Д-р Тошков за хелаторната терапия

„Хелаторна терапия – същност, видове и приложение

Хелаторната терапия е процес, при който се прилага определен вид аминокиселина, за да се свърже с дадени токсини или тежки метали в организма, които след това могат лесно да бъдат екскретирани от тялото. Много често бива широко прилагана за лечение на атеросклероза и редица други заболявания на кръвоносната система.

Естествени хелаторни процеси в тялото

Отвъд хелаторната терапия като лечебна процедура, хелацията е естествен процес, който протича в тялото и се използва основно за извличането на нутриенти от храната по време на храносмилателния процес. Усвояването на хранителни вещества не включва просто тяхното извличане от приетите протеини, въглехидрати и мазнини. След като те бъдат извлечени от храната, трябва да бъдат абсорбирани от различни части на тялото, а за целта, първо трябва да бъдат транспортирани до тях. Именно тук идва важността на хелацията и в частност, на хелаторните процеси, които използват молекулите на желязото. Хемоглобинът, например, е железен хелат, който свързва йоните на минерала с молекулите на аминокиселината глобин. При консумирането на храни, богати на желязо, то се извлича от тях и след това се хелира със съответните вещества, за да достигне от червата до кръвообращението.

Съвременната хелаторна терапия използва няколко хелаторни агента:

EDTA (етилен-диамин-тетра-ацетна киселина) се счита за пионер в хелаторната терапия. Тази аминокиселина е позната в медицината още от 40-те години на миналия век. От тогава EDTA е най-често употребяваният способ за премахване на тежки метали от организма. Съществуват две разновидности на EDTA, което определя и клиничните приложения на всеки хелатор: Na2EDTA и CaEDTA. С доминантност в практиката е Na2EDTA и неговите ефекти са световно признати в хелирането на олово и съдови калциеви отлагания. Това го прави незаменим в терапията на атеросклероза. CaEDTA е ефективен само за отстраняване на олово, без ефект върху калциевите отлагания в съдовете.

DMPS (2,3 ди-меркапто-пропансулфониева киселина) показва най-мощен афинитет към живак, олово, алуминий, арсен, никел, кадмий и други. Основното приложение на аминокиселината е венозно. Има вече сполучливи перорални форми, но с многократно по-ниска ефективност в сравнение с вливанията. Този хелатор е регистриран в Германия през 1997 и през годините е преминал през стотици успешни клинични проучвания в Германия, САЩ, Ирак, Бангладеш, Филипините.

DMSA (ди-миркапто-сукцинова киселина) е ефективна перорална алтернатива на DMPS за хелирането на олово, живак, алуминий и арсен.

Специфичното при хелаторната терапия е, че аминокиселината използвана за терапията образува стабилно съединение с металите и ги извежда от организма чрез урината.

Ползи от хелаторната терапия

Хелаторната терапия доказано премахва следните токсични метали от кръвта: Олово; Арсен; Алуминий; Кадмий; Живак; Уран; Никел.

Има множество пътища, по които тези вещества се натрупват в тялото. Най-често срещаните са консумация на замърсена вода, замърсени храни (особено морски продукти), кухненски съдове и прибори с незалепващо покритие, излагане на мръсен въздух, тютюнопушене, някои медикаменти, татуировки, употреба на боя, която съдържа тежки метали и много други.

Някои заболявания също по един или друг начин предизвикват наслагване на тежки метали в тялото. Това са:

Болест на Уилсън – генетично заболяване, което предизвиква наслагване на мед в тялото;

Хемохроматоза – състояние, при което тялото задържа твърде много желязо;

Хронична бъбречна болест, която изисква ежедневна диализа – води до наслагване на алуминий в тялото;

Някои заболявания на кръвта (като таласемия), които изискват често кръвопреливане и това може да доведе до натрупване на желязо в организма.

Множество специалисти смятат, че хелаторната терапия премахва металните катализатори, отговорни за прекомерното разпространение на свободни радикали в кръвта. В следствие на редуцираните нива на свободни радикали значително спада окисляването на липидите, ДНК молекулите, ензимите и липопротеините в тялото. По-слабото окисление води до редица оздравителни процеси, които започват в тялото.

Освен това, хелаторната терапия премахва калциевите и медни аниони от кръвообращението. Това значително намалява риска от артериални наслагвания, плаки и запушвания. При премахването дори на малка част от плаките по артериите значително се редуцира рискът от артериален спазъм и стенокардна болка.

Хелаторната терапия против свободните радикали

Свободните радикали са естествени отпадъчни вещества, които се отделят при множество метаболитни процеси в организма. За съжаление, съвремието ни подлага ежедневно на твърде много стресори и тялото не може ефективно да неутрализира всички свободни радикали. Тяхното наслагване създава множество проблеми за нормалното функциониране на клетките, тъканите, органите и системите.

Свободните радикали са молекули, които имат твърде много свободни електрони. Това ги прави реактивни и бързо подвижни. Когато здравата клетка се срещне със свободен радикал се получава нарушаване функцията на клетъчната мембрана. Буквално, тя гранясва (тъй като по същността си е изградена от мазнини). Пероксидацията на клетъчната мембрана нарушава функцията на цялата клетка. Тя вече не може да се предпазва от вредните влияния, които я заобикалят, нито може ефективно да обменя вещества с други здрави клетки. Пероксидацията често е причинена или подсилена от наличието на метални йони от желязо, мед и калций. Тук идва ролята на хелаторната терапия.

Този лечебен метод редуцира нивата на свободните радикали до 1 милион пъти, особено когато се извършва с EDTA. Множество изследвания през последните 30 години доказват това. Аминокиселината е най-ефективна, когато се комбинира с прием на подходящи антиоксидантни добавки, като витини Е и С, селен или аминокиселини, като глутатион например. Така комбинираната терапия не просто предпазва организма, но и подпомага естествените оздравителни процеси.

Хелаторна терапия при енергиен глад

Често клетките страдат от „енергиен глад“, когато не могат да си набавят необходимото количество енергия и тогава започват да привличат към себе си калциеви йони. Именно тяхното наслагване на клетъчно ниво е причината, която предизвиква сърдечно-съдовите заболявания, типични за нашето съвремие. При натрупването на калциеви йони в мускулите, които обгръщат кръвоносните съдове, започва да се натрупва калций и в следствие на това се получават спазми. В такива моменти обикновено се използват група лекарства, наречени калциеви блокери, които не позволяват отлагането на калций в мускулите. Това има положителен ефект до известна степен, но не лекува първопричина за появата на състоянието.

В такива случаи хелаторната терапия работи много добре. На първо място, тя премахва насложените йони на тежки метали от кръвта и така редуцира нивата на свободните радикали. Освобождаването от ненужния калций значително редуцира риска от образуване на нови плаки по стените на кръвоносните съдове. Освен, че предпазва артериите, това помага на клетките да започнат процес на самовъзстановяване и да търсят нови адекватни източници на енергия.

Хелаторна терапия срещу сърдечно-съдови заболявания

EDTA инфузиите работят по две направления в този случай. На първо място, хелаторната терапия намалява плътността на кръвта, като по този начин подпомага преминаването й, дори през частично запушени артерии.

От друга страна, EDTA регулира нивата на холестерола. Учените днес знаят, че съществуват два вида холестерол – добър (HDL) и лош (LDL). Множество изследвания показват, че използването на EDTA, в комбинация с витамини и минерали допринася за постигане на оптимални стойности на липопротеините в кръвта. По този начин не просто се намалява рискът от образуване на съсиреци, но и като цяло се редуцира вероятността от сърдечно-съдови заболявания.

Хелаторна терапия за по-добро психично здраве

Много пациенти, които се подлагат на хелаторна терапия докладват, че след процедурата се чувстват психически и емоционално по-здрави и стабилни. Някои хора смятат, че това е плацебо ефект, но терапевтите не са на същото мнение. Установено е, че при хелаторна терапия се подобрява изхранването на клетките с кислород. Това води до множество положителни здравословни промени – по-добра циркулация на кръвта, по-малко токсини в организма, по-добре кръвоснабдени мозък и централна нервна система. Всички тези фактори водят до значително подобрение на психичното здраве и редуцират депресивните епизоди и тревожността.

Още ползи от хелаторната терапия

Лечението с хелаторна терапия води до:

Повече енергия и подобрена виталност;

Редуцирани симптоми на неврологични (Алцхаймер, Паркинсон), сърдечно-съдови (атеросклероза, ритъмни нарушения, високо кръвно налягане), кожни и респираторни проблеми;

Подобряване на нарушения, свързани със стомашно-чревния тракт и пикочо-половата система (простатит, аспермия, стерилитет, хроничен цистит).

Видове хелаторна терапия

Според метода на провеждане, хелаторната терапия се дели на:

Инфузионна, при която се прави венозно вливане на съответния хелаторен агент (EDTA, DMPS)

Неинвазивна, при която веществото се приема перорално или ректално под форма на супозитории

Какви са необходимите стъпки преди предприемане на хелаторна терапия

Снемане на анамнеза

При този процес се взима под внимание информация за персоналната и фамилна история на пациента, всички предишни заболявания, както и моментното здравословно състояние. Необходимо е лекарят да е запознат с начина ви на хранене, емоционалното здраве, честота и степента на физическо натоварване и нивата на стрес, на които сте подложени.

Медицински преглед

Преди терапията се извършва пълен медицински преглед с особен фокус върху състоянието на сърдечно-съдовата, уринарна и дихателна системи. При необходимост се извършват също електрокардиограма, лабораторна диагностика на урина и кръв, анализ на косата или урината след хелаторна провокация и други според спецификата на оплакванията. При пациенти, които страдат от сърдечно-съдови заболявания се извършва преглед, който проследява физическото натоварване. Доплеровата сонография също е препоръчителна преди процедурата.

Инфузионна хелаторна терапия

При инфузионната хелаторна терапия, хелаторния агент се прилага венозно в амбулаторни условия. Смята се, че това е най-ефективната и резултатна практика.

Предимства и недостатъци на хелаторната инфузионна терапия

Основното предимство на инфузионната терапия е нейната висока ефективност. Тъй като веществото се администрира директно в кръвта, то започва да действа веднага. Аминокиселината има пряк контакт с металните йони в кръвта.

Недостатъците на този метод на администриране са свързани със задължителния протокол, който се спазва преди самата терапия. Инфузионната терапия е времеемка и отнема от 1 до 3 часа според хелатора, за да се извърши правилно.

Неинвазивна хелаторна терапия

Вторият метод на администриране на хелаторен агент е неинвазивен. Аминокиселината може да достигне до кръвообращението перорално или ректално. Вариантите за прием през устата са таблетки, капсули или сироп, а ректалните са под формата на супозитории. Този метод отнема повече време, за да достигне веществото до кръвта, но няма толкова дълъг предварителен протокол и не стресира пациентите при самото администриране на хелаторния агент.

Пациентите с бъбречни заболявания, особено с бъбречна недостатъчност, анурия, както и бременни жени, кърмачки и силно изтощени пациенти не бива да провеждат хелаторна терапия под каквато и да била форма.

Ако имате каквито и да било въпроси, не се колебайте да потърсите индивидуална консултация в Детокс Център. Препоръчваме преди хелаторна терапия, да се направят пълни изследвания, както и да се състави план за положителна промяна в начина на живот. Планът включва продължителност и дозировка на терапията, суплементиране с витамини и минерали и предложения за промени в диетата и двигателния режим, които ще подпомогнат подобряване на цялостното здравословно състояние.“

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *