Билки и рецепти за лечение на хипертония

Най-ефективните билки и рецепти за лечение на хипертония:

Полски хвощ: мощен диуретик, който засилва отделянето на урина, намалява количеството белтъчини в нея и почиства уриналните пътища от шлаки. Хвощът оказва деинтоксикиращо действие като извежда от тялото соли и токсини, освобождава организма от олово и премахва болки в областта на пикочния мехур. В кръвта хвощът подобрява коагулацията и има кръвоспиращо действие; укрепва стените на кръвоноосните съдове; намалява артериалното налягане.

Запарка от полски хвощ: 20 г суха надземна част от хвощ се залива с 1 чаша вряла вода; сместта престоява 20 минути и се прецежда. Приема се по 1/3 чаша след хранене, 3 пъти на ден.

Билкови смеси с полски хвощ

 • Две части полски хвощ и по една част плодове и цветове от глог се смесват; една супена лъжица от сместта се залива с чаша вряла вода и престоява 1 час, разделя се на няколко дози и се изпива през деня.
 • По две части от полски хвощ и орлови нокти (астрагалус) и по една част жълта комунига и бял смил се смесват; 1 супена лъжица от сместта се залива с една чаша вряла вода и престоява 4 часа; пие се три пъти на ден по 2 супени лъжици.
 • Три части полски хвощ, три части цвят на глог и три части плод от глог, 2 части чесън и 1 част цвят от арника се смесват; 1 супена лъжица от сместта се залива с една чаша вряла вода; престоява 4 часа; пие се прeди хранене 4 пъти по ¼ чаша.
 • Шест части бял смил, четири части глог и шипка плод, две части маточина, цвят жълт смил, и цвят от липа, по една част полски хвощ, бяла бреза и жълта комунига се смесват и една супена лъжица от сместта се залива с 250 мл вряла вода; престоява 2 часа; приема се преди хранене, три пъти на ден по 2/3 от чаша.

Великденче – то е представител на растенията, използвани за сваляне на кръвното, не се игнорира от официалната медицина, но повече се прилага в народната. Отвари от корените и настойки от стъблата на лечебното великденче са жлъчегонно, диуретично и хипотензивно средство. Компонентите, които то съдържа отпускат гладката мускулатура и стимулират сърдечната дейност; подходящо е за извеждане на различни течни субстанции от организма, включително за отхрачване. За лечебни цели се използват листата, като стандартната доза от настойки, отвари и чайове е половин чаша, един час преди всяко хранене.

Настойка от великденче: 1 супена лъжица от билката се залива с 1 чаша вряла вода и престоява 20 минути; разпределя се за няколко приема през деня.

Отвара от корени на великденче: 20 г смлени корени се заливат с 200 мл вряща вода. Сместта се нагрява за 15 минути на водна баня, прецежда се, а изгубеното количество при варенето се допълва с топла вода; пие се по една супена лъжица, три пъти на ден.

Настойка от стъла и листа великденче: 10 г стъбла и листа от великденче се заливат с 200 мл вряла вода, сместта престоява 20 минути и се прецежда. Дозата стига за един ден, като се изпива на три пъти, един час преди хранене.

Котешка стъпка – лечебната билка котешка стъпка проявява благотворно действие при нарушения в системата на кръвообръщението, при високо кръвно налягане, проблеми с бъбреците и гинекологични патологии. За лечение на високото кръвно налягане помага следната рецепта: две супени лъжици от билката се заливат с 450 мл вода, нагрята до 100º, сместта ври 15 минути и се приема преди хранене, три пъти на ден, по 150 мл.

Глог – той е универсално средство, което нормализира кръвното налягане, особено полезен при вегетативна дистония. Почти всеки с тази диагноза получава очевидна и безспорна полза от глога, но тази болест е по-скоро психогенна и се причинява от неправилна работа на нервната система. В такъв случай глогът оказва успокояващо въздействие. Без съмнение, той оказва интензивно въздействие върху артериалното налягане. По-често в медицинската практика се прилат плодовете му и по-ограничено неговите листа и цветове. Известно е, че глогът се използва при лечението на сърдечни патологии и за подобряване на кръвообръщението. Цветовете му нормализират коагулацията на кръвта. Листата му са полезни при спазми на съдовете. Сокът от плодовете на глога се смятат за доста полезни по отношение на кръвното налягане.

Настойка от глог при високо кръвно налягане: 20 плодчета глог се заливат с 1 литър вряла вода; сместта престоява 10 часа и се прецежда. Пие се вместо вода през деня. Може да се добави още малко вода към настойката – с тази настойка до голяма степен е възможно да се елиминира хипертоничната болест.

Екстракт от глог: 500 г плодчета от глог се счукват и се заливат със 100 мл вода; сместта се нагрява до 40º и се изцежда сока със сокоизтисквачка; приема преди хранене по една супена лъжица, 3-4 пъти на ден.

Отвара от глог, шипка и чубрица:Смесват се по 2 супени лъжици глог, шипка и чубрица, заливат се с 350 мл вода; сместта ври 1 минута; прецежда се и се изпива на три пъти през деня по равни части.

Лечебни смеси за лечение на високо кръвно налягане:

 • Смесват се по 4 части плодове от глог и шипка, 3 части арония и 2 части копър; 3 супени лъжици от сместта се заливат с един литър вряла вода; сместта престоява 3 минути на котлона и още 3 часа настрани; прецежда се и се приема преди хранене три пъти по една чаша.
 • Смесват се 4 части дяволска уста, 2 части смин, по 1 част глог плод, маточина, овчарска торбичка, арония, листа горска ягода и семена копър; три супени лъжици от сместта се заливат с половин литър вряла вода в термос; сместта престоява 6-8 часа и се филтрира; приема се 20-40 минути преди хранене по 2/3 от чаша, три пъти дневно.
 • Смесват се 5 части дяволска уста, 2 части глог цвят и астрагал, по 1 част лютива мента листа, пача трева и бяла бреза листа; две супени лъжици от сместта се заливат в термос с 500 мл вряла вода; сместта престоява 6-8 часа и се филтрира; приема се 20-40 минути преди хранене по 1 чаша три пъти дневно.
 • Смесват се 3 части глог цветове, три части глог плодове, 3 части полски хвощ, 2 части чесън и 1 част арника цвят; една супена лъжица от сместта се залива с 1 чаша вряла вода; престоява 4 часа; приема се по ¼ чаша преди хране, 4 пъти дневно.
 • Смесват се 6 части жълт смин листа, по 4 части плодчета глог и щипка, по 2 части липа, жълт смил цвят и маточина, по 1 част жълта комунига, бяла бреза и лист от полски хвощ; една супена лъжица от сместта се залива с половин литър вряла вода и престоява 2 часа; приема се 10-15 минути преди хранене, по 2/3 от чаша, три пъти на ден.

Царевична коса – неагресивен диуретик, намиращ широко приложение в лечението на редица патологии, изискващи отводняване с меко действие. Задачата на диуретиците е да отпуснат съдовите стени, с което да снижат кръвното налягане. Те действат чрез механизъм, който включва изхвърлянето на отпадни продукти и соли, особено натрий и вода. Царевичната коса въздейства благотворно и върху нервната система, подобрява съня, премахва хроничната умора, избавя от пристъпи и раздразнителност и др. Тя никога не причинява рязко снижение на кръвното налягане, затова се твърди, че тя действа меко и нежно. Понася се добре и рядко показва странични ефекти.

Отвара от царевична коса: четири супени лъжици от нея, без значение дали е суха или прясна, се заливат със 750 мл студена вода; сместта се слага да заври, ври 10 минути; престоява половин час; може да се подслади с мед.

Блатен тъжник – помага не само за свалянето на високото кръвво, но и за неговото стабилизаране. Официалната медицина обърнала внимание на билката още през 1827 г., когато от нея били извлечени салицилати, които се съдържат в аспирина. Ацетилсалициловата киселина била синтезирана от Феликс Хофман през 1899 година, а името „аспирин“ идва от думата „спирея“, което е старото име на блатния тъжник. Билката се използва в народната медицина, заради ацетилсалициловата киселина и витамин С. Често наричат блатния тъжник „естествен“ или „природен“ аспирин. Народната медицина го препоръчва при задържането на течности, ревматизъм, диария, възпаления на пикочните пътища, туберкулоза, задух, гуша, възпаления на жлезите и др.

Рецепти с блатен тъжник: една супена лъжица блатен тъжник се изсипва в термос и се залива с две чаши вряла вода; сместта престоява 15 минути, прецежда се; приема се по 1/3 или 1/4 от чаша, два или три пъти дневно. Специално за хипертония се препоръчват корени на блатен тъжник:

 • 5 г сухи корени блатен тъжник се пускат в емайлиран съд и се заливат с 200 мл вода; сместта ври 10-15 минути; от отварата се пие по една супена лъжица, три пъти на ден.
 • 20 г сухи корени блатен тъжник и 20 г къвавиче се варят 30 минути в 400 мл вода; от готовата отвара се пие по една супена лъжица, три пъти на ден.

Отказ от отговорност: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. Тази статия е информативна и не може да служи за самолечение! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *