Лоши храни за ХОББ

losha hranaХрани се добре, за да дишаш по-добре!

Всички ние се нуждаем от храна, за да стимулираме дейността на организма си, а това включва и дишането. Когато живеете с ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест – общо заболяване на белите дробове, което затруднява дишането), се нуждаете от повече енергия за дишане, отколкото останалите. Правилната диета, може да помогне за поддържането на по-добро дишане, оптимално тегло и да предпази от влошаване на симптомите.

Избягвайте храни, които могат да разрушат енергията ви и да увеличат симптомите ви, това ще помогне на вас и на вашите близки да дишате по-лесно, пише:http://inhealth.cnn.com/

Натрий (или сол)

Наличието на прекалено много сол във вашата диета, може да затрудни вашите бели дробове, защото солта причинява задържане на течности в организма, с което може да се увеличи кръвното налягане и да стигне до недостиг на въздух. Обърнете внимание на етикетите и търсете хранителни продукти с по-малко от 140 mg натрий на порция! Може да поискате мнение на диетолог или специалист по хранене, как да намалите приема на сол. Един от начините е да избягвате консервирана храна или вместо сол, да използвате подправки и билки, за да подобрите вкуса на храната си. Посъветвайте се с Вашия лекар за това колко сол, трябва да има във вашата храна! 

Газообразуващи храни

Такива храни са особено неподходящиза хора с ХОББ, защото предизвикват газове и подуване. Пълния или раздут стомах, може да затрудни допълнително дишането. Някои общи виновници са газообразуването са: броколи, брюкселско зеле, боб и бира. Лук, зеле, кисело зеле, пържени и мазни храни също създават такива проблеми. Избягвайте тези газообразуващи храни, но не забравяйте да ги замените с други зеленчуци, които са по-лесно смилаеми, за да доставите на организма си хранителните вещества от които се нуждае.

Газирана вода (сода) и газирани напитки

Може да е трудно за някои хора да се откажат от тях, но за тези с ХОББ, газираната вода и напитки, могаг силно да затруднят дишането им. Те са газирани с въглероден диоксид (въгледорен двуокис), който причинява подуване на стомаха и коремната кухина, това прави дишането още по-трудно. Газираните напитки имат високо съдържание на захар, а захарта – както и заместители на захарта – е доказано, че причиняват възпаление, което може да повлияе отрицателно на дишането. „Ниската“ калоричност на диетичната сода, може да допринесе за затлъстяване, което също може да затрудни дишането.

Кофеин

Кофеинът може да повлияе на някои от лекарствата, които приемате за ХОББ, затова може да се наложи да избягвате храни с високо съдържание на кофеин, като шоколад, кафе, чай и сода. Водата е едно от най-хубавите неща, които можете да пиете, тъй като това ще помогне за втечняване на слузта и за по-лесното й отхрачване при кашлица. Опитайте се да пиете най-малко 6 – 8 чаши вода или пийте безкофеинови напитки.

Прости въглехидрати

Някои хора приравняват въглехидратите с енергия, но истината е, че простите въглехидрати в някои хранителни продукти, като, бисквитки, торти и пайове, причиняват прекалено много въглероден двуокис. Това често води до намаляване на крайната енергия, която получавате, след като ядете тези сладкиши и може да ви накарат да се чувствате уморени и слаби. Опитайте се да избягвате или поне да намалявате тези екстри, за да позволите на тялото си повече енергия за дишането.

Лактоза

Лактозата, която се намира в млечните продукти, като прясно и кисело мляко, сирене, в изварата, дори без мазнини, може да предизвика подуване, което прави дишането по-трудно за хора с ХОББ. Но тъй като млечните продукти са основният източник на калций, важно е да ядете други храни съдържащи калций, които ще ви позволяват да получите препоръчителната дневна доза калций. Посъветвайте се с Вашия лекар или специалист по хранене, от колко калций имате нужда, както и витамин D, което позволява на тялото да абсорбира калций!

Висококалорични храни

Тъй като дишането изисква повече енергия за хората с ХОББ, важно е да се поддържа здравословно телесно тегло. Ако имате наднормено тегло, сърцето и белите дробове трябва да работят по-усилено, а допълнителното тегло изисква повече кислород. Опитайте се да избегнете висококалорични храни, като месо, печени продукти, сода, пържени и мазни храни. Но не забравяйте да балансирате теглото се със здравословни мазнини и протеини, за да не отслабнете прекалено. Поднорменото тегло може да ви накара да се чувствате уморени и по-податливи на инфекции. Посъветвайте се с Вашия лекар или диетолог, какво трябва да бъде идеалното Ви тегло и колко калории трябва да консумирате всеки ден!

Превод за ИнтеграБГ. Инфо: Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *