху това как и защо не използваме един подход на интуитивно хранене. Този подход е насочен към това колко важно е как се храним, когато изпитваме сигнали за глад, и как да спираме да се храним, когато усещаме чувството на ситост. Този подход е изключително eволюционен. Обучаваме хора и родители, които биха могли да въведат промени в семействата си.

Според данни от национално проучване в България от 2010 – 2011 година показват, че 20% от момичетата и 8% от момчетата на възраст между 10 и 19 години са в риск за развитие на някакъв вид хранително нарушение. Разпространението на хранителни разстройства е доста високо и около 10% от младите жени в пубертета и в младежка възраст са засегнати.

По данни на Световната здравна организация случаите на анорексия и булимия сред младежи на възраст от 12 до 16 години са нараснали два пъти, през последните години, при това 67% от тях страдат от сериозни соматични и психични проблеми.

Определено при хранителните нарушения момичетата са в по-голям риск, въпреки че при диагнозата безконтролно преяждане, процентите са почти 50 към 50 за жени и мъже, но то е в по-висока възраст. В България, за съжаление, все още не се разпознават тези заболявания. Един от симптомите на самите хранителни разстройства е отказът да се признаят за такива и да се търси лечение. Това, че се спазват диети, е масово разпространено, а реално те в 90% от случаите са ключ за влизане във форма на нарушено хранене, а съответно и за хронични и хранителни разстройства.

Асоциацията предлага актуална професионална информация, обучение и превенция, както за за професионалисти, така и за засегнати лица и техните близки.

Тези заболявания са изключително сериозни, с хронични последици, включително висок процент леталитет и множество физиологични, психологични и социални последици, така че е нужно да се търси помощ навреме и то професионална. Работата с емоциите, с психиката и мислите е това, което води до трайна промяна и резултати в лечението на хранителните разстройства.

Асоциацията започва официална Кампания за превенция на нарушения в храненето от 26-и февруари до 2-ри март 2018 г. Записването за активисти и доброволци е активно до 18 февруари 2018 г., още на:http://bia-unikal.org/?p=5541

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

2 thoughts on “Д-р Елисавета Павлова за хранителните нарушения

  1. Истината е че храните вече не са полезни от там идва основния проблем. Каквото и да си купим все ще съдържа нещо което да вреди на организма. Особено ако купувате от големите вериги… Така, че не е причината в диетите само.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *