Арника – Arnica montana L.

arnicaАрника – Arnica montana L.

Сем. Сложноцветни – Compositae

Разпространение: У нас из цялата страна, но само като градинско растение. В диво състояние се среща из влажните горски поляни и високопланински ливади в Средна и Северна Европа.

Описание: Многогодишно, високо 20 – 40 см тревисто растение с косо, кафявочервено коренище и с изправено, чевеникаво жлезисто окосмено, просто или само във връхната част разклонено стъбло, цялото издаващо своеобразна приятна миризма. Приосновните листа са едри, продълговати до широко яйцевидно ланцетни, тъпи или заострени, целокрайни, а стълбовите са по-дребни, по форма продълговато яйцевидни до ланцетни, срещуположни са и са събрани в 2 – 3 двойки по дължина на стъблото. Всички листа на арниката отгоре са по- тъмни и са окосмени, а отдолу са голи и са по-светли. Цветовете са събрани в 5 – 8 см широки оранжево-жълти, изправени кошнички – съцветия; периферните цветове, около двадесетина на брой, са едри, езичести и са безплодни, а вътрешните са по-дребни и са плодоносни. Плодовете са заострени, набраздени семки, снабдени с бледожълта хвърчилка.

Използваема част: Цветните кошнички, брани в сухо време, след вдигане на сутрешната роса – юни-юли. Сушат се на сянка или в в сушилня при tº до 60° С. Изшушеното растение е с жълт цвят, слаб аромат и горчив вкус.

Химичен състав:

Цветните кошнички съдържат етерично масло, което се състои от азулен и сесквитерпени, арницин, арнадиол и фернадиол, дъбилни вещества, цинерин, холин, бетаин, заексанти, ксантофиланоксид, геленин, стерини, мзнини, витамин С, захари, органични киселини, жълто багрило, белтъчини и др.

Коренището съдържа етерично масло, серни съединения, изомаслена и мравчена киселина, дъбилни вещества, инулин, восък, слизести вещества и др.

Лечебно действие и приложение: Кръвоспиращо, маточно-стимулиращо и възбуждащо сърцето и ЦНС. Прилага се при маточни кръвоизливи в послеродовия период при недостатъчно обратно развитиена матката. Има благоприятен ефект при стенокардия и сърдечна слабост.

В българската народна медицина се употребява още при парализи, епилепсия, задух, бронхит, ревматизъм, мозъчни, очни и кожни кръвоизливи при диабетици и др. Външно за компреси при рани, циреи, изгаряния, навяхвания, при ударено, за гаргара при зъбобол. Във ветеринарната медицина – за налагане на ударено, подкожни кръвоизливи, парализи.

Начин на употреба: Арника се използва  за  външно и вътрешно приложение.

1 супена лъжица цветове от арника се попарват с 1 чаена чаша вряла вода. Течността престоява 20–30 минути, след което се прецежда и пие 3х1 супена лъжица.

Възможно е да се появят някои нежелани странични реакции, включващи гадене, диария и повръщане.

Важно е да се уточни, че предозирането с тази билка може да доведе до токсичен ефект, заради което тя трябва да се приема единствено по лекарско предписание.

За компреси се слагат 3 с.л. от билката в 300 мл вода.

При изкълчено и подкожни кръвоизливи: 30 гр цветни кошнички се заливат с с 250 мл горещ винен оцет – за налагане.

При очни кръвоизливи, за налагане, вместо оцет се използва водна настойка от билката.

Локалното приложение на екстракт от арника е напълно безопасно, силно ефикасно и по тази причина – много разпространено.

Арниката е една от най-известните билки в хомеопатията. Високо се цени нейното болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Арника може да помогне при редица здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания, ревматизъм и артритВ хомеопатичните препарати тя се ползва в много високо разреждане.

Прилага се веднага след травми – за преодоляване на шока, разнасяне на отоците и кръвонасяданията и за предотвратяване на инфекциите.

Специалистите по хомеопатия я препоръчват и след раждане, при хирургични интервенции, включително стоматологични, след транспортни произшествия и др.
Arnica montana 9 CH е подходящо при всякакъв вид травми и дадено неколкократно по 5 гранули за смучене през 15-20 мин., веднага след нараняването, в голяма степен предотвратява появата на оток и кръвонасядане.

По-бързото възстановяване в следващите дни може да бъде подпомогнато с приемането на Arnica montana 9 CH по 5 гранули 3-4 пъти дневно.

Тази статия е информативна и не може да служи за самолечение, консултирайте се с класически хомеопат!

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *