Разбиране на автоимунната болест

avtoimunnostД-р Ейми Майърс (Amy Myers, M.D) е известен лидер във функционалната медицина и е най-продаваният автор на „Автоимунното решение и връзката със щитовидната жлеза“ в New York Times. В статията „Разбиране на автоимунната болест + точно какво да направите след диагностика“, публикувана в сайта:https://www.mindbodygreen.com/, споделя, как да контролираме мястото си в автоимунния спектър с лесни промени в начина на хранене и начин на живот, и да възстановим здравето си:

„Каквото и да казва конвенционалната медицина, автоимунитетът не е черно-бял проблем. Това, което аз наричам „автоимуннен спектър“е броя на възпаленията, които сте установили, определящи в какъв спектър се намирате. Аз измислих този термин, когато за пръв път започнах да пиша за автоимунността, и сега той стана утвърден термин във функционалната медицина, за да обясни как се развиват автоимунните заболявания и по-важното, как да ги обърнем назад.

Самата аз се борих с автоимунността през втората си година като студентка по медицина. Въпреки, че преживях бърза загуба на тегло, тремор, сърцебиене и много други страшни симптоми, лекарят ми я определи като „стрес в медицинското училище“. Обаче знаех тялото си и бях сигурна, че нещо не е наред, така че настоях за цялостен преглед и лабораторно изследване. Разбира се, не бях луда: имах болестта на Грейвс. Болестта на Грейвс е състояние, при което щитовидната жлеза е над нормата. Увеличена до два пъти по-голям от нормалния си размер, като произвежда всички симптоми, които изстрадах: сърцебиене, тремор, мускулна слабост, нарушен сън и прекомерна загуба на тегло.

Лечението на конвенционалната медицина, предложено за „Грейвс“, беше почти толкова страшно, колкото самата болест и след кратко прекъсване с лекарството Пропилтиоурацил (PTU), което ме накара да развия токсичен хепатит, прибегнах до радиоактивно тироидно отстраняване и доживотна допълнителна тироидна жлеза хормон. Исках само тогава да знаех, какво знам сега – това, че имайки автоимунно заболяване, не означава, че сте предопределени за цял живот на болезнени симптоми и тежки медикаменти.

Добрата новина е, че намалявайки възпалението, можете да се справите с автоимунния спектър и да преобърнете състоянието си! Чрез разбирането на факторите, които допринасят за вашето възпаление, можете да стигнете до основната причина за автоимунността си и да започнете да водите най-добрия си живот.

Автоимунност: имунната Ви система е измамна

Автоимунното заболяване е заболяване на имунната система. Освен нервната система, имунната система е най-сложната система в организма, съставена от храносмилателната система, кожата, сливиците, костния мозък, лимфните възли, далака и лигавицата във вътрешността на носа, гърлото и гениталиите. Всички тези тъкани, органи и клетки работят заедно, за да поддържат цялото ви тяло здраво.

При сегашната ни медицинска система, автоимунните заболявания не се признават, като заболявания на имунната система, като цяло; по-скоро те се третират като заболявания на определени органи. Въпреки това, когато имате автоимунност, това означава, че някъде по пътя имунната ви система е изпаднала в беда и е започнала да атакува вашите собствени тъкани. Може под атака да е вашата щитовидна жлеза, червата, кожата, мозъка, панкреаса или друг орган. Без значение коя част от тялото ви е под обсада, основният проблем е в имунната ви система. За да лекувате, предотвратите и преобърнете автоимунната си болест, ще трябва да въведете имунната си система под контрол.

Възпаление и автоимунен спектър

Коя е първопричината имунната ви система да се разболее? Една дума: възпаление. И за съжаление, почти всеки има поне някакво възпаление, благодарение на съвременния ни начин на живот. Петте фактора, които установих при моите пациенти, допринасящи за хроничното възпаление са: диетата, пропускливост на червата, излагането на токсини, инфекциите и хроничният стрес – или комбинация от тези фактори.

За много хора диетата е основният източник на възпаление. Глутенът и млечните продукти са две от най- възпалителните храни, заедно с царевицата, соята, зърнените храни и бобовите растения. Дори и тези от нас които имат „чиста“ диета, са изложени на хиляди токсини от околната среда, които ежедневно допринасят за възпалението под формата на: пестициди, хербициди и хормони в нашата храна; излагане на тежки метали от риби и зъбни пломби; замърсяването на въздуха и водите – списъкът продължава.

Фамилната обремененост може да повлияе и върху вашата позиция в спектъра. Колкото повече роднини имате с автоимунно заболяване, толкова по-голям е рискът ви, особено когато става въпрос за роднина от първа степен като родител или брат. Въпреки това, генетиката представлява само около 25% от шанса да развиете автоимунно разстройство. Останалите 75 % зависят от вас, тъй като са свързани с начина на живот и околната среда. Намирам, че това е невероятно убедителна статистика.

След като разберете къде попадате в спектъра, можете да оцените риска от развитие на автоимунитет. Или, ако вече сте били диагностицирани с автоимунно заболяване, предприемете правилни стъпки, за да намалите възпалителните фактори в живота си, за да се върнете на но-ниско ниво в спектъра.

В долния край на автоимунния спектър са тези от вас, които имат само умерено възпаление. Може да получите епизодични симптоми като: акне, храносмилателни проблеми и умора, въпреки че те са склонни да идват и да си отиват, и още не сте започнали да показвате признаци на заболяване.

Към средата на спектъра се намират онези от вас, които изпитват симптоми на хронично възпаление, които все още не са се превърнали в пълномащабни автоимунни заболявания. Тези симптоми могат да включват болки в ставите, затлъстяване, алергии, мускулни болки, умора и храносмилателни проблеми. Въпреки че нямате автоимунно заболяване в този момент, вие сте изложен на значителен риск за развитието му, ако обърнете внимание на възпалението си.

Накрая, в най-високия край на спектъра са тези, които могат официално да бъдат диагностицирани с автоимунно заболяване. Докато конвенционалните лекари биха искали да повярвате, че трябва да сте на лекарства за цял живот или да предприемете други драстични мерки за контролиране на автоимунността си, има прости промени в начина на живот, които можете да предприемете, за да живеете дълъг, здрав и без симптоми живот.

Петстъпков подход за реверсирана автоимунност

Справяйки се с основните причини за възпалението си, можете да спрете атаката на имунната система върху тъканите и да вървите надолу по спектъра. В опита си да си възвърна собственото си здраве, разработих пет стъпки за възстановяване на автоимунността:

  • Реставрирайте червата си

Червата са път към здравето. Ако имате чревна пропускливост, оставате отворени за редица хронични проблеми, включително автоимунност. Първата стъпка към оптималното здраве е да реставрирате червата си, като елиминирате всичко, което допринася за пропускливостта на червата, включително токсични и възпалителни храни, лекарства като антибиотици или НСПВС (Нестероидни противовъзпалителни средства), инфекции на червата като Candida и SIBO (Бактериален свръхрастеж в тънките черва), стреса идващ от пикантните подправки, пробиотици, храносмилателни ензими и други хранителни добавки. Някои от фаворитите са колаген и L-глутамин.

  • Оптимизирайте вашата диета

Тъй като почти 80% от вашата имунна система се намира в червата, храната играе толкова важна роля в имунното здраве. Знаейки с кои храни да се храним – и кои токсични и възпалителни храни трябва да се избягват, това може да бъде огромна стъпка в обръщането на симптомите.

Храни, които трябва да се избягват: млечни продукти, глутен, царевица, соя, безглутенови зърна и псевдограни, бобовите растения, домати, чушки, картофи и патладжани, яйца, цитруси, мая, захар, алкохол, обработена храна, нездравословна храна и бързо хранене, кофеин, ГМО, изкуствени подсладители, добавки, консерванти и оцветители, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, транс или хидрогенирани мазнини.

Храни, които да предпочитате: говеждо месо, птици и свинско месо – хранени с трева, дива уловена риба, листни зеленчуци и други органични зеленчуци, плодове и други органични плодове, здравословни мазнини (авокадо, кокосово масло, маслиново масло и животински мазнини)

  • Намалете токсините

Нека си признаем, живеем в токсичен свят. Поради тази причина е важно да се сведе до минимум въздействието на токсините. Някои начини, по които можете да направите това, е да ядете само органични продукти, за да избегнете пестицидите и хербицидите; избирайте месо от тревопасни животни, за да избегнете добавките от хормони и антибиотици; купувайте чисти, без съдържание на химикали продукти за красота; изхвърлете пластмасите; инсталирайте пречистватели на въздух и филтри за вода във вашия дом.

  • Излекувайте инфекциите си

В допълнение към изчистването на червата от излишните дрожди и бактерии, дължащи се на свръхрастеж на Candida или на SIBO, ще трябва да обърнете внимание на всички бактериални и вирусни инфекции, които могат да допринесат за автоимунни или други възпалителни състояния. Някои от най-честите виновници, които виждам в моята практика, са херпес симплекс (HSV), Epstein-Barr (EBV) и болестта на Лайм.

  • Освободете се от стреса 

Хроничният стрес, причинен от нашия модерен начин на живот, лоша диета, неадекватен сън и всякакви други физически или емоционални стресови фактори, с които се сблъсквате ежедневно, износват вашата имунна система, като ви оставят уязвими към инфекции и допринасят за възпаление, чревна пропускливост и автоимунни заболявания. Ето защо е толкова важно да се приемат стрес-облекчаващи стратегии, като медитация, йога, дихателни упражнения или разходки сред природата, за да се постигне оптимално здраве.

Животът се случва: Ето как да обърнете автоимунно-възпалителния спектър!

Точно преди да напиша втората си книга, наистина станах  болна. Няколко от моите възпалителни маркери бяха по-високи, отколкото исках да бъдат, което означаваше, че се движа в грешната посока на автоимунния спектър. Знаех, че нещо не е наред и трябваше да разбера какво. След много тестове и много търсене, открих, че в дома ми има токсична плесен. Толкова се разболях, че всъщност спях на балкона за един месец, за да знам, че дишам свеж, чист въздух през нощта.

Важният урок в моята история е, че животът се случва на всички нас. Дори и най-здравият от нас може да се движи в грешната посока на автоимунния спектър и отново да изпита симптоми, поради обстоятелства, които са извън нашия контрол. Ето защо е толкова важно да запомните, че винаги имате силата да върнете към оптималното здраве, като разгледате основните причини, довели до вашето възпаление. Това е, което направих и отново се чувствам страхотно след детоксикация от токсичния мухъл и следвайки петстепенния подход към обръщане на автоимунитета.

Дори когато животът ни хвърля в някаква крива, можете да контролирате мястото си в автоимунния спектър, като използвате прости промени в начина на хранене и начин на живот, за да обърнете състоянието си и да възстановите здравето си!“

Превод за ИнтеграБГ.Инфо:Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *