Храни богати на калий

bob98% от диетите са с недостиг на този жизненоважен сърдечен минерал

Ако трябва да се попитат десет човека, кой е най-важният в списъка на най-важните хранителни вещества, вероятно те ще посочат – калций и витамин С. И ако наистина са запознати, те биха могли да включват – желязо и витамини B и D. Но много малко хора биха казали – калий. И това е повече от неприятно … това е проблем. Както всички тези важни хранителни вещества, така и калият, също е толкова важен за доброто здраве. А повечето от нас не получават достатъчно от него. Експертите препоръчват да получим най-малко 4700 милиграма (mg) калий на ден. А средният американец получава само 2640 mg. Всъщност експертите казват, че 98% от нас се хранят с диета, в която не са включени храни богати на калий, пише:https://healthiertalk.com/potassium-rich-foods-heart-bones/

Калият е електролит от съществено значение за доброто здраве, той помага да се предават електрически импулси към клетките в тялото. Мускулите го изискват, за да функционират правилно. Това включва и най-важният мускул от всички, вашето сърце.

Без достатъчно калий, сърцето ви не може да поддържа стабилен ритъм. Недостигът на калий, може да доведе до опасна аритмия. В допълнение, получаването на този ключов минерал, може да помогне за поддържане на кръвното налягане под контрол.

Изследователите твърдят, че добавянето на 1600 mg на ден към храната, е свързано с 21% по-нисък риск от инсулт. С други думи, консумирането на повече храни, богати на калий, може да премахне една пета от риска за инсулт.

Но ползите не свършват до тук. Калият е жизненоважен и за костите. Телата ни естествено произвеждат определени киселини, които могат да разрушат и отслабят костите, това повишава риска от фрактури и остеопороза. Но храни, богати на калий, помагат да се неутрализират тези киселини, като предпазват плътността и силата на костите.

Признаци, че нямате достатъчно калий във вашата храна

Възможно е да имате ниско съдържание на калий и дори да не го знаете. Но ако нивата ви паднат твърде ниско, обикновено има признаци.

Мускулни крампи и неправилен сърдечен ритъм са на върха в списъка. Но други симптоми може да са по-лесни за пропускане.

Ако имате ниско ниво на калий в организма, може да се чувствате уморени или слаби. И тъй като храносмилателната система е една дълга серия от мускули, може да се причини запек.

Списък на най-добрите храни, богати на калий

Трябва да осигурите в диетата си повече храни, богати на калий. Но ако смятате, че бананите са отговорът, може да останете разочаровани.

С 442 мг бананите са приличен източник на калий. Но те са далеч от най-добрия ви вариант. Трябва да ядете по 11 банана на ден, за да се приближите до препоръчитената дневна доза.

Вместо това, комбинирайте го с някои други храни, богати на калий, за да предпазите сърцето и костите си:

Авокадо – съдържа здравословни мазнини за сърцето. Но тези добри мазнини не са единствената причина, за да се яде повече от този вкусен плод. Авокадото прелива от калий.

Едно цяло авокадо ще достави на организма около 1067 mg калий. Това го прави най-вкусната сърдечна и костна „рецепта“, поръчвано някога.

Черен боб – ако храната имаше личност, черният боб би бил скромен, непретенциозен герой. Тази пренебрегвана супер храна е изпълнена с калий. Една чаша осигурява 739 mg. И тази пълна с протеини храна е много по-универсална, отколкото бихте могли да си представите. Опитайте да добавите шепа от него в следващата си салата, нагънете го в омлет или го направете главна съставна част в следващата си супа.

Кокосова вода – е течната част на младите зелени кокосови орехи. Тя е лека, освежаваща и естествено богата на редица витамини и минерали, включително калий. Една чаша кокосова вода доставя 600 mg калий. Това е над 15 пъти повече от количеството, открито в повечето спортни напитки. Просто се уверете, че сте прочели етикетите, за да избегнете добавянето на захари.

Спанак – той е супер храна, която ни дава много добри причини да я предпочитаме често, а се оказва, че повишаването нивото на калий е още една. Една чаша сварен спанак носи 839 мг калий на масата за вечеря. Добавете я към някоя от следващата си салата, пуснете няколко листа в блендера, когато правите следващото си смути или я прибавете в любимата си рецепта с яйца.

Сладки картофи – толкова са вкусни, че яденето им може да се почувства като прегрешение. Но бъдете сигурни, че правите нещо добро за тялото си, когато ги добавите към менюто си. Може би вече знаете, че сладките картофи са страхотен източник на фибри и бета-каротин. Но те също крият и здрав протеин в обвивката. Сладък картоф със среден размер, съдържа около 542 mg калий. Опитайте ги на грил, на пара или печени и се насладете, като ги комбинирате с лятна салата.

Диня – оказва се, че любимият на всички летен десерт, също е пълен с калий. Две резенчета от този сладък и вкусен плод, ще доставят на организма 641 мг от този основен минерал.

Превод за ИнтеграБг. Инфо: Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *