Чернодробните функции и солите

Anton V-vЧерният дроб не обича „кисела“ храна. Ако се храним здравословно и ензимните системи на черния дроб работят добре, то ще се чувстваме здрави. В случай че не се храним подходящо, черният дроб ще компенсира донякъде, но ще започне да трупа токсични вещества. Проблем има и ако човекът се храни добре, но дробът не работи. Неправилната обработка на веществата затруднява усвояването им.  Черният дроб е химическата фабрика на организма, където някои вещества се усвояват, други се пречистват, а трети тепърва се свързват – например някои лекарства едва там разгръщат своите свойства. 

„Този орган е толкова важен, че когато говорим за общото здравословно състояние, непременно трябва да се проверят и чернодробните показатели“, споделя Антон Вълев, магистър фармацевт и председател на Националната аптечна камара, в: https://bolenzdrav.com/

Черният дроб е пряко свързан с метаболитния синдром

Състоянието се отличава с множество нарушения в обмяната на веществата – неправилно усвояване на захари, мазнини и протеини. Огромна част от тях се свързват с други вещества в черния дроб, за да се получат накрая хранителни вещества или други, важни за организма. Там е мястото, където се освобождават резервите от глюкоза при внезапен висок енергиен разход.

Черният дроб е балансьор на кръвната захар

Той е като регулировчик на всичките процеси, свързани с движението на храната в тялото. 50% от холестерола се образува в черния дроб, само че при хората са заложени генетично различни нива. При някои те са високи, но човекът е здрав. При други дори леко да се повишат нивата, почва да се трупа атеросклеротична плака. Вече не е меродавно мнението, че високият холестерол непременно е лош. Той е важна съставна част от всички клетъчни стени в организма. Новото виждане е, че временно повишени нива на холестерола може да има при възпалителните процеси в организма – например инфекция. Трябва да се анализира каква е причината. Трайно високият холестерол може да е свързан с метаболитния синдром, но това не е единственият признак. Обикновено има затлъстяване и високо кръвно.

Теглото обаче може да е повишено заради нещо друго – например задържане на вода. Не само храненето, но и стресът са виновни за високия лош холестерол, а и донякъде за метаболитния синдром. Хроничното напрежение задейства първични системи за оцеляване. Един от начините да се адаптира организмът е, като трупа холестерол. Кръвното пък се повишава заради свиването на кръвоносните съдове при стрес.

Когато говорим за метаболитен синдром, ключово важно е да попитаме пациента как живее, дали е подложен на стрес всеки ден, колко пъти се храни, дали и колко се движи, колко часа спи на нощ“.

Безсънието удря по черния дроб. Огромна част от енергийната консумация се случва именно нощем. Тогава е времето, когато дробът е активен. Ако системно си лягате по малките часове или по друга причина не можете да спите, нищо чудно това да доведе до смущения в чернодробната функция. Токсините няма да бъдат изведени ефективно. Един от симптомите може да бъде, че се събуждате сутрин като пребити.

Можем да използваме хомеопатия и Шуслерови соли, за да подпомогнем фините механизми на регулация, на черния дроб.

„В практиката си често препоръчвам Шуслеровите соли, които регулират обмяната на най-необходимите за човека минерали. Солите на д-р Шуслер притежават неограничени възможности – те повлияват голям брой заболявания, при това без никакви странични ефекти. Това се дължи на хомеопатичния им принцип на производство, който от една страна ги прави ефективни на клетъчно ниво и от друга дава чести сигнали на тялото, за да настъпи регулацията на процесите в него. За чернодробните функции препоръчвам соли №4 (калиум хлоратум), №6 (калиум сулфурикум), №9 (натриум фосфорикум) и №10 (натриум сулфурикум). В някои случай се налага и включването на сол №5 (калиум фосфорикум), за да се повлияе нервната система, а към нея – задължително и сол №2 (калциум фосфорикум). Когато има застой на чернодробни течности, на жлъчка например, сол №7 (магнезиум фосфорикум) действа спазмолитично (при жлъчни колики). Сол №5 се използва в комбинация със 7, защото влияе върху обезболяването. Сол №6 пък повлиява върху транспорта на соли в клетката и в междуклетъчното пространство. Според новите възгледи то е най-големият орган, защото заема най-голяма площ в тялото. Задължително давам и сол №9, защото влияе на киселинно-алкалния баланс“.

Един от проблемите, свързан и с метаболитния синдром, е, че голяма част от храната на съвременния човек се разгражда до киселини в организма. Такива са например всички мазнини. Има хора, които и зиме, и лете ядат едно и също, споделя впечатления Вълев. Вместо пресни плодове пият сокове от кутия, които са окислени и съдържат консерванти. Подкиселяването на организма за продължително време е предпоставка за редица заболявания.

За прочистването на организма е нужна вода – затова към сол №9 се добавя сол №8 (натриум хлоратум). № 10 също влияе за киселинно-алкалния баланс в организма, тя е специфична за много процеси, свързани с черния дроб. Течностите са много важни за всички процеси в организма, за правилното функциониране на органите.

„За съжаление пиенето на вода е само първата стъпка към хидратирането. За да влезе водата в клетката, в нея трябва да има натриево-хлорни йони, така се задейства осмозата. Дори да пием много течности, ако няма баланс на солите в организма, клетките ще останат жадни. Неслучайно при повръщане и разстройство се дават рехидратиращи прахчета, които представляват солеви разтвори. Когато говорим за дехидратация на организма, чисто физиологично става дума за загуба на соли или нарушения им баланс“.
Основният регулатор на нивото на вода в организма е натриевият хлорид. Сол № 8 помага, като дава на клетката информация как да усвоява и освобождава натриевите хлорни йони.

В организма съществуват и други механизми на извеждане и напълване на клетките с вода. Например, когато е студено, тялото гледа да се освободи от нея, защото тя изисква много енергия за затопляне. Всички знаем, че ако мръзнем, ходим по-често по малка нужда. Действа и обратното: тъй като се губи много енергия за охлаждане на водата, при жега организмът включва потенето. Дехидратация може да се получи и при стрес – течностите излизат вън от клетката. Те може и да останат в междуклетъчното пространство, но към мозъка постъпва сигнал, че сме жадни. Понякога това усещане се маскира като глад, а всъщност е жажда за минерални соли. 15 минути, след като сме пили вода, може да се окаже, че вече всъщност не сме гладни. Ако добавим и правилните минерални соли към течността, ефектът на засищане ще е още по-голям.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *