Лаймска болест

Дойде сезонът на поляните, безгрижните за децата летни дни прекарани в паркове и тревисти пространства.

В тези момени родителите, угрижени от собствени и провокирани от всеобщото мнение страхове, започват да ги оглеждат за кърлежи. Сблъскването с тези малки любители на нашата кръв е свързан със страх, най-вече поради възможността от инфекция и развиване на Лаймска болест.

Лаймската болест или борелиоза е инфекциозно заболяване, причинявано от няколко вида бактерии представители на рода Борелия.

Лаймската болест е заболяване предавано при ухапване от кърлежи. Първите симптоми включват висока температура и втрисане, главоболие, зачервяване с характерната мишенообразна форма около мястото на ухапването. Първоначално размерът е около 5 см като нараства и се разширява откъм периферията и избледнява централно, а в рамките на следващите няколко дни може да достигне до 30 см. Инкубационният период на болестта (от първия конакт с причинителя до появата на първите симптоми) варира от 3 до 30 дни, но най-често е от 7 до 14 дни. Някои хора получават на мястото ухапано от кърлежа само малка локално зачервена подутина, която изчезва след 1 – 2 дни и болестта прогресира безсимптомно, като човек не разбира, че е заразен.

Ако не се направи адекватно антибиотично лечение на болестта в ранния стадии , тя прогресира като започват да се появяват оплаквания в ставите, сърцето, лимфната система и централната нервна система. Вторият етап на заболяването обхваща период от няколко седмици до няколко месеца след ухапването и през него се наблюдават постепенно задълбочаващи се проблеми от различни органи и системи – сърцебиене, главоболие, депресия, безсъние. При последния – трети етап от болестта обхваща от няколко месеца до няколко години след ухапването. Той включва множество оплаквания свързани с централната нервна система, отслабване на паметта, влошена координация, загуба на чувствителността на крайниците и други.

Лечението в общите случаи протича с антибиотик, но в много случаи се наблюдава резистентност към обичайно прилаганите в съвременната медицина.

Превенцията от Лаймска болест е важна и включва преглед на тялото след пребивавене в открити тревисти райони. При наличие на нимфа или кърлеж е силно препоръчително незабавнтото му остраняване, тъй като за предаване не инфекцията са нужни повече от 24 часа. Това означава, че ако кърлежът се отстрани веднага рискът от заразяване е слабо вероятен. Отстраняването става с тънки пинцети, като се захваща кърлежът възможно най-близо до кожата. Използвайте пинцета с фини челюсти и внимателно защипете паразита колкото се може по-близо до кожата си. С лек, постоянен натиск изтеглете кърлежа, като внимавате да не останат части от хоботчето. В случай, че има откъсване и хоботчето остане в кожата, можете да се опитате да го извадите или да го оставите – кожата ще зарастне. Почистването на раната става с йоден разтвор.

Добре е да се знае, че по-голямата част от ухапванията не причиняват заболяване. В градовете ухапванията много често са от нимфите на кърлежите, при които вероятността да са носители на Лаймска болест са около 10 процента.

Големият проблем с Лаймската болест е, че когато има заразяване, то остава дълго време в латентна фаза и се активира при отслабена имунна система, когато поставянето на диагноза става изключително трудно. Затова превенцията и незабавното отстраняване на кърлежа си остава най-добрата защита срещу тази коварна болест.

Автор: Милен Вълканов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *